Στις 3 Φεβρουαρίου του 2008 μια νίκη θα «μεταλλασσόταν» στην απόλυτη πίκρα για τους Απολλωνιστές και ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου θα προσέφερε στην αθλητική ιστορία μια «μαύρη» υπόθεση, που στη συνέχεια θα γινόταν συνώνυμο του «κάλπικου» τίτλου: Υπόθεση Βάλνερ.
Ο Αυστριακός φορ αγωνιζόταν για πρώτη φορά σε ελληνικό ματς με τη φανέλα του Απόλλωνα Καλαμαριάς στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Καυτανζόγλειο, στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής της Super League. Σε ένα ματς που η ομάδα του Μάκη Κατσαβάκη ήταν πολύ καλύτερη από αυτή του Τάκη Λεμονή, ο νεομεταγραφείς Ρόμαν Βάλνερ έδειξε καλά στοιχεία αλλά αντικαταστάθηκε στο 78’ από τον Γιώργο Μπάρκογλου. Ο οποίος στο 90’ πέτυχε ένα γκολ που για μερικές ώρες έστειλε στα ουράνια τους φίλους του Απόλλωνα. Όχι για πολύ όμως.
Η ΕΠΟ του Γκαγκάτση
Αργά το βράδυ, έσκασε η είδηση: Ο Ολυμπιακός καταθέτει ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Βάλνερ στο ματς, «πατώντας» σε κανονισμό της FIFA που αναφέρει ότι ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να αγωνιστεί σε τρεις ποδοσφαιρικές ομάδες κατά την ίδια περίοδο. Ο Αυστριακός είχε ξεκινήσει στη Φόλκερκ, έπαιξε τον Οκτώβριο ως δανεικός στη Χάμιλτον και έμεινε ελεύθερος. Η Λάρισα τον είχε απορρίψει ήδη, ενώ είχε προταθεί και στη Βέροια. Ο Απόλλων τον απέκτησε, όμως κατά ανακοίνωσή το «πριν από την ολοκλήρωση της μεταγραφής είχε ζητήσει οδηγίες τόσο από την ΕΠΟ όσο και από την FIFA». Τόνισε, δε, πως αν ήξερε ότι υπήρχε πρόβλημα, θα ζητούσε κατ' εξαίρεση άδεια για τον Βάλνερ. Φυσικά τα βέλη του Απόλλωνα έπεσαν τότε κατά της ΕΠΟ του Βασίλη Γκαγκάτση και για έναν άλλο λόγο, ότι κατά την εκδίκαση της έφεσης δεν έλαβε υπόψιν τις δικές της ευθύνες, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, παρουσιάζοντας και συγκεκριμένα δεδικασμένα.
Ο Κόκκαλης που… αυτοαναιρέθηκε
Πολλοί πάντως με το άκουσμα της υπόθεσης σκέφτηκαν, ορμώμενοι από μια δήλωση του Σωκράτη Κόκκαλη τρία χρόνια νωρίτερα για ένα ματς με τον Πανιώνιο ότι «οι αγώνες πρέπει να κρίνονται στα γήπεδα και όχι στα δικαστήρια», πως ο Ολυμπιακός δε θα προχωρούσε στην ένσταση. Ο γιος του, Πέτρος Κόκκαλης όμως έδωσε γρήγορα την απάντηση: «Είναι υποχρέωση απέναντι στην ιστορία του Ολυμπιακού αλλά και απέναντι στη νομιμότητα που πρέπει να ισχύει σε όλες τις κατευθύνσεις να κάνουμε», ενώ υπερθεμάτισε τότε και ο Γιάννης Μώραλης.
Η ΑΕΚ θα έπαιρνε το Πρωτάθλημα, αλλά ξύπνησε αργά
Ο Απόλλων κινήθηκε αρχικά μόνος σε νομικό επίπεδο, αφού οι ανταγωνιστές του Ολυμπιακού σε εκείνο το Πρωτάθλημα άργησαν να… ξυπνήσουν (το έκαναν αργότερα με παράσταση στο CAS). Κυρίως η ΑΕΚ του Ντέμη Νικολαΐδη, δηλαδή, που θα έπαιρνε το Πρωτάθλημα, αφού τερμάτισε δύο πόντους πίσω και φυσικά θα έπαιζε στους ομίλους του Champions League. Η πειθαρχική επιτροπή της Super League αποφάσισε να ξαναγίνει το παιχνίδι, κάτι που οδήγησε σε αμοιβαία έφεση. Η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ στις 5 Μαρτίου κατακύρωσε το παιχνίδι στον Ολυμπιακό και επέβαλε ποινή αφαίρεσης ενός βαθμού στον Απόλλωνα.
