Όσα χιλιόμετρα και να χωρίζουν τη Θεσσαλονίκη και τη Μασσαλία, άλλο τόσο τους συνδέει το πάθος και έντονο ταμπεραμέντο που έχουν οι οπαδοί τους. Η Μαρσέιγ έχει ένα άρωμα ελληνικό, άλλωστε το γήπεδό της εδρεύει σε μια πόλη με ελληνικές ρίζες.
Μπαίνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μαθαίνεις πως η Μασσαλία ιδρύθηκε από Έλληνες Φωκαείς το 6ο αιώνα π.Χ., με τους μύθους να αναφέρουν πως ο Πρωτέας βρέθηκε τυχαία στο λιμάνι της πόλης, εγκαταστάθηκε με την σύζυγό του, δημιουργώντας ένα εμπορικό κέντρο. Φτάνοντας στο σήμερα διαπιστώνεις πολλές ομοιότητες ανάμεσα στους Έλληνες και στους κατοίκους της περιοχής.
Ας αφήσουμε όμως τα ιστορικά και ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της δημιουργίας των ultras της γαλλικής ομάδας και του μύθου γύρω από τους πιο σκληρούς και φανατικούς οπαδούς της Γαλλίας.
Ο Ντεπέ δεν ήταν ένα απλός οπαδός, ήταν το σύμβολο μιας πόλης
Πόσες ομάδες γνωρίζετε που έχουν δώσει το όνομα ενός φίλου της ομάδας σε κερκίδα του γηπέδου τους; Η Μαρσέιγ το έκανε. Ο λόγος για τον Πατρίς ντε Περετί ή αλλιώς Ντεπέ, όπως τον φώναζαν οι φίλοι και γνωστοί, και το όνομά του έχει πάρει θέση στην βόρεια κερκίδα του Βελεντρόμ.
Ο Ντεπέ δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Στις 28 Ιουλίου 2000 βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του, καθώς υπέστη ρήξη ανευρύσματος, αφήνοντας την τελευταία του πνοή σε ηλικία 28 ετών. Σχεδόν 22 χρόνια μετά από το θάνατό του οι φίλοι της ομάδας τον υμνούν για το πάθος του και την αγάπη του για την Μαρσέιγ.
Πηγαίνοντας το χρόνο πίσω και συγκεκριμένα στο 1989, όταν ο Ντε Περετί ήταν ακόμη παιδί (17 ετών). Τότε ξεκίνησε να φτιάχνεται ο θρύλος γύρω από το όνομά του. Το Νοέμβριο της ίδια χρονιάς η ΑΕΚ βρέθηκε στο δρόμο της πανίσχυρης Μαρσέιγ.
Περίπου 100 φίλοι της Ένωσης ταξίδεψαν στη Μασσαλία για να βρεθούν στο πλευρό της αγαπημένης τους ομάδας. Ξαφνικά οι λιγοστοί φίλοι της ελληνική ομάδας βγάζουν τις μπλούζες του και τραγουδούν, αφήνοντας άφωνους χιλιάδες Γάλλους. Ο Ντεπέ βλέποντας αυτή την εικόνα εντυπωσιάστηκε και ορκίστηκε πως θα ακολουθήσει το παράδειγμα των Ελλήνων.
Ιδιαίτερη μνημεία για το πάθος του έγινε στον αγώνα της Μαρσέιγ με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, το Μάρτιο του 1993. Η θερμοκρασία εκείνη την ημέρα βρισκόταν 12 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Ο Ντεπέ έβγαλε το πουκάμισό του και ξεκίνησε να διευθύνει την κερκίδα, η στιγμή εκείνη πέρασε στο πάνθεον στην ιστορία του συλλόγου, ως μια από τις πιο συμβολικές και σημαντικές στιγμές της κατάκτησης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εκείνη τη χρονιά.
Στο τελικό η Μαρσείγ επικράτησε της Μίλαν με 1-0 και πανηγύρισε το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της. Κατά τη διάρκεια της απονομής ο τότε πρόεδρος της ομάδας, Μπερνάρ Ταπί, αρπάζει το μικρόφωνο και λέει: «Πριν δώσεις το επόμενο μετάλλιο, θα ήθελα να προσφέρω το δικό μου σε αυτόν που συμβολίζει αυτή την πόλη, τον Ντεπέ».
Ξαφνικά ένας ημίγυμνος άντρας, ιδρωμένος βουτάει το τρόπαιο το σηκώνει στον αέρα και για λίγα δευτερόλεπτα πίστευες πως εκείνος ήταν που είχε σκοράρει στον τελικό. Ο Πατρίς ντε Περετί επτά χρόνια αργότερα πέθανε, προκαλώντας θλίψη σε μια ολόκληρη πόλη. Στο ντοκιμαντέρ Ferveur Depé οι φίλοι του είχαν πει για εκείνον: «Όπως όλοι οι θρύλοι, νιώθαμε πως δε πρόκειται να αντέξει μέχρι τα 80 του».
Την ημέρα που απεβίωσε ο Ντεπέ η Μαρσέιγ αγωνιζόταν με την Τρουά. Οι ποδοσφαιριστές των Μασσαλών για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αγαπημένο οπαδό της ομάδας εμφανίστηκαν στο αγωνιστικό χώρο του Βελεντρόμ χωρίς τις φανέλες τους.
Το ντου στο προπονητικό κέντρο
Οι οπαδοί της Μαρσείγ δεν έχουν, όμως, μόνο όμορφες ιστορίες. Δυστυχώς έχουν γράψει και μαύρες σελίδες στην ιστορία του συλλόγου. Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει οι οπαδοί της εκάστοτε ομάδας να επισκέπτονται το προπονητικό κέντρο με σκοπό να τα "ψάλλουν" στους παίκτες για την αγωνιστική τους εικόνα. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο γαλλικό σύλλογο τον Ιανουάριο του 2021, με την κατάσταση, όμως, να ξεφεύγει.
Τον ΙανοΟι Μασσαλοί υποδεχόντουσαν τη Ρεν, με το κλίμα στις τάξεις των οπαδών να μυρίζει μπαρούτι, καθώς η ομάδα ερχόταν από τρεις διαδοχικές ήττες, μένοντας ουσιαστικά εκτός διεκδίκηση τίτλου. Η κόντρα ανάμεσα στους οπαδούς και τη διοίκηση ήταν μεγάλη, με τους οργανωμένους να κρεμούν πανό κατά του προέδρου σε διάφορα σημεία της πόλης.
Τρεις ώρες πριν την έναρξη του παιχνιδιού, περίπου 400 οπαδοί της Μαρσέιγ μαζεύτηκαν έξω από το προπονητικό κέντρο της ομάδας, Robert-Louis Dreyfus, προσπαθώντας να εισβάλουν σε αυτό, ενώ μέσα βρίσκονταν οι ποδοσφαιριστές.
Οι οπαδοί εν τέλει κατάφεραν να μπουν μέσα στο προπονητικό κέντρο και ακολούθησαν στιγμές χάους και βίας. Η γαλλική εφημερίδα L'Equipe την επόμενη μέρα ανέφερε πως ο τότε προπονητής της ομάδας, Αντρέ Βίλας Μπόας, δέχθηκε μπουκάλια, ενώ ο αμυντικός Άλβαρο Γκονθάλεθ τραυματίστηκε στην πλάτη.
«Είμαι παίκτη της Μαρσείγ 13 χρόνια. Ξέρω τα πάντα για το σύλλογο, ξέρω την αγάπη και την απογοήτευση που μπορεί να γεννήσει αυτή η ομάδα, αλλά τα σημερινά γεγονότα με θλίβουν και είναι απαράδεκτα.
Είμαστε ποδοσφαιριστές και οι αθλητική μας κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια περιστατικά βίας», είχε δηλώσει ο αρχηγός Στιβ Μανταντά.
Στην ανακοίνωση της ομάδας αναφέρεται πως οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν τεράστιες, ενώ κάηκαν και πέντε δέντρα από τη ρίψη φωτοβολίδων: «Η Μαρσείγ καταδικάζει σθεναρά την απαράδεκτη επίθεση που υπέστη ο σύλλογος τα μεσάνυχτα μέσα στο προπονητικό κέντρο Robert-Louis Dreyfus.
Παρά την επέμβαση της αστυνομίας, ένα αδικαιολόγητο ξέσπασμα βίας έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές των παρευρισκομένων στο χώρο. Έγιναν κλοπές και υπέστησαν ζημιές οχήματα. Πέντε δέντρα κάηκαν, με μοναδικό σκοπό να καταστραφούν. Οι ζημιές στο εσωτερικό των κτιρίων ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ.
Αυτές οι ανεύθυνες και απαράδεκτες ενέργειες πρέπει να καταδικαστούν με τη μέγιστη αυστηρότητα. Η Μαρσέιγ έχει όλα τα στοιχεία και αυτό διαβιβάστηκε αμέσως στους ανακριτές».
Όπως αντιλαμβάνεστε ο αγώνας με τη Ρεν αναβλήθηκε και μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του συλλόγου είχε γραφεί.
Τα πετροδόλαρα με το πρόσωπο του Μέσι
Οι οπαδοί του γαλλικού συλλόγου έχουν, όμως, και ευφάνταστους τρόπους για να πικάρουν τους αντιπάλους τους.
Στην αναμέτρηση του Βελοντρόμ με την Παρί Σεν Ζερμέν ο Λιονέλ Μέσι βίωσε για πρώτη φορά την ατμόσφαιρά ενός ντέρμπι επί γαλλικού εδάφους και οι φίλοι της Μαρσέιγ ήθελαν να τον καλωσορίσουν με το δικό τους, μοναδικό τρόπο.
Για αυτό και μερικοί από αυτούς τύπωσαν πετροδόλαρα με το πρόσωπό του, προκειμένου να τα πετάξουν στον Αργεντινό, οποίος άφησε τη Μπαρτσελόνα για τα χρήματα της Παρί.