Ο Άγγλος σεφ Τζέισον Άθερτον (Jason Atherton), θα εμφανιστεί στον τελικό του MasterChef 5 καθορίζοντας τη βαθμολογία και κρίνοντας το νικητή ανάμεσα στους φιναλίστ, Μαργαρίτα Νικολαΐδη και Διονύση Σαρακίνη.
Ο Τζέισον Άθερτον γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1971 στο Worksop του Nottinghamshire και μεγάλωσε στο Σέφιλντ. Τα παιδικά του χρόνια δεν ήταν εύκολα, καθώς αναγκάστηκε να ζήσει σε ένα τροχόσπιτο, με την (υπάλληλο ξενοδοχείου) μητέρα του να τον πιέζει να βρει δουλειά από πολύ μικρός, ώστε να βοηθήσει στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Στα 16 του χρόνια αποφάσισε να παρατήσει την μέχρι τότε ζωή του και να φύγει για το Λονδίνο, με σκοπό να κυνηγήσει το όνειρό του.
Ο Γκόρντον Ράμσεϊ και η επιτυχία
Ο Τζέισον Άθερτον κατάφερε με το ταλέντο και τη σκληρή δουλειά του να κατακτήσει την επιτυχία. Μαθήτευσε κοντά σε θρύλους της γαστρονομίας όπως οι Pierre Koffmann, Nico Ladenis και Marco Pierre White, ωστόσο, η καριέρα του απογειώθηκε όταν το 2001 εντάχθηκε στον όμιλο Gordon Ramsay Group, ως executive chef στο Verre του Ντουμπάι.
Αργότερα επέστρεψε στο Λονδίνο για το άνοιγμα του περίφημου Maze και στη συνέχεια των «παραρτημάτων» του, ενώ το 2010 αποφάσισε να φύγει από τον όμιλο και να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία εστιατορίων, The Social Company που σήμερα έχει κέρδη που ξεπερνούν τα 60 εκατ. στερλίνες ετησίως.
Ο Τζέισον Άθερτον διατηρεί πολλά εστιατόρια σε διάφορα μέρη του κόσμου, ενώ το κορυφαίο του εστιατόριο έχει βραβευτεί με ένα αστέρι Michelin. Πρόκειται για το Pollen Street Social, το οποίο άνοιξε τον Απρίλιο του 2011 στο Mayfair στο Λονδίνο. Το εστιατόριο έχει καταταχθεί στον νούμερο έξι στα κορυφαία 50 εστιατόρια του Good Food Guide 2013 & 2014 και το νούμερο τρία στον οδηγό του 2016, ενώ έχει λάβει ποικίλες διακρίσεις και βραβεία.
Μάλιστα ο Τζέισον Άθερτον έστησε στη Μύκονο το πρώτο του εστιατόριο στη Μεσόγειο, το Mykonos Social που βρίσκεται στο ξενοδοχείο Santa Marina.
Οι διακρίσεις του:
1996: "Best Young Chef" in Britain by Jonathan Meades of The Sunday Times.
2000: "Acorn Award", from The Caterer
2000: "Young Guns Food Award", The Daily Express
2001: "Best Chef of the Middle East", from Time Out Magazine, Dubai
2006: "Man of the Year", from Arena Magazine
2008: "London’s Outstanding Chef", from The Evening Standard
2012: "Chef Award" at The Catey Awards 2012
2013: "Chef of the Year", GQ Awards
2014: "Restaurateur of the Year", The Catey Awards.
Παράλληλα ο Τζέισον Άθερτον έχει γράψει 4 βιβλία για την μαγειρική και την γαστρονομία: