«Αυτή την στιγμή χτυπά συναγερμός για την περιοχή της Γαλιλαίας», είπε ο δημοσιογράφος και η κάμερα στράφηκε στον ουρανό όπου ο «Σιδερένιος Θόλος», το Iron Dome, τέθηκε σε λειτουργία.
«Βλέπουμε την αναχαίτιση των ρουκετών από το Iron Dome», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σιδέρης.
«Και χθές τέτοια ώρα κυριολεκτικά ο ουρανός εδώ πάνω από την Χάιφα είχε γεμίσει με παρόμοιες γραμμές μετά από ένα μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες», πρόσθεσε ο ανταποκριτής της δημόσιας τηλεόρασης στο Ισραήλ.
Το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας του Ισραήλ, το γνωστό Iron Dome εξολοθρεύει ρουκέτες και πυραύλους που εξαπολύει η Χεζμπολάχ.
Από την πλευρά της Χεζμπολάχ έχουν εκτοξευθεί περίπου 150 ρουκέτες, αλλά το Ισραήλ έχει αναχαιτίσει και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράκ, από τη Συρία και από την Υεμένη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Iron Dome: Πώς λειτουργεί
Το Iron Dome αποτελείται από συστοιχίες που χρησιμοποιούν ραντάρ για να ανιχνεύουν εισερχόμενους πυραύλους μικρού βεληνεκούς και στη συνέχεια να τους αναχαιτίζουν.
Η κάθε συστοιχία αποτελείται από τρεις ή τέσσερις εκτοξευτήρες, 20 βλήματα και ένα ραντάρ.
Πρόκειται για κινητές μονάδες, οι οποίες όχι μόνο μετακινούνται εύκολα, αλλά στήνονται κιόλας μέσα σε λίγες ώρες.
Σε πλήρη ανάπτυξη, όταν το ραντάρ ανιχνεύσει μια ρουκέτα, το σύστημα υπολογίζει αν κατευθύνεται προς κατοικημένη περιοχή.
Σε αυτήν την περίπτωση, εξαπολύει ένα βλήμα για να αναχαιτίσει και να καταστρέψει τη ρουκέτα.