Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία αρχίζει να εξαπλώνεται και στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες για εμβολιασμό.
Μπορεί τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία να χαλαρώνουν σταδιακά -με τελευταίο αυτό της άρσης της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός- ωστόσο η επιθετικότητας της νέας παραλλαγής του ιού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία κάνει την επιστημονική κοινότητα να εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη.
29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα -Καμπανάκι για το Ηράκλειο
'Οπως ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην Ελλάδα εντοπίστηκαν 18 νέα στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα. Συγκεκριμένα, τα 15 αφορούσαν δείγματα από το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ ένα δείγμα προέρχεται από την Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, ένα από τη Π.Ε. Θεσσαλονίκης και 1 από πύλη εισόδου (Διεθνής Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος). Συνολικά, στη χώρα έχουν εντοπιστεί 29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα.
Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Πέμπτης (24/6) Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς συγκάλεσαν εκτάκτως σύσκεψη, με τη συμμετοχή των Παναγιώτη Αρκουμανέα, Άκη Σκέρτσου, Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη Κρήτης, καθώς και των δημάρχων για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη.
Λίγο πριν την έκτακτη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της παραλλαγής στη χώρα, τονίζοντας ότι κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι.
Ανησυχία Μητσοτάκη για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα
Την ίδια ώρα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε χθες τον έντονο προβληματισμό του για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες.
«Η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας», τόνισε μεταξύ άλλων.
Μάλιστα το ζήτημα στη Σύνοδο συζητήθηκε εκτενώς η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και ο δείκτης μεταδοτικότητάς της, παρότι τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν μειωθεί δραστικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το ECDC προειδοποιεί ότι παραλλαγές του SARS-CoV-2 εμφανίζονται με σημαντικό ρυθμό παγκοσμίως. «Με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η παραλλαγή Delta είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμον.
Τι λένε οι ειδικοί για τη μετάλλαξη Δέλτα
Στα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού αναφέρθηκε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου και ο καθηγητής κλινικής ιολογίας Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος υποστηρίζοντας ότι είναι «πολύ επικίνδυνο στέλεχος» και ότι «δίνει διπλάσιο αριθμό νοσηλειών από το αρχικό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το στέλεχος Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, 50% ή 60% περισσότερο από το αρχικό. Στην Αγγλία έχει καταλάβει το 30% της συνολικής πίτας των κρουσμάτων, ενώ στη Ρωσία υπολογίζεται ότι αγγίζει το 90%. Μεγάλη έξαρση υπάρχει και στην Πορτογαλία και φυσικά στην Ινδία από όπου ξεκίνησε.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε ανάρτησή του στο Facebook προέβλεψε ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη, επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων, στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό.
Με τη σειρά του, ο καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος εξήγησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες, και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
«Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» σημείωσε, τονίζοντας ότι το μοναδικό μας όπλο -μέχρι να δαμάσουμε την πανδημία- για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, παραλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός.
Τέλος, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, αναφέρθηκε σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που «δείχνουν» προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca.