Το σχέδιο του Άκη Μάντζιου με τον Μπαντού Ντιαγέ σε ρόλο επιτελικού μέσου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο δεύτερο ημίχρονο με τον Παναθηναϊκό για λόγους τακτικής κι ως ένα εναλλακτικό πλάνο για να καλυφθεί η μετριότητα του Μπερτόγλιο σε εκείνο το παιχνίδι. Στα επόμενα δύο, με Ατρόμητο και με Απόλλωνα, εφαρμόστηκε απόντος του Αργεντινού κι έχοντας αποδώσει στην πρώτη νίκη του Αρη στο Πρωτάθλημα, καθώς ο Σενεγαλέζος ανταποκρίθηκε στον ρόλο του. Συνεπώς, ο Μάντζιος δεν είχε λόγο να το αλλάξει. Και στο Περιστέρι για ένα εύλογο χρονικό διάστημα του αγώνα λειτούργησε εξίσου αποτελεσματικά. Ο Ντιαγέ πίεσε στην πρώτη ζώνη άμυνας, έβγαινε κρυφός φορ σε καταστάσεις πίεσης και μαζί με τον Καμαρά συνέβαλε στα μαρκαρίσματα ψηλά δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι ώστε η ομάδα να αναπτυχθεί σωστά. Ο Αρης σε αυτά τα δύο παιχνίδια ήταν περισσότερο ζωηρός και πιο συμπαγής και οι γραμμές φάνηκε να λειτουργούν με μεγαλύτερη αρμονία. Το σχέδιο του Μάντζιου (ξανά)βγήκε. Κι αυτό αποδεικνύεται πως μόνο τυχαίο δεν ήταν, καθώς ο Ντιαγέ δεν έπαιξε σε μία άγνωστη για αυτόν θέση. Στην καριέρα του συνολικά έχει καταγράψει 74 συμμετοχές μπροστά από τα δύο κεντρικά χαφ και ήταν εξίσου παραγωγικός και αποτελεσματικός όσο και ως κεντρικός χαφ.
Δεκαπέντε γκολ και εννέα ασίστ έχει γράψει το κοντέρ του σε αυτή τη θέση. Δεν τα λες και λίγα. Στον Αρη μπορεί ακόμη να μην έχει σκοράρει, είναι όμως ο πρώτος παίκτης σε τελικές προσπάθειες (οκτώ σε πέντε αγώνες) και δεύτερος σε κλεψίματα.
Η καθιέρωση του
στην Τουρκία
Η πρώτη φορά που ο Μπαντού Ντιαγέ δοκιμάστηκε σε ρόλο επιτελικού μέσου, μπροστά δηλαδή από τα δύο χαφ, ήταν το 2012 στην Μπόντο Γκλιμτ. Έπαιξε για 68’ σε αγώνα Κυπέλλου με αντίπαλο την Tverleandet G-98 και για τα επόμενα δύο χρόνια στη νορβηγική ομάδα έκανε άλλες τέσσερις συμμετοχές σε αυτή θέση. Οι περισσότερες ήταν στην Τουρκία, τη σεζόν 2015/16 με την Ανκάρασπορ, όπου έκανε 28 συμμετοχές, πέτυχε 11 γκολ και έβγαλε τρεις ασίστ. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι από τη δεύτερη μόλις συμμετοχή του σε ρόλο επιτελικού μέσου πέτυχε πέντε γκολ σε τρία παιχνίδια! Την επόμενη σεζόν στην Ανκάρασπορ σε 19 αγώνες Πρωταθλήματος και επτά στο Europa League ως δημιουργός πέτυχε τέσσερα γκολ και έβγαλε δύο ασίστ. Ουσιαστικά καθιερώθηκε και εξελίχθηκε ως επιτελικός μέσος στην Τουρκία. Η Γαλατασαράι σε δύο σεζόν (2017/18 – 2018/19) τον χρησιμοποίησε εκεί σε τέσσερις αγώνες, το 2019/20 η Τράμπζονσπορ σε επτά και μόλις σε δύο η Φατίχ Καραγκιουμριούκ πέρυσι.
Δεν έχει τα χαρακτηριστικά
του Μπερτόγλιο
Φάνηκε βέβαια ότι κόντρα σε πιο συμπαγής αμυντικά ομάδες όπως ο Απόλλων Σμύρνης, που δεν δίνουν χώρους, ο Ντιαγέ αντιμετώπισε δυσκολίες, γιατί το φυσικό πεδίο δράσης του είναι το κέντρο. Ενδεικτικό αυτού οι 208 συμμετοχές ως κεντρικός μέσος. Τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά ταιριάζουν περισσότερο σε αυτά του “εργάτη” στην πιο νευραλγική γραμμή του γηπέδου, παρά σε ενός ποιοτικού επιτελικού μέσου με τη φαντασία και τη γρήγορη σκέψη να “φτιάξει” παιχνίδι. Πέρα από την ενέργεια και ένα κλέψιμο μπροστά, δεν δύναται να δώσει πολλά περισσότερα πράγματα. Δεν έχει για παράδειγμα τα χαρακτηριστικά του Φακούντο Μπερτόγλιο. Ο καλός Μπερτόγλιο, της περσινής σεζόν, είναι ο παίκτης “κλειδί” στη δημιουργία και για την εύρυθμη μεσοεπιθετική λειτουργία τα χαρακτηριστικά του οποίου δεν έχει άλλος αυτή τη στιγμή στο ρόστερ για να υπηρετήσει τη θέση του επιτελικού μέσου. Για αυτό το καλοκαίρι οι άνθρωποι του Αρη κινήθηκαν για την προσθήκη παίκτη με τα χαρακτηριστικά αντίστοιχα του Αργεντίνου, αλλά τελικά έμειναν… στο ψάξιμο και με λύση ανάγκης τον Μπαντού Ντιαγέ. Με την επιστροφή του Μπερτόγλιο σε δράση βέβαια, πολύ δύσκολα ο προπονητής θα επιμείνει στο ίδιο σχέδιο. Θα το έχει στο πλάνο του όμως ως μία εναλλακτική επιλογή. Όσα και να πήρε από τον Σενεγαλέζο κακά τα ψέματα δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook