Η φετινή σεζόν του ΠΑΟΚ, βρίσκεται στην καλύτερη καμπή από το ξεκίνημα της με τους «ασπρόμαυρους» να προχωρούν αήττητοι από τις 30 Νοεμβρίου και παίζοντας το καλύτερο ποδόσφαιρο την δεδομένη περίοδο. Ένας κύριος λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι το «άστρο» του Γιάννη Κωνσταντέλια το οποίο λάμπει στους Θεσσαλονικείς και έχει κάνει άπαντες να μιλάνε γι' αυτόν.
Τα νούμερα του δεν είναι αυτά που κεντρίζουν τόσο το ενδιαφέρον (σ.σ 17 συμμ. 1 γκολ, 5 ασίστ), όσο η επιρροή του στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ, σε κάθε τομέα του. Ωστόσο πριν κάνει την «έκρηξη» την φετινή χρονιά, είχε μια...περιπέτεια στο εξωτερικό, για να πάρει εμπειρίες και να έρθει πιο έτοιμος πίσω στην Τούμπα.
Έτσι ο ΠΑΟΚ βρήκε την επιλογή του Βελγίου και της Έουπεν, όπου πέρασε το τελευταίο εξάμηνο της περασμένης σεζόν, από τον Ιανουάριο και έπειτα. Εκεί όμως βρήκε μια... ελληνική άκρη για να τον βοηθήσει στην προσαρμογή του, που για έναν 18χρονο ποδοσφαιριστή σαφώς έχει δυσκολίες. Τον προπονητή του, τον Ελληνοαυστραλό Μιχάλη Βαλκάνη που βρέθηκε το ίδιο χρονικό σημείο στην Έουπεν και μιλάει στο metrosport.gr με τεράστια χαρά για την εξέλιξη του «διαμαντιού» του ΠΑΟΚ.
Μεταξύ άλλων αποκαλύπτει πως έγινε η μεταγραφή του στο Βέλγιο, την σχέση τους, τον χαρακτήρα και τα στοιχεία του παιχνιδιού που διέκρινε από τότε στον 19χρονο. Ακόμα στέκεται στην όρεξη του για βελτίωση, την φετινή σεζόν του Κωνσταντέλια και σχολιάζει, συμβουλεύοντας τον, όσα ακούγονται για τις ομάδες στων οποίων το... στόχαστρο έχει μπει. Ενώ επιπλέον «καυτηριάζει» και την απουσία Ελλήνων και νέων ποδοσφαιριστών, από τις ενδεκάδες των ομάδων της Super League.
«Ήξερα το ταλέντο του Γιάννη, κάναμε πολλές συζητήσεις για την εξέλιξη του»
1) Ήσασταν ο προπονητής του Γιάννη Κωνσταντέλια την περίοδο που ήταν στην Έουπεν. Όταν ήρθε εκεί ως δανεικός ποιος είχε δει τον ποδοσφαιριστή και σας έπεισε να τον υπογράψετε;
M.Βαλκάνης: «Όταν βρέθηκα στην Έουπεν το τμήμα σκάουτινγκ με ρώτησε για τον Γιάννη. Ξαφνιάστηκα αρκετά όταν είδα το όνομα του αλλά και για το πως έφτασε εκεί. Ήξερα τον Γιάννη από την περίοδο που ήμουν στην Εθνική Ελλάδος. Τους σκανάραμε όλους τότε από μεγάλους ποδοσφαιριστές ηλικιακά και με εμπειρία μέχρι νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Ενέκρινα την επιλογή του, ήξερα το ταλέντο του και θεώρησα πως ήταν εξαιρετική ευκαιρία να τον έχουμε μαζί μας στην Έουπεν.»
2) Ποια ήταν η σχέση σας μαζί του, ιδιαίτερα στην αρχή που ήρθε, αφού ήσασταν οι μόνοι που μιλούσατε ελληνικά στην ομάδα, αλλά και στην συνέχεια;
Μ. Βαλκάνης: «Είχα μια πολύ καλή σχέση με τον Γιάννη, μπορούσα να επικοινωνήσω με κάποιον στην γλώσσα μας. Ειδικά γι’ αυτόν, το να έρθει σε μια ξένη χώρα, με διαφορετική γλώσσα, νέο περιβάλλον ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Είχαμε μια καλή σχέση παίκτη προπονητή. Κάναμε πολλές συζητήσεις για την εξέλιξη του και το μέλλον του και φυσικά για όσα αναμένονταν από αυτόν. Πήρε μεταγραφή στην Έουπεν σε μια δύσκολη για την ομάδα περίοδο, καθώς δίναμε μάχη για να μείνουμε στην πρώτη κατηγορία. Οι περιστάσεις δεν ήταν εύκολες. Υπήρχαν υψηλές απαιτήσεις, ακόμα και τότε που το κλαμπ δεν πήγαινε καλά.»
«Περίμενα πως αργά ή γρήγορα θα «έλαμπε», λάτρεψα την προθυμία του για βελτίωση»
3) Ποια ήταν τα στοιχεία που σας άρεσαν και θεωρήσατε ξεχωριστά στο παιχνίδι του;
Μ. Βαλκάνης: «Λατρεύω τους επιθετικογενείς παίκτες. Μου άρεσε πολύ να τον βλέπω στις προπονήσεις ή τα παιχνίδια να ντριμπλάρει τους αντιπάλους του, να διασπά τις αντίπαλες άμυνες είτε μοιράζοντας ασίστ, είτε σκοράροντας. Παρ’ όλο που είχε έρθει σε μια ομάδα που πάλευε να αποφύγει τον υποβιβασμό κατάφερε να δείξει μέρος από όσα θετικά στοιχεία είχε. Πιστεύω πως αν ήταν σε ένα κλαμπ, τοπ λέβελ όπως ο ΠΑΟΚ, θα είχε από τότε την ευκαιρία να δείξει περισσότερα από τα εξαιρετικά στοιχεία του παιχνιδιού του.
Αλλά το έλεγα από εκείνη την περίοδο, πως αργά ή γρήγορα θα «έλαμπε» και θα έδειχνε μεγαλύτερο μέρος των δυνατοτήτων του όπως κάνει τώρα. Θυμάμαι μερικές φορές στις προπονήσεις, περνούσε τους αντιπάλους του με την δεξιότητα του στις ντρίμπλες και με έκανε να χαμογελάω. Αυτά είναι που κάνουν το ποδόσφαιρο ξεχωριστό. Είναι απόλαυση να προπονείς ποδοσφαιριστές σαν τον Γιάννη, είναι γενναίος και με επιθετική δυναμική.
4) Αντίστοιχα τι είχατε διακρίνει στον χαρακτήρα του;
Μ. Βαλκάνης: «Όσο αφορά τον χαρακτήρα του ξεχώρισα την προθυμία του για μάθηση και βελτίωση. Δούλεψε πολύ σκληρά στην Έουπεν. Δούλευε και πολύ μόνος του, πάντα με ένταση και παραπάνω από όσο του ζητούνταν. Μια μέρα έμεινα μαζί του, δεν ήθελε να σταματήσει. Λάτρεψα αυτή του την στάση, όσοι αποδίδουν σταθερά υψηλά αγαπούν να δουλεύουν στα απλά, δεν... χορταίνουν την προπόνηση.»
«Χρειάζεται προσοχή και προστασία, παράδειγμα για την Ελλάδα τέτοιοι παίκτες»
5) Φέτος, ο Κωνσταντέλιας έχει κάνει την διαφορά στον ΠΑΟΚ, όντας ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της ομάδας. Περιμένατε την «έκρηξη» του;
Μ. Βαλκάνης: «Εκπληκτικό, έτσι δεν είναι; Όπως ανέφερα και πριν πίστευα στο ταλέντο του από πάντα, βέβαια αυτό θέλει χρόνο, αλλά καμιά φορά χρειάζεται και να δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία και προπονητική καθοδήγηση. Θεωρούσα πως ανέκαθεν είχε κάτι ξεχωριστό σαν παίκτης. Τώρα νομίζω πως χρειάζεται προσοχή και προστασία. Εννοώ πως τώρα υπάρχει πλέον μια δεδομένη πίεση και προσδοκίες από αυτόν. Είναι ακόμα νέος και ναι αποδίδει καλά, αλλά ακόμα μαθαίνει το άθλημα.
Είμαι βέβαιος πως υπάρχουν πολλά ακόμα να δούμε από αυτόν, αρκεί να συνεχίσει να δουλεύει σκληρά και να παίρνει παιχνίδια θα γίνουμε... μάρτυρες ενός ξεχωριστού ποδοσφαιριστή. Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για την Ελλάδα. Έχω πει πολλές φορές πως υπάρχει πολύ ταλέντο στην χώρα, περισσότεροι Έλληνες ποδοσφαιριστές πρέπει να παίζουν. Οι σύλλογοι θα πρέπει να επενδύσουν στις ακαδημίες τους, να προάγουν ποδοσφαιριστές από αυτές στις ανδρικές ομάδες. Βλέπω αρκετές ομάδες να έχουν πολλούς ξένους, θα προτιμούσα να παρακολουθώ έναν Έλληνα ταλαντούχο ποδοσφαιριστή να παίζει.»
