Είναι κάτοικος Ισπανίας από το 2000 και για περισσότερα από 15 χρόνια ο Λιονέλ Μέσι είναι η κορυφαία φιγούρα της Βαρκελώνης σημειώνοντας εκατοντάδες γκολ, μοιράζοντας ασίστ και πανηγυρίζοντας πολλά τρόπαια. Με την πάροδο του χρόνου, ο Αργεντινός ωρίμασε και έκανε αλλαγές στο παιχνίδι του.
Η εισβολή στη Βαρκελώνη (2003-2008)
Ξεχώρισε από μικρή ηλικία. Έδειχνε σαφώς ανώτερες δεξιότητες από συμπαίκτες και αντιπάλους, κάτι που δημιουργούσε προσδοκίες για μια μεγάλη καριέρα. Μπορούσε να ντριμπλάρει, ήταν γρήγορος και έβλεπε εστία. Και όλα αυτά μπορούσε να τα πετύχει σε κλειστό χώρο, οπότε η καλύτερη επιλογή ήταν να τοποθετηθεί στο κέντρο. Έπαιξε στην κορυφή του διαμαντιού στο 3-4-3 που επέλεγε η ομάδα Νέων της Μπαρτσελόνα και είχε την άδεια να κινείται ελεύθερα και να γίνεται και δεύτερος επιθετικός. Όντας 17 ετών, άρχισε να παίρνει χρόνο συμμετοχής στη δεύτερη ομάδα των Καταλανών ενώ μετρούσε και λεπτά με την πρώτη.
Τη σεζόν 2005-2006 ο Φρανκ Ράικαρτ χρησιμοποιούσε το 4-3-3 και η θέση που έπαιζε ήταν καλυμμένη. Έτσι προτιμήθηκε να του δοθεί μια στις πτέρυγες. Μια τακτική που χρησιμοποιούν συχνά στους νεαρούς παίκτες ώστε να πάρουν παιχνίδια, να έχουν χώρο, λιγότερες ευθύνες και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Έτσι, ο Αργεντινός μοιράστηκε τη δεξιά πτέρυγα με τον Λούντοβιτς Τζούλι. Γιατί στα δεξιά; Μα φυσικά γιατί στα αριστερά βρισκόταν ο μάγος Ροναλντίνιο.
Τις δύο επόμενες σεζόν του δόθηκαν περισσότερες ευθύνες και ο Μέσι φρόντισε να καθιερωθεί ως το next big thing της Μπαρτσελόνα. Αξέχαστο θα μείνει το χατ τρικ απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης (2006-2007) αλλά και το εξαιρετικό τέρμα που σημείωσε κόντρα στην Τσέλσι στο Champions League.
Αντικατέστησε τον Ροναλντίνιο (2008-2010)
Το καλοκαίρι του 2008 την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα αναλαμβάνει ο Πέπε Γκουαρδιόλα ενώ από την ομάδα αποχωρούν Ντέκο και Ροναλντίνιο. Ήταν η ώρα του Μέσι. Πήρε τη φανέλα με το νούμερο «10» και έγινε ο παίκτης με την υψηλότερη αμοιβή στην ομάδα. Το σημαντικό ήταν να παραμείνει σωματικά υγιής καθώς είχε υποστεί οκτώ μυϊκούς τραυματισμούς τις δύο προηγούμενες σεζόν και τρεφόταν με αναψυκτικά, πίτσες και πολλά κόκκινα κρέατα. Έπρεπε να αλλάξει αυτό. Ένας διατροφολόγος τον ανέλαβε και σιγά σιγά άρχισε να αποκτά δύναμη και αντοχή.
Ο Γκουαρδιόλα έδειχνε την εμπιστοσύνη του στον Αργεντινό και του έδωσε το ελεύθερο να κινείται. Ένιωθε άνετα και περιτριγυρισμένος από παίκτες όπως οι Ανρί, Τσάβι, Ινιέστα και Ντάνι Άλβες άρχισε να απογειώνεται. Έκανε μια φανταστική χρονιά (2008-2009). Δημιουργούσε περισσότερες ευκαιρίες, έγινε πιο αποτελεσματικός στην ντρίμπλα και επιχειρούσε περισσότερα σουτ.
Ο ερχομός του Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς στη Βαρκελώνη επηρέασε το παιχνίδι του Μέσι. Οι προσπάθειες στην περιοχή του περιορίστηκαν ενώ τα σουτ από μεγάλες αποστάσεις αυξήθηκαν. Ο Σουηδός ήταν λιγότερο κινητικός και ένα καθαρόαιμο φορ. Κάτι που ανάγκασε τον Αργεντινό να τραβιέται πιο μακριά από την αντίπαλη περιοχή. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 33 γκολ αλλά θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα.
Ο άξονας του τροχού (2010-2014)
Η παρουσία των Πέδρο και Βίγια έδωσε στον Μέσι μια από τις καλύτερες ατομικές του σεζόν. Δημιουργούσε περισσότερες, ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικός στην ντρίμπλα ενώ δεν πιανόταν στο ανοιχτό παιχνίδι. Η επόμενη χρονιά ήταν και η τελευταία του Πέπε στη Βαρκελώνη. Πειραματίστηκε αρκετά βάζοντας τρεις αμυντικούς και κάνοντας πολλές αλλαγές στον άξονα. Ο Μέσι σημείωσε συνολικά 73 τέρματα, εκ των οποίων τα 40 στο πρωτάθλημα. Την επόμενη θα καλύψει σχεδόν το σύνολο της επίθεσης της Μπαρτσελόνα δείχνοντας ότι όσο μεγαλώνει τόσο περισσότερο παίρνει φωτιά.
Το καλοκαίρι του 2013, οι Καταλανοί ενέταξαν στο δυναμικό τους το Νεϊμάρ. Ο Βραζιλιάνος ήρθε με σκοπό να βοηθήσει τον Μέσι να σηκώσει το επιθετικό φορτίο της ομάδας αλλά χρειάστηκε λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί και σημείωσε μόλις 19 αγώνες ως βασικός. Εκείνη τη χρονιά, ο Αργεντινός δοκίμασε περισσότερα σουτ από ποτέ και ήταν λιγότερος αποτελεσματικός καθώς πέτυχε μόλις 22 γκολ με εξαίρεση τις εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι. Οι μυϊκοί τραυματισμοί εμφανίστηκαν ξανά.
Γεννήθηκε το ΜSN(2014-2017)
Η απουσία τίτλου έδειξε ότι το ψεύτικο «9» έπαψε να είναι αποτελεσματικό και απλά γέμισε ευθύνες στον Λιονέλ. Για το λόγο αυτό, ο Λουίς Σουάρες έφτασε στη Βαρκελώνη. Η ύπαρξη Μέσι – Σουάρες – Νεϊμάρ στο ίδιο ρόστερ δημιούργησε ένα τρίδυμο φωτιά. Ο Αργεντινός βελτιώθηκε σημαντικά καταγράφοντας 38 γκολ (εκτός πέναλτι). Η κατάσταση αυτή παρέμεινε αμετάβλητη κατά τη διάρκεια της σεζόν 2015-2016 άρχισε να κινείται όλο και πιο μακριά από την αντίπαλη περιοχή και να βελτιώνει κάποιες πτυχές του παιχνιδιού του. Για παράδειγμα, τα σουτ από μακρινή απόσταση ενώ σημείωσε και το καλύτερο μέσο όρο στα τέρματα από μεγάλες αποστάσεις (6). Ο Μέσι ήταν προσανατολισμένος στο συλλογικό παιχνίδι, ήταν πρόθυμος να βοηθήσει τους συμπαίκτες του να βελτιώσουν το επίπεδο τους.
Η μετά – Νεϊμάρ εποχή (2017-2021)
Το καλοκαίρι του 2017 έφερε τον Ερνέστο Βαλβέρδε στο τιμόνι της Μπαρτσελόνα και την αποχώρηση του Νεϊμάρ για την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Μέσι αναγκάστηκε να παίξει περισσότερο κοντά στον Σουάρες ενώ οι πινελιές του στην αντίπαλη περιοχή αυξήθηκαν. Βελτιώθηκε ακόμη περισσότερα στα μακρινά σουτ ενώ εκμεταλλευόταν την ντρίμπλα του για να βρίσκει κενό χώρο και να σουτάρει αποφεύγοντας τις διαδρομές που ζάλιζαν τους αντιπάλους.
Τα στατιστικά του τη σεζόν 2019-2020 ανταποκρινόταν στην ηλικία του. Σημείωσε 16 τέρματα πριν τη διακοπή των πρωταθλημάτων ενώ πρόσθεσε άλλα 15 όταν επέστρεψε στη δράση. Μετά την εποχή Γκουαρδιόλα και του MSN, ο Μέσι πήρε στα πόδια του και πάλι το επιθετικό κομμάτι της ομάδας. Οι Καταλανοί εξαρτιούνται σε μεγάλο βαθμό από τις ενέργειες του. Φέτος, μετρά 30 συμμετοχές, 21 γκολ και οχτώ τέρματα.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα γκολ και τις ασίστ του Μέσι ανά έτος: