Για πολλούς μήνες ακόμη θα μείνουν εγκλωβισμένοι οι 250.000 μισθωτοί που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, καθώς ο e-ΕΦΚΑ δεν είναι ακόμη έτοιμος για να στείλει τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή εισφορών.Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα ολοκληρώσουν τον επόμενο χρόνο τη διασταύρωση των στοιχείων για τους 250.000 μισθωτούς που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, διατηρώντας Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στην ανάρτηση των χρεωστικών ειδοποιητηρίων στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου η πρώτη δόση να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται ότι για περίπου 50.000 θα προκύψουν χρεωστικά υπόλοιπα, τα οποία θα αποπληρωθούν σε δόσεις. Υψηλόβαθμα στελέχη του e-ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι η αποπληρωμή των επιπλέον εισφορών κατά μέσο όρο 600- 700 ευρώ θα γίνει σε πολλές δόσεις, φτάνοντας ακόμη και τις 12. Για την συντριπτική πλειοψηφία των παράλληλα ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, θα προκύψουν πιστωτικά ή μηδενικά υπόλοιπα. Δηλαδή, είτε θα δικαιούνται να λάβουν επιστροφές εισφορών, είτε δεν λάβουν, αλλά ούτε και θα υποχρεούνται να καταβάλλουν καμία διαφορά στον e-ΕΦΚΑ.
Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το 2021 και έχουν καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή τους απασχόληση βάσει των ασφαλιστέων τους αποδοχών. Οι συγκεκριμένοι καλούνται πλέον να πληρώσουν και για τις μη μισθωτές υπηρεσίες, μόνο στην περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι χαμηλότερες των 262 ευρώ (2η ασφαλιστική κατηγορία συν 10 ευρώ για ανεργία). Εκτός εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, οπότε πρέπει να καταβάλει υψηλότερες εισφορές.
Ωφελημένοι είναι οι παραλλήλως απασχολούμενοι, οι οποίοι καλύπτουν το πλαφόν των εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση (αντιστοιχεί σε μισθό 930 ευρώ), οπότε και δεν απαιτείται να καταβάλλουν επιπλέον εισφορά. Για την εν λόγω κατηγορία αυτομάτως αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών.
Πως διενεργείται η εκκαθάριση εισφορών
Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 οι μισθωτοί που είναι παράλληλα και ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. έχουν “μπλοκάκι”, είναι μέλη εταιρειών, έχουν ατομική επιχείρηση κ.λπ.) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών κύριας ασφάλισης -υγείας, εφόσον για τη μισθωτή τους απασχόληση καταβάλλονται (από τους ίδιους και τους εργοδότες τους) εισφορές προς τους παραπάνω ασφαλιστικούς κλάδους οι οποίες ξεπερνούν μηνιαίως τα 252 ευρώ.
Για την κύρια ασφάλιση, εάν επιλεγεί ασφαλιστική κατηγορία ανώτερη της 2ης, ο ασφαλισμένος θα καταβάλει τη διαφορά μόνο για τον κλάδο σύνταξης. Για την επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή καταβάλλεται μία εισφορά, στην κατηγορία που έχει επιλεγεί, εφόσον δεν καταβάλλονται αντίστοιχες εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση.
Εάν διακοπεί η μισθωτή απασχόληση, η εισφοροδότηση γίνεται με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλεγεί και το σύνολο της εισφοράς βαρύνει τον ασφαλισμένο.
Σε κάθε περίπτωση, με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας ύψους 10 ευρώ και για τους υγειονομικούς υπέρ της στέγης υγειονομικών ύψους 2 ευρώ, μόνο εφόσον δεν καταβάλλονται αντίστοιχες εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση.
Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική. Η επιλογή θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το έτος. Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους. Έτσι αν, για παράδειγμα, ένας μισθωτός καταβάλλει (μαζί με τον εργοδότη του) 260 ευρώ /μήνα υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας του και παράλληλα έχει ατομική επιχείρηση (ή είναι μέλος κάποιας εταιρείας) τότε δεν υποχρεούται να καταβάλλει καθόλου εισφορές για την επαγγελματική δραστηριότητα του.
Αν, όμως, ένας μισθωτός καταβάλλει (μαζί με τον εργοδότη του) εισφορές ύψους, π.χ. 200 ευρώ/μήνα και παράλληλα έχει ατομική επιχείρηση (ή είναι μέλος κάποιας εταιρείας), τότε θα καταβάλλει επιπλέον 52 ευρώ, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των 252 ευρώ, τα οποία αποτελούν την ελάχιστη εισφορά των παράλληλα απασχολούμενων επαγγελματιών, και των 200 ευρώ/μήνα που πληρώνει (μαζί με τον εργοδότη του) για τη μισθωτή απασχόληση του.
Επίσης, όποιος για παράδειγμα ασκεί 2 (ή οποιουδήποτε πλήθους) ελεύθερες επαγγελματικές δραστηριότητες θα πρέπει να καταβάλλει κατ’ ελάχιστον 252 ευρώ/μήνα. Ακόμη, όποιος μισθωτός καταβάλλει (μαζί με τον εργοδότη του) εισφορές ύψους 252 ευρώ/μήνα και παράλληλα ασκεί ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα (για παράδειγμα έχει ατομική επιχείρηση ή είναι μέλος κάποιας εταιρείας), δεν υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές για την επαγγελματική δραστηριότητα του.
Με βάση τα παραπάνω, για κάποιους παράλληλα απασχολούμενους θα προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, για κάποιους άλλους χρεωστικό και, τέλος, για κάποιους άλλους μηδενικό υπόλοιπο.
Πιο αναλυτικά:
- Πιστωτικό υπόλοιπο θα προκύψει, πιο συγκεκριμένα, για όποιους παράλληλα απασχολούμενους επαγγελματίες πλήρωσαν πάνω από 252 ευρώ/μήνα. Η όποια διαφορά θα τους επιστραφεί από τον e-ΕΦΚΑ.
- Χρεωστικό υπόλοιπο θα προκύψει για όσους μισθωτούς με παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα κατέβαλλαν (μαζί με τους εργοδότες τους) κάτω από 252 ευρώ/μήνα.
- Μηδενικό υπόλοιπο, προφανώς, θα προκύψει μισθωτούς με παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα πλήρωσαν (μαζί με τους εργοδότες τους) ακριβώς το ποσό των 252 ευρώ/μήνα υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας τους.
Τίτλοι κτήσης
Μετά από καθυστέρηση τριών ετών θα υπάρξει νέα καθυστέρηση για ύψους τίτλους κτήσης.
Σε περισσότερες από 12 δόσεις θα ξεκινήσουν να αποπληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των περιστασιακά απασχολούμενων για τα έτη 2020-2021 χιλιάδες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews το λογισμικό για τις εισφορές των 15.000 περιστασιακά εργαζομένων που τα προηγούμενα χρόνια αμείβονταν μέσω παραστατικών παρεχόμενων υπηρεσιών, των γνωστών με την ονομασία «τίτλων κτήσης», βρίσκεται στη διάθεση του e-ΕΦΚΑ ωστόσο δεν έχει ξεκινήσει η εκκαθάριση.
Πρόκειται για εισφορές οι οποίες θα αναζητηθούν από τις επιχειρήσεις που απασχόλησαν περιστασιακά κάποιον και τον αντάμειψαν με το συγκεκριμένο παραστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον e-ΕΦΚΑ, η αποπληρωμή των παρελθόντων ετών θα γίνει σε αρκετές δόσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν και τις 12.
Μετά τον υπολογισμό για τα έτη 2020-2021, θα πρέπει να ξεκινήσει η έκδοση των παραστατικών για την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και των τουλάχιστον 9 μηνών του 2022. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, θα ακολουθήσει η εκκαθάριση και των εισφορών από παραστατικά που έχουν εκδοθεί το διάστημα από 01.02.2019 έως 31.12.2019 με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Η παρακρατούμενη εισφορά υπέρ κύριας ασφάλισης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ήτοι 155 ευρώ τον μήνα, ενώ η παρακρατούμενη εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 55 ευρώ τον μήνα. Συνολικά, δηλαδή, η παρακρατούμενη εισφορά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 210 ευρώ τον μήνα. Η ρύθμιση για επιβολή της χαμηλότερης δυνατής εισφοράς στοχεύει στον περιορισμό της υπέρμετρης παρακράτησης εισφορών από ΠΠΥ, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει πρόσωπα με παραστατικά χαμηλής αξίας να δημιουργήσουν χρόνο ασφάλισης. Ένας εργαζόμενος μπορεί να έχει αμοιβές μέσω των ΠΠΥ έως 10.000 ευρώ μεικτά ετησίως.
Πηγή: dikaiologitika.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook