Με μια θλιμμένη χαραυγή…
Διαβάστε σχετικά
- Στην ΑΕ Πυλαίας ο Μαζαράκης
- Μάντζιος: Προέρχονται από 10/11 over αμφότερες…
- Διπλή ενίσχυση για τον Μαραθώνα
Τι ψάχνεις;
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΓΚΟΣ
Το πρώτο άσχημο μαντάτο ήρθε το πρωί της 2ης μέρας του Γενάρη. Ο 69χρονος, Ντούσαν Μιτόσεβιτς νικήθηκε από τον καρκίκο και έφυγε από τη ζωή. Λίγες ώρες μετά, το δεύτερο δυσάρεστο νέο. Ο 78χρονος, Ευγένιος Γκέραρντ, με πολλά προβλήματα υγείας εδώ και καιρό, άφησε και αυτός την τελευταία του πνοή στην Ελιά, στο μικρό χωριουδάκι του Ηρακλείου. Την ίδια μέρα, δύο άνθρωποι του ποδοσφαίρου που συνδέθηκαν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, με την ποδοσφαιρική καθημερινότητα έφυγαν από τη ζωή αφήνοντας πίσω τους μια μακρά διαδρομή και ιστορίες να τους συνοδεύουν που πάντα θα τους κρατάνε ζωντανούς.
Ο Γκεραρντάκης
Οταν ο Ευγένιος Γκέραρντ ήρθε στην Ελλάδα (καλοκαίρι του 1985) ο Τύπος είχε διάφορες παραλλαγές του ονόματός του. Και “Τζέραλντ” και “Τζέραρντς”. Πολύ γρήγορα όμως το επίθετο έγινε, ορθώς, γνωστό και όλοι έμαθαν αυτόν τον σπουδαίο Ολλανδό που έμεινε στον πάγκο του ΟΦΗ για 15 ολόκληρα χρόνια (ο μακροβιότερος προπονητής στην Ελλάδα) σημαδεύοντας όχι μόνο την ιστορία του ΟΦΗ αλλά και την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με τον ΟΦΗ πήρε ένα Κύπελλο Ελλάδας (1987) στα μεγάλα κατορθώματά του όμως ήταν ότι “μεγάλωσε” την κρητική ομάδα, ανέδειξε πολλούς παίκτες (επί παραδείγματι, Μαχλάς, Νιόμπλιας, Πουρσανίδης, Μαρινάκης, Κωνσταντινίδης, Αλεξούδης, Αναστασίου, Κιάσσος, Σαμαράς, Παπαδόπουλος), αρκετά από τα δικά του “παιδιά” ακολουθούν καριέρα προπονητή ενώ μαζί του ο ΟΦΗ έκανε ιστορικές ευρωπαϊκές πορείες με αποκορύφωμα εκείνη το 1993 που (έχοντας αποκλείσει την Ατλέτικο Μαδρίτης) είχε φτάσει μέχρι τους “16” του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Κρητικός για πάντα. Ο “Τζέραλντ”, ο “Τζέραρντς”, είναι ο Γκέραρντ και ο “Γκεραρντάκης” όπως άλλωστε και ο ίδιος ονόμασε το κρασί που έβγαζε. Παντρεύτηκε στην Κρήτη και πήρε την ελληνική υπηκοότητα.
Με 523 συμμετοχές στην Α’!
Ο Γκέραρντ στον ΟΦΗ έχει 495 παιχνίδια στην Α’ και (φυσικά) είναι ο προπονητής με τα περισσότερα στην ιστορία της κρητικής ομάδας. Ο δεύτερος, ο Αγγλος, Λες Σάνον, έχει 105. Συνολικά, στην προπονητική του καριέρα στην Α’, έχει 523 ματς. Ως προπονητής από τον ΟΦΗ αποχώρησε το 2000. Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η ΑΕΚ, όπου ανέλαβε χρέη τεχνικού συμβούλου στο πλάι του Σαβέφσκι και την επόμενη χρονιά, συνέχισε στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ. Το 2002 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή και μετέπειτα της Παναχαϊκής, όπου το πέρασμά του ήταν σύντομο.
Ο Τσινός της Ρόντα
Επί της ουσίας, η πρώτη δουλειά του Γκέραρντ, ως πρώτος προπονητής ήταν στον ΟΦΗ. Στη Ρόντα που ήταν πριν ήταν βοηθός. Και ήταν ο Γρηγόρης Τσινός αυτός που (έχοντας περάσει από την ολλανδική ομάδα) είπε στους ανθρώπους του ΟΦΗ τα καλά λόγια για τον Γκέραρντ και ενίσχυσε την άποψη της πρόσληψης. Από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που ήταν διακοπές εκείνο το καλοκαίρι, ο Γκέραρντ πήρε το αυτοκίνητο και πήγε στην Κρήτη άγνωστος μεταξύ αγνώστων. “Όταν πήγα να δω το προπονητικό κέντρο στο Λίντο είδα ένα γήπεδο γεμάτο με χόρτα και πέτρες. Είπα ότι δεν γίνεται να κάνουν προπόνηση οι παίκτες σε αυτό. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα να αποκτήσει ο ΟΦΗ ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο”, έχει πει, μεταξύ άλλων.
Προβλήματα υγείας
Κάποια στιγμή, η Κατερίνα, η γυναίκα του Γκέραρντ (μαζί από το 1995), αναφέρθηκε στα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν. «Τα προβλήματα υγείας ξεκίνησαν τα Χριστούγεννα του 2005. Διαπίστωσα ότι ο Ευγένιος δεν μπορούσε να μιλήσει καλά. Φοβηθήκαμε για εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά τελικά η διάγνωση έδειξε ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα που έχει προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα κι έχει παραλύσει». Η βάση τους ήταν στο χωριό Ελιά. «Είναι πολύ ωραία στο χωριό. Εχει καλό κλίμα εδώ, καλό φαγητό, όπως και σε όλο το νησί, και καλούς ανθρώπους. Αυτά τα τρία πράγματα μετράνε πάρα πολύ για εμένα. Πραγματικά εμένα δεν μου περνάει με τίποτα από το μυαλό να γυρίσω στην Ολλανδία. Θα μείνω εδώ για πάντα», είχε πει σε συνέντευξή του το 2014.
“Το θεωρώ ευλογία”
Πριν λίγο καιρό, στις 20 Νοεμβρίου είχε γίνει στο Ηράκλειο, το παιχνίδι προς τιμή του Γκέραρντ. Ο Ηλίας Πουρσανίδης “έχτισε” την ιδέα και βρήκε ανταπόκριση από παντού. Μεγάλες στιγμές με τον Γκέρανρτ παρόντα να εισπράττει την αγάπη του κόσμου. “Από την στιγμή που έμαθε για τον αγώνα προς τιμήν του το περίμενε σαν το μεγαλύτερο γεγονός στη ζωή του. Κάποια στιγμή μου εξέφρασε τον φόβο του, μήπως τύχει κάτι και δεν μπορέσει να το ζήσει, να πάει στο γήπεδο. Τον διαβεβαίωσα πως ότι και να γίνει θα είναι μέσα στο γήπεδο. Βοήθησε ο Θεός, ο καιρός, τα πάντα γιατί έπρεπε να το ζήσει. Όπως και όλοι αυτοί που το οργάνωσαν, που έτρεξαν και όσοι ήταν εκεί. Εγώ το θεωρώ ευλογία. Ήταν μοναδικό, απερίγραπτο. Μια ξεχωριστή βραδιά για έναν ξεχωριστό άνθρωπο. Το βίωσε άσχετα αν δεν μπορούσε να μιλήσει και να το πει. Εγώ που τον ακούω επειδή μιλάει ψιθυριστά μου είπε ότι είναι πολύ ευτυχισμένος. Όλος ο κόσμος έκλαιγε”, είπε η γυναίκα του.
“Σε αγαπάω”
Χθες οι ανακοινώσεις για τον Γκέραρντ διαδέχονταν η μία την άλλη. Σύμβολο. Αγάπη. Πράγματα που φαίνονται και από τις κατά καιρούς τοποθετήσεις των παικτών. Είχε γράψει ο Κιάσσος: “Για εμάς όλους δεν ήταν ένα απλό παιχνίδι, ήσουν και εσύ εκεί μαζί μας mister, σήμερα έκανες πολλές καρδιές να χτυπήσουν δυνατά και πολλά μάτια να βουρκώνουν. Θα είμαι ευγνώμων για πάντα, μόνο καλό μου βγήκε σε αγαπάω και αυτό δεν αλλάζει, σε έχουν ξεχάσει όλοι όμως εσύ δεν ξεχνάς, είσαι ο καλύτερος από όλους, γκεραρτάκι μου!!”. Είπε ο Νίκος Παπαδόπουλος όταν ο Γκέραρντ βρέθηκε στο ματς ΟΦΗ-Αρης, τον προηγούμενο Μάιο. “Είναι ο δεύτερος ποδοσφαιρικός μου πατέρας, η ζωντανή ιστορία του ΟΦΗ”. Είπε ο Φραντζέσκος πως όταν, τον Νοέμβριο, πήγαν στο σπίτι να τον χαιρετίσουν, ο Γκέραρντ είπε στον καθένα κάτι. Τι είπε στον Φραντζέσκο; «Σε μένα είπε απλά ‘φάουλ’. Είναι τρελό πράγμα αυτό».
Ανακοινώσεις του κόσμου
Οι Σύνδεσμοι φίλων ΟΦΗ έβγαλαν ανακοίνωση: “Μίστερ με εσένα καπετάνιο στο τιμόνι της ομάδας γνωρίσαμε τις μεγαλύτερες χαρές. Έκανες τον ΟΦΗ γνωστό και σεβαστό σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η ιστορία που άφησες θα μείνει παρακαταθήκη στον ΌΜΙΛΟ. Καλό παράδεισο κόουτς.
ΚΡΗΤΕΣ 4 Θ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, SNAKES 4 HERAKLION CLUB, ΣΤΕΚΙ ΦΙΛΩΝ ΟΦΗ ΑΡΧΑΝΩΝ”.
Μιτόσεβιτς, ο αρχισκόρερ της Ραντνίσκι
Ο Ντούσαν Μιτόσεβιτς υπέγραψε στον Ηρακλή στις 14 Δεκεμβρίου 1983. Η ομάδα, με προπονητή τον Γερμανό, Φρίντελ Ράους που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες (στις 18 Νοεμβρίου, σε ηλικία 77 χρόνων) έκανε πρωταθλητισμό. Ο Σέρβος, σε ηλικία 34 χρόνων τότε, ήρθε ως ένας από τους αρχισκόρερ της ιστορίας της Ραντνίσκι έχοντας πετύχει πάνω από 200 γκολ σε 400 παιχνίδια. Στον Ηρακλή έπαιξε στο β’ μισό της σεζόν και σε 15 ματς έβαλε 7 γκολ. Παρ’ όλα αυτά, ένα που δεν έβαλε, σημάδεψε τη μνήμη. Η ευκαιρία που χάνει στο Ηρακλής-Παναθηναϊκός 2-2, ματς που έγινε σε κατάμεστο Καυτανζόγλειο, στις 12 Φεβρουαρίου του 1984. Είχε σκοράρει σε εκείνο το ματς. Ο Καραϊσκος (25’) έκανε το 1-0, στο 65’ και στο 66’, ο Χαραλαμπίδης έκανε για τον Παναθηναϊκό το 1-2, ο Μιτόσεβιτς ισοφάρισε στο 69’ σε 2-2. Η ευκαιρία που έχασε ήταν όταν το σκορ ήταν 2-0.
“Ποτέ στην καριέρα μου”
Η μπάλα που αναπηδά, άδικο για τον ίδιο, η ένταση της στιγμής, κάνει τη φάση να κυριαρχεί. Σε συνέντευξή του, τότε, στην εφημερίδα “Θεσσαλονίκη”, είχε πει: “Παρακολούθησα τη φάση από την αρχή. Ο Χατζηπαναγής είχε την μπάλα, ξέφυγε από τα πλάγια. Περίμενα να έλθει σε μένα κάτι που έγινε. Δεν ξαφνιάστηκα. Αν το γήπεδο ήταν ομαλό η μπάλα δεν θα αναπηδούσε και σίγουρα θα σημείωνα το γκολ που ήταν περισσότερο από σίγουρο. Ουδέποτε στην καριέρα μου έχασα γκολ από 4 μέτρα. Παίζω 10 χρόνια επαγγελματικά και 8 ερασιτεχνικά, ήταν η πρώτη φορά που έχασα τέτοιο γκολ. Αιτία, και πάλι επαναλαμβάνω, ήταν το γήπεδο. Ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει πώς έγινε. Τη φάση, τη βλέπω διαρκώς μπροστά μου. Για δυο λόγους λυπάμαι περισσότερο. Ο ένας είναι γιατί ο Ηρακλής με την ευκαιρία μου δεν σιγούρεψε τη νίκη. Αν σημείωνα το γκολ, οπωσδήποτε θα κερδίζαμε. Ο δεύτερος είναι ότι οι φίλαθοι που γέμισαν το Καυτανζόγλειο έφυγαν απογοητευμένοι. Ηταν κρίμα για αυτούς. Ολοι βλέπανε νίκη της ομάδας μας και έφυγαν πικραμένοι από την ισοπαλία. Ολα αυτά αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, εύχομαι στο μέλλον να μην ξανασυμβεί αυτό”. Ο Παναθηναϊκός (με προπονητή τον Γκμοχ) πήρε τότε (1984) το Πρωτάθλημα με 46 βαθμούς. Ο Ολυμπιακός ήταν δεύτερος με 43 και ο Ηρακλής στους 42. Την πεντάδα συμπλήρωναν Αρης (39) και ΠΑΟΚ (35).
Ρεκόρ τερμάτων
Ο Μιτόσεβιτς αργότερα (1994) ήρθε ως προπονητής στον Ηρακλή και έκανε 50 παιχνίδια. Την πρώτη σεζόν, η έξοδος στο ΟΥΕΦΑ χάθηκε την τελευταία αγωνιστική. Ο Ηρακλής νίκησε στην Εδεσσα, στην Ευρώπη όμως βγήκε ο Απόλλων που νίκησε στη Λειβαδιά. Εκείνη τη σεζόν ο Ηρακλής σημείωσε 62 γκολ που είναι και το ρεκόρ τερμάτων του στην Α’ Εθνική. Ο Μιτόσεβτς πριν από τον Ηρακλή συνεργάστηκε με την Αναγέννηση Γιαννιτσών ενώ ήταν στους πάγκους και της Ανόρθωσης, της ΑΕΚ Λάρνακας, του Πανσερραϊκού, του ΑΠΟΠ Κινύρας, της Αναγέννησης Καρδίτσας, του Ερμή Αραδίππου, του Αρη Λεμεσού και του Πιερικού.
Ως παίκτης άρχισε την καριέρα του σε ηλικία 16 ετών στη Ζίτιστε και το 1974 μεταγράφηκε στη Ραντνίσκι. Το 1981 πήγε για έναν χρόνο στη γαλλική, Νιμ (Α’ Κατηγορία) και στη συνέχεια επέστρεψε στη Ραντίνσκι. Με τη Ραντίνσκι είχε 4 παιχνίδια (και 4 γκολ) στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Είχε κλήσεις την τριετία 1977-1980 στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας.
Ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα τελεταία νέα, απευθείας στο email σας