Προς την απόφαση για παράταση του διδακτικού έτους οδεύει το υπουργείο Παιδείας, όπως έγινε και πέρυσι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Η επιμήκυνση του σχολικού έτους “έχει πέσει στο τραπέζι” και πολλές άλλες εναλλακτικές προτάσεις, αλλά το υπουργείο θα αποφασίσει, όταν θα έχει πλήρη εικόνα με τον τρόπο που θα είναι καλύτερος για τους εκπαιδευόμενους» δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ενώ η ίδια απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα.
Η υφυπουργός Παιδείας, μάλιστα, υποστήριξε ότι η επιμήκυνση του διδακτικού έτους θα γίνει «όχι γιατί δεν καλύφθηκε η ύλη αλλά για λόγους κοινωνικούς και ψυχολογικούς και για την επαφή που είναι απαραίτητη για τα παιδιά. Όσο μικρότερη είναι η ηλικία τόσο πιο απαραίτητη κρίνεται η επαφή με την μαθητική και την εκπαιδευτική κοινότητα». Και πέρυσι το υπουργείο Παιδείας είχε προχωρήσει στην παράταση - για λίγες μέρες - του διδακτικού έτους, προκειμένου να συμπληρώσουν οι μαθητές, κατά το δυνατό, τα εκπαιδευτικά κενά που είχαν λόγω της τηλεκπαίδευσης.
Όσον αφορά στις Πανελλαδικές εξετάσεις το υπουργείο Παιδείας εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα γίνουν κανονικά και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εξεταστέα ύλη καθώς έχει μειωθεί ικανοποιητικά. Σχετικά με τη μετάβαση από την τηλεκπαίδευση στη δια ζώσης διδασκαλία, η Ζέττα Μακρή είπε: «Το υπουργείο έχει προσλάβει κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στους οποίους έχουν γίνει σεμινάρια επιμόρφωσης ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν παιδιά, τα οποία έχουν την ανάγκη μιας πρόσθετης μεταχείρισης. Η τηλεκπαίδευση δεν είναι επιλογή, παρά μόνον υποχρεωτική επιλογή για την περίοδο της πανδημίας. Είχε εκπαιδευτικά αποτελέσματα δηλαδή καλύφθηκε η ύλη, τα παιδιά στερήθηκαν τη συμμετοχή στη σχολική μονάδα, την επαφή με συμμαθητές και συμμαθήτριες, τους δασκάλους και τις δασκάλες. Κάτι, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο κι όσο πιο μικρή ηλικία, τόσο πιο απαραίτητο είναι».
Για τη σεξουαλική αγωγή
Σε ερώτηση για το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής η κυρία Μακρή τόνισε ότι «ήδη έχει γίνει πιλοτική εφαρμογή στα σχολεία της Ελλάδος και από τον Σεπτέμβριο, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, θα είναι υποχρεωτικό το μάθημα και βεβαίως, η επικαιρότητα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτή την πρωτοβουλία. Θα ξεκινήσει να διδάσκεται με διαφορετικό τρόπο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».
Συνάντηση καθηγητών και δασκάλων με την Κεραμέως
Με κυρίαρχο θέμα στην "ατζέντα" την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απέστειλε στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ πρόσκληση για διαδοχικές συναντήσεις, τη Δευτέρα, στη 1 το μεσημέρι (ΟΛΜΕ) και την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι (ΔΟΕ). Συνδικαλιστές κάνουν λόγο για “προσπάθεια της υπουργού Παιδείας να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει καθώς τα μηνύματα που έχουν φθάσει από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας είναι ότι η αξιολόγηση δεν φαίνεται να προχωρά”. Η ΟΛΜΕ στη συνάντηση θα θέσει το αίτημα για αναστολή εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων φέτος για τους μαθητές της Α Λυκείου και την ακύρωση των εκλογών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Η πρόσκληση της υπουργού στους εκπαιδευτικούς
Η πρόσκληση που έστειλε η κυρία Κεραμέως σε δασκάλους και καθηγητές αναφέρει: Σας προσκαλούμε σε συνάντηση με την Υπουργό, την Υφυπουργό και τη Γενική Γραμματέα για θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που περιλαμβάνουν τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας, την αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου, τα εργαστήρια δεξιοτήτων, την ενισχυτική διδασκαλία για τα ειδικά μαθήματα, την πρόσληψη επιπλέον ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών και άλλα θέματα επικαιρότητας, τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 και ώρα 1 μ.μ. στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων. Προσβλέπουμε σε μία γόνιμη συζήτηση μαζί σας.
ethnos.gr