«Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα» σύμφωνα με τη γνωστή ρήση, όμως στην πραγματικότητα, εάν θέλουμε να ζήσουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα θα πρέπει τουλάχιστον να τα… πενταπλασιάσουμε. Όχι βέβαια μόνο τα μήλα, αλλά γενικά την διατροφική πρόσληψη των φρούτων και των λαχανικών. Το γεγονός αυτό τουλάχιστον αναδεικνύουν τα στοιχεία από μια ανάλυση μελετών δημοσιευμένη στο Circulation, με τους ανθρώπους που κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα να βρισκόντουσαν σε μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με όσους έτρωγαν μόλις δύο μερίδες ημερησίως.
Οι ίδιοι άνθρωποι διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, καρκίνου αλλά και νόσων του αναπνευστικού συστήματος. Ωστόσο, τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα δεν παρουσίασε η καθημερινή κατανάλωση φασολιών, πατάτας, καλαμποκιού ή χυμών φρούτων.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μελέτησαν ένα αρκετά μεγάλο δείγμα, 66.719 γυναικών και 42.016 ανδρών, ενώ συμπεριέλαβαν και την ανάλυση 24 άλλων μελετών. Σε όλες τις μελέτες, η μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ήταν προφανής.
Αρχικά, οι συμμετέχοντες δεν έπασχαν από καρκίνο, κάποια καρδιαγγειακή νόσο ή από σακχαρώδη διαβήτη. Συμπλήρωσαν κάποια ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και έπειτα κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια μετά. Η μελέτη κράτησε σχεδόν 30 χρόνια και κατά τη διάρκεια της σημειώθηκαν περισσότεροι από 18.000 θάνατοι. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι ότι όσοι κατανάλωναν μέσα στη μέρα δύο μερίδες φρούτων και τρεις μερίδες λαχανικών είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερες μερίδες.
Ο μαγικός αριθμός λοιπόν μου μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην μακροζωία είναι το 5, καθώς οποιαδήποτε επιπλέον μερίδα φρούτων ή λαχανικών δε φαίνεται να μείωσαν περαιτέρω τα ποσοστά θανάτου από συγκεκριμένες ασθένειες.