«Σφαγές», αλλά και μηδαμινή συμπαράσταση
Το τι ακολούθησε για τους κοκκινόμαυρους, είναι μάλλον περιττό να αναφερθεί. Το 0-2 επί του Εργοτέλη έγινε από το 83’ και μετά… 2-2 με διαιτητή Πολατιάν, ενώ η μεγαλύτερη «σφαγή» σημειώθηκε στη Λιβαδειά με Μαζαράκο (2-0). Ο Απόλλων «έπρεπε» να υποβιβαστεί για να μην έχει έννομο συμφέρον στο τέλος της σεζόν, ακόμη και με τους τέσσερις επιπλέον βαθμούς. Και πράγματι, αυτό υποστηρίχθηκε από το CAS στο οποίο είχε εντωμεταξύ προσφύγει ο Απόλλων: Ότι τα ασφαλιστικά μέτρα απορρίπτονται λόγω μη εννόμου συμφέροντος… Όμως και από τη Super League ελάχιστη συμπαράσταση βρήκαν οι «ροσονέρι»: Επικυρώθηκε κατά πλειοψηφία η βαθμολογία (η ΑΕΚ μόνο δεν ψήφισε υπέρ, ενώ Παναθηναϊκός και Λάρισα ψήφισαν λευκό). Πρωταθλητής; Ο Ολυμπιακός, που… πανηγύρισε τον 36ο τρόπαιο στην ιστορία του.
«Δεν ειδοποίησα εγώ τον Κόκκαλη»
Μετά από αρκετά χρόνια, τον Οκτώβριο του 2015, ο Βασίλης Γκαγκάτσης μίλησε δημόσια για το θέμα. «Άλλοι ειδοποίησαν τον Κόκκαλη, όχι εγώ. Ήταν δυο πρόεδροι άλλων ΠΑΕ που είχαν συμφέροντα. Την επομένη του αγώνα, φώναξα τον υπεύθυνο των δελτίων και μου είπε ότι επιτρέπονται τρεις μεταγραφές για έναν παίκτη, αλλά να παίξει σε δυο ομάδες. Μπορείτε να μου πείτε γιατί ο Απόλλων Καλαμαριάς, ενώ είχε το δελτίο μια εβδομάδα πριν, τον έβαλε στον συγκεκριμένο αγώνα; Γιατί δεν πήρε γραπτά ότι η ΕΠΟ του είπε να βάλει τον παίκτη; Όταν εγώ έμαθα το θέμα από τα ΜΜΕ, τηλεφώνησα στον κ. Κουρίδη και μου είπε ότι όντως έτσι είναι. Ο Νικολαίδης δε μου τηλεφώνησε, πιθανώς λόγω των σχέσεών μου με τον Κόκκαλη».
Η δίκη που δεν έγινε και η… δικαίωση
Το τραγικό της ιστορίας είναι πως η κύρια υπόθεση δεν εκδικάστηκε ποτέ στο CAS, διότι εντωμεταξύ η διοίκηση του Απόλλωνα είχε αλλάξει (ανέλαβε ο Χοιρίδης). Από τους κοκκινόμαυρους πάντως τότε εκφραζόταν η σιγουριά ότι στην τελική εκδίκαση θα ερχόταν η δικαίωση, καθώς υπήρχαν σημαντικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα η κίνηση της αγγλικής F.A. να απαγορεύσει τον δανεισμό του Ντέιβιντ Φόρντε από την Κάρντιφ στην Νταντί. Ακόμη κι αν η ΕΠΟ δεν απαγόρευε δηλαδή την μεταγραφή, ο Απόλλων εφόσον γνώριζε, θα μπορούσε να κάνει αίτηση στη FIFA για κατ' εξαίρεση άδεια στον παίκτη. Το οξύμωρο πάντως είναι πως με προ μηνών απόφασή της η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ ουσιαστικά «ανέτρεψε» την δική της, προ 9ετίας απόφαση, με αφορμή μια υπόθεση (Μπαχταρλίεφ) για την ΕΠΣ Σερρών, αποφαινόμενη πως η χρησιμοποίηση ενός ποδοσφαιριστή είναι αντικανονική μόνο εφόσον έχει αγωνιστεί μέσα στη ίδια σεζόν σε τρεις ομάδες που παίρνουν μέρος στο ίδιο εθνικό πρωτάθλημα!