Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο Λάκης Σημαιοφορίδης.
Ο γνωστός δικηγόρος μίλησε για την ένσταση του Μακεδονικού στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για την αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή της Λευκίμμης στο μεταξύ τους ματς της τελευταίας αγωνιστικής του δεύτερου ομίλου της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας.
Αναλυτικά όσα είπε ο Λάκης Σημαιοφορίδης:
Για την ένσταση του Μακεδονικού στην Επιτροπή Εφέσεων: «Η υπόθεση αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση με ιδιαίτερα νομικά ζητήματα πρωτοφανή στον χώρο του πειθαρχικού δίκαιου. Διότι ακούω πολλές νομικές αηδίες από πολλούς «μυαλοπώληδες». Την κάνουν ιδιαίτερη οι κανονισμοί της ΕΠΟ με τις όποιες ασάφειες έχουν που οδηγούν τους δικαστές σε ερμηνείες για να αποδώσουν δικαιοσύνη σε μια δίκαιη δίκη. Η διάταξη που στηρίζεται ο Μακεδονικός στην ένστασή του είναι μια σαφής και συγκεκριμένη διάταξη που αφορά την ευθύνη της ομάδας της Λευκίμμης για τη συμμετοχή του ποδοσφαιριστή στον επίμαχο αγώνα. Το δεύτερο, είναι το θέμα το είναι πώς μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη από τη στιγμή που δεν υπάρχει αποβολή του ποδοσφαιριστή. Ακριβώς η διάταξη που επικαλείται ο Μακεδονικός έρχεται να καλύψει όλα αυτά τα πειθαρχικά κενά, τους πειθαρχικούς κανόνες οι οποίοι δεν προβλέπουν κάτι αντίστοιχο σε αυτές τις περιπτώσεις».
«Είναι προφανές γιατί άγνοια των κανονισμών δεν νοείται. Όλοι οι παράγοντες του ποδοσφαίρου, της οποιαδήποτε ομάδας γνωρίζουν την ορολογία της αυτοδίκαιης τιμωρίας. Αυτοδίκαια τιμωρημένος ποδοσφαιριστής είναι αυτός που δεν χρειάζεται να του επιβληθεί ποινή, δηλαδή να δημοσιοποιηθεί. Όταν αποβάλλεται ένας ποδοσφαιριστής τιμωρείται την αμέσως επομένη μέρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να μην υπάρχει αποβολή, αλλά η διάταξη που επικαλείται ο Μακεδονικός λέει ότι δεν απαιτείται κόκκινη κάρτα. Άρα για τον Μακεδονικό, υπάρχει η αυτοδίκαιη τιμωρία και ισχύει από την επόμενη μέρα. Αυτές οι ποινές, όπως ανέπτυξα και πρωτόδικα, εκτελούνται μέσα σε ένα διάστημα 7 ημερών. Στην περίπτωση του ποδοσφαιριστή της Λευκίμμης δεν έχει διανυθεί το διάστημα των 7 ημερών που ισχύει στην αυτοδίκαιη τιμωρία γιατί ο αγώνας διεξήχθη στην τρίτη μέρα. Αυτό που λέει η Λευκίμμη ότι δεν υπήρξε τιμωρία του ποδοσφαιριστή είναι λάθος. Η αυτοδίκαιη τιμωρία εφαρμόζεται και ο ποδοσφαιριστής μπορεί να αγωνιστεί κανονικά μετά το πέρας των 7 ημερών και μέχρι να επιληφθεί ένα όργανο για να τον τιμωρήσει. Για να μη λέμε νομικές αηδίες, όπως λένε μερικοί».
Για το ότι ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη διάταξη εφαρμόζεται μόνο σε ποδοσφαιριστές που παρεκτρέπονται μετά τη λήξη ενός αγώνα και όχι κατά τη διάρκειά του: «Για μένα το ζήτημα είναι ξεκάθαρο και το επισήμανα από την πρώτη στιγμή. Δε θα επεκταθώ γιατί θα αναφέρω την επιχειρηματολογία που θα αναπτύξω στην επιτροπή. Νομίζω ότι οι εφέτες δικαστές θα καταλάβουν τι εννοώ και μέσα από την απόφασή τους θα λύσουν το ζήτημα ερμηνεύοντας ορθά τη συγκεκριμένη διάταξη γιατί έτσι μόνο μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη υπό ποια έννοία: Ότι ένας ποδοσφαιριστής με όλες αυτές τις ενέργειες έχει μείνει ατιμώρητος ενώ την ίδια χρονική στιγμή πάμπολλοι ποδοσφαιριστές με μικρότερα παραπτώματα τιμωρούνται και πρέπει να θεωρούν τον εαυτό τους αδικημένο γιατί ο ποδοσφαιριστής της Λευκίμμης δεν τιμωρήθηκε με τέτοια συμπεριφορά και τιμωρούνται αυτοί με δύο κίτρινες κάρτες ή έφτυσαν έναν αντίπαλο.
Αυτό δεν είναι κανόνες δικαίου. Και για το ποιος φταίει για τη μη εφαρμογή των κανόνων δικαίου είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Αν κάναμε ως Μακεδονικός μία καταγγελία στη FIFA και στην UEFA και λέγαμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ποδοσφαιριστής που έκανε αυτά και δεν τιμωρήθηκε θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα. Από τις πρώτες επαφές που είχα με τον Μακεδονικό επισήμανα αυτά τα ζητήματα, γνωρίζουν το σκεπτικό μου και τη νομική μου άποψη για το ζήτημα. Περιμένω να δοθεί λύση από την επιτροπή εφέσεων που είναι πιο έμπειροι δικαστές από τις πρωτοδίκες διότι ο σκοπός των συγκεκριμένων οργάνων σε όλα τα επίπεδα και σε οποιαδήποτε χώρα και στη FIFA και την UEFA είναι να δίνεται λύση στα προβλήματα για να μη θίγεται το ποδόσφαιρο και να μη δημιουργείται απέχθεια και αδιαφορία για τον ποδοσφαιρικό χώρο όταν ένας ποδοσφαιριστής παρεκτρέπεται με τέτοιο τρόπο και δεν τιμωρείται. Να εφαρμόζονται οι διατάξεις που προστατεύουν το άθλημα και τους κανόνες του παιχνιδιού. Αυτό είναι δεδομένο και έτσι πρέπει να κρίνει κάθε επιτροπή που πολλές φορές μπορεί να ξεπεράσει το τυπικό και να μπει στο ουσιαστικό της υπόθεσης. Ακόμα και το CAS μπαίνει σε θέματα ουσίας και δικάζει υποθέσεις από την αρχή».
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook