Μια νέα συναρπαστική μελέτη έριξε φως στο πόσο αξιοθαύμαστος είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Η έρευνα αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα, γνωστού απλώς ως ασθενής Μ, ο οποίος πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του 1930.
Μακριά από το να υποκύψει στον τραυματισμό του, ο στρατιώτης ξύπνησε σε έναν εντελώς νέο κόσμο. Ή, τουλάχιστον, σε μια εντελώς νέα προοπτική του.
Όταν ξεκουραζόταν, χωρίς σημαντικά ερεθίσματα για να επικεντρωθεί, ο 25χρονος έβλεπε τα πράγματα εντελώς ανάποδα, σύμφωνα με την εργασία, η οποία δημοσιεύθηκε στο ισπανικό περιοδικό Journal of Neurology.
Μπορούσε να διαβάσει γράμματα και αριθμούς τυπωμένα ανάποδα και κανονικά, σαν να ήταν ακριβώς τα ίδια, και μπορούσε να διαβάσει την ώρα σε έναν δείκτη ρολογιού από οποιαδήποτε γωνία.
Έβλεπε τα πράγματα ανάποδα, ενώ υπέφερε και από άλλες οπτικές επιπλοκές, όπως μια παράξενη κατάσταση κατά την οποία τα χρώματα φαίνονταν ξεκολλημένα από τα αντικείμενά τους και αδυναμία ανίχνευσης της κίνησης.
Έγινε αντικείμενο έντονης γοητείας για τον Ισπανό νευροεπιστήμονα Justo Gonzalo, ο οποίος τον μελέτησε επί 50 χρόνια.Η ανάλυση του Gonzalo οδήγησε τελικά σε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τον εγκέφαλο, κυρίως χάρη στο συμπέρασμά του ότι ο εγκέφαλος δεν είναι απλώς μια συλλογή διακριτών τμημάτων αλλά ένα δυναμικό σύνολο.
«Ο εγκέφαλος εθεωρείτο σαν μικρά κουτάκια», δήλωσε στην El País ο νευροψυχολόγος Alberto García-Molina, ο οποίος συνυπογράφει τη νέα δημοσίευση. «Όταν τροποποιούσες ένα κουτί, υποτίθεται ότι υπήρχε συγκεκριμένο έλλειμμα».
Ο ασθενής Μ βοήθησε τον νευρολόγο να δει ότι οι επιπτώσεις της εγκεφαλικής βλάβης εξαρτώνται από το μέγεθος και τη θέση του τραύματος και ότι οι τραυματισμοί δεν καταστρέφουν συγκεκριμένες λειτουργίες, αλλά επηρεάζουν την ισορροπία μιας σειράς λειτουργιών.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook