Πλέον γνωρίζουμε πολλά πράγματα για πώς μεταβολίζει ο οργανισμός μας την τροφή. Περίπου στην ηλικία των 30 καθώς βλέπουμε το βάρος μας στη ζυγαριά να μην κατεβαίνει αλλά αντιθέτως να μένει στάσιμο ή να ανεβαίνει, αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε τι μπορεί να πηγαίνει λάθος.
Τότε είναι που η σκέψη για περισσότερη γυμναστική ή καλύτερη διατροφή έρχεται και μας βασανίζει περισσότερο.
Οι ειδικοί για αρκετά χρόνια, πίστευαν πως ο ρυθμός του μεταβολισμού γίνεται πιο αργός στην ηλικία των 30, 40 ή 50, κάτι που έχεις ως αποτέλεσμα την μη αποφυγή αύξησης του βάρους. Ωστόσο, μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science, μας έδειξε πως ο ρυθμός του μεταβολισμού παραμένει ίδιος στις ηλικίες από 20 έως και 60 ετών. «Αυτό που αλλάζει περνώντας τα χρόνια, είναι οι συνήθειες μας που κάνουν το ενδεχόμενο να βάλουμε κιλά ακόμα πιο εύκολο», τονίζει ο Herman Pontzer, Ph.D., και βασικός συγγραφέας της έρευνας.
Η 40ετής αυτή έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από 6.500 συμμετέχοντες, από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 95 ετών.
Συμπέρασμα: Ο ρυθμός του μεταβολισμού μας δεν γίνεται πιο αργός κάθε χρόνο, απλά όσο μεγαλώνουμε έχουμε την τάση να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό και να μην ασκούμαστε το ίδιο. Μετά τα 60 ωστόσο φαίνεται ότι όντως υπάρχει μια επιβράδυνση της τάξεως του 7% ανά δεκαετία. Άρα το κλειδί για να λειτουργήσει ο μεταβολισμός μας με τους ίδιους επιθυμητούς ρυθμούς που λειτουργούσε στα 20 μας, είναι να επαναφέρουμε στη ζωή μας κάποιες συνήθειες από το παρελθόν. Ας δούμε μερικές από αυτές:
Τροφή για…σκέψη
Μπορεί να μην υπάρχει μαγική τροφή η κατανάλωση της οποίας να μας δίνει τους ρυθμούς μεταβολισμού που τόσο λαχταράμε, ωστόσο υπάρχει η έξυπνη διαχείριση της πείνας. Το κλειδί είναι στο να τρώμε όταν πραγματικά νιώθουμε το αίσθημα της πείνας και να μην τσιμπολογάμε επειδή απλά ένα λαχταριστό πιάτο βρίσκεται μπροστά μας.
Επιλέξτε τροφές που σας χορταίνουν
Αναμορφώστε το καθημερινό σας διατροφικό μενού και αναβαθμίστε το με την προσθήκη τροφών που προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού. Τέτοιες τροφές είναι όσες είναι γεμάτες σε πρωτείνη, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά.
Προσθέστε στη διατροφή σας το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, συνδυάστε τα με πρωτείνη, όπως φασόλια ή ψάρι, με καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο ή το αβοκάντο και φυσικά μην ξεχνάτε τα φρούτα ή τα λαχανικά. Αν αναζητάτε όμως κάποιο σνακ, ένα γιαούρτι με φρούτα, το χούμους, αλλά και το πλούσιο σε φυτικές ίνες μήλο είναι μέσα στις επιλογές σας.
Ναι στην άσκηση
Η καθημερινή άσκηση και μυική ενδυνάμωση είναι ο καλύτερος τρόπος να χτίσουμε μυική μάζα, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερους μεταβολικούς ρυθμούς. Όσο περισσότερη μυική μάζα διατέθουμε τόσο πιο γρήγορος είναι ο ρυθμός που καίμε θερμίδες. Προσπαθείτε να αθλείστε όσο περισσότερο γίνεται.
Έλεγξτε το στρες και κοιμηθείτε αρκετά
Για να καταφέρουμε να δούμε αποτελέσματα με το βάρος μας και το μεταβολισμό μας θα πρέπει να αποκτήσουμε έναν τρόπο ζωής, ολιστικά πιο υγιεινό. Το υπερβολικό στρες και άγχος καθώς και η έλλειψη ύπνου δεν μπορούν παρά να βλάψουν τον οργανισμό μας. Τόσο το άγχος και το στρες όσο και η εξάντληση μπορούν να μας οδηγήσουν στην αναζήτηση περισσότερης ζάχαρης στα φαγητά μας και εν καιρώ να δούμε το βάρος μας να αυξάνεται. Για αυτό, κάντε μικρά διαλείμματα όταν αγχώνεστε, αφιερώστε χρόνο στο να κάνετε πράγματα που αγαπάτε ακόμα και να κλείσετε το κινητό σας θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή επιλογή. Και μόνο που θα χαλαρώσετε, θα κοιμηθείτε και θα ξεκουραστείτε αρκετά, θα δείτε ότι θα λαμβάνετε ακόμα πιο σωστές επιλογές για τη ζωή αλλά και τη διατροφή σας.
Πηγή:ygeiamou.gr