6)Αν είχατε εντοπίσει κάποια αδυναμία την περίοδο που βρισκόσασταν στην Έουπεν μαζί του ποια είναι αυτή; Ακόμη πως θα τον συμβουλεύατε να διαχειριστεί όσα ακούγονται για τις ομάδες που ενδιαφέρονται γι’ αυτόν (σ.σ Άρσεναλ, Σεβίλλη κ.α.) και πόσο μακριά πιστεύτε πως μπορεί να φτάσει;
Μ. Βαλκάνης: «Ένα στοιχείο που είδαμε πως πρέπει να βελτιώσει ήταν η ικανότητα να αμύνεται και να κατανοήσει τον ρόλο του και τις ευθύνες του, σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού. Πλέον με τον σύγχρονο τρόπο παιχνιδιού, ένας επιθετικογενείς παίκτης, δεν μένει να περιμένει την μπάλα για να επιτεθεί αλλά βοηθάει και στο αμυντικό κομμάτι. Αν τελειοποιήσει και αυτό το στοιχείο, να δουλεύει σκληρά όταν βρίσκεται μακριά από την μπάλα, με την φυσική του ικανότητα στο επιθετικό κομμάτι, σίγουρα θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του κάθε προπονητή που θα βρει στην καριέρα του. Έτσι θα γίνει πιο ολοκληρωμένος παίκτης.
Όσο αφορά την συμβουλή που θα του έδινα, προς το παρόν πρέπει να μείνει υπομονετικός, να συγκεντρωθεί στον ΠΑΟΚ, να πάρει περισσότερα παιχνίδια και ακόμη παραπάνω εμπειρία. Να απολαύσει το παιχνίδι, όπως κάνει τώρα, να μην κάνει βιαστικές κινήσεις. Όλα θα συμβούν όταν έρθει η ώρα.»
«Για να καλείσαι στην Εθνική πρέπει να μετρούν το ταλέντο και οι επιδόσεις όχι η ηλικία»
7) Αφού βρισκόσασταν και στην Εθνική ομάδα ως βοηθός του Τζον φαν’ τ Σχιπ και γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα πως λειτουργούν τα πράγματα. Πόσο γρήγορα πιστεύετε πως ο Κωνσταντέλιας μπορεί να «χτυπήσει» την πόρτα της Εθνικής ανδρών;
Μ. Βαλκάνης: «Δεν νομίζω πως χρειάζεται συγκεκριμένη ηλικία για να μπεις στην Εθνική. Αν παίζεις με συνέπεια σε υψηλό επίπεδο γιατί να μην καλείσαι; Όταν βρισκόμασταν εγώ με τον κ. Φαν’ τ Σχιπ στην Ελλάδα, το δείξαμε αυτό με παίκτες που φέραμε στην ομάδα. Παίκτες που έπαιζαν με συνέπεια σε υψηλό επίπεδο ανεξαρτήτως ηλικίας είχαν επιλεχθεί. Θυμάμαι χαρακτηριστικά το παράδειγμα του Τζόλη που έπαιζε τότε στον ΠΑΟΚ, λίγοι άνθρωποι περίμεναν να βρεθεί στην Εθνική λόγω της ηλικίας του.»
8)Τέλος πείτε μας και για εσάς. Μετά την Έουπεν δεν έχετε βρεθεί στον πάγκο κάποιας ομάδας. Ποια είναι η σχέση σας με το ποδόσφαιρο τώρα που δεν απασχολείστε ενεργά από αυτό και ποια τα σχέδια σας για το 2023;
Μ. Βαλκάνης: «Μετά την Εθνική Ελλάδος, έφυγα από την χώρα. Θα ήθελα τότε να έχω γίνει προπονητής σε κάποιο κλαμπ. Αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Συμβαίνει ακριβώς ότι επικρατεί και με τα ταλέντα στην χώρα, οι πρόεδροι προτιμούν πάντα τις έμπειρες λύσεις και σε προπονητές. Γι’ αυτό πιστεύω οι ίδιοι προπονητές κάνουν «κύκλους» σε ομάδες. Μου θυμίζει αυτό που είχε πει ο Αινστάιν, πως «ο ορισμός της παραφροσύνης είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα».
Υπάρχουν πολλοί νεαροί καλοί προπονητές στην Ελλάδα και θα πρέπει να τους δοθούν παραπάνω ευκαιρίες. Όταν βρέθηκα στην Έουπεν ήταν μια φοβερή εμπειρία που απόλαυσα ανεξάρτητα από τα προβλήματα που είχε το κλαμπ και την μάχη που δίναμε για να αποφύγουμε τον υποβιβασμό. Για μένα ήταν σημαντικό να καταφέρουμε να μείνουμε στην πρώτη κατηγορία, όπως και έγινε.
Επειδή όταν ανέλαβα την ομάδα δούλευα στην Aspire Academy στο Κατάρ, είχα συμφωνήσει ήδη να αναλάβω ένα άλλο πρότζεκτ μετά το εξάμηνο που θα περνούσα στο Βέλγιο αν και θα ήθελα να μείνω εκεί. Μου αρέσει να χτίζω ομάδες. Όσο αφορά για την φετινή χρονιά περιμένω με ανυπομονησία να ξεκινήσω τον καινούργιο μου ρόλο στην ακαδημία Aspire το οποίο θα αποκαλύψω μόλις γίνει επίσημο, αλλά είναι κάτι που θα μπορώ με την δουλειά μου, να αφήσω το «αποτύπωμα» μου, και είμαι ενθουσιασμένος με αυτό».