Ο Γιώργος Λυσσαρίδης, στην συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ για το φιλικό με την Λέσχη Αστυνομικών στην μνήμη του Αλκη Καμπανού, προσέγγισε το θέμα της οπαδικής βίας και από το πρίσμα της ενοχοποίησης του ποδοσφαίρου σαν άθλημα.
Ο πρώην ΓΓΑ μιλώντας στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» στο «Metropolis 955», εξήγησε: «Εχω υπηρετήσει το ποδόσφαιρο από διοικητικά πόστα και με ενδιαφέρει και αυτή η διάσταση. Όσον αφορά στο φαινόμενο της βίας, για να υπάρξει πρόληψη και θεραπεία, η προσέγγιση πρέπει να γίνει από ειδικούς. Κατά τη γνώμη μου, είναι βία και όχι οπαδική βία, γιατί δεν πρέπει να την συναρτούμε με το ίδιο το ποδόσφαιρο ως άθλημα. Ετσι, ως φίλαθλος, τόνισα ότι αυτή είναι η αγωνία μου, να μην ενοχοποιείται άδικα το ίδιο το ποδόσφαιρο, αυτό είναι ένα άθλημα. Και ως άθλημα είναι αθώο. Δεν εκκολάπτει το ποδόσφαιρο τη βία, ο χώρος είναι τέτοιος που προσφέρεται για την εκδήλωση αυτών των φαινομένων που καλλιεργούνται στο υποσυνείδητο των νέων και προσφέρεται ως χώρος για την εκτόνωση παραβατικής προδιάθεσης που κυοφορείται αλλού και όχι στα γήπεδα.
Στην τοποθέτησή μου στην συνέντευξη Τύπου, μνημόνευσα ένα βιβλίο του φημισμένου Ουρουγουανού συγγραφέα-δημοσιογράφου, Εντουάρντο Γκαλεάνο, «Τα χίλια πρόσωπα του ποδοσφαίρου», στο οποίο τόνιζε μεταξύ άλλων τα εξής: «Κάντε ένα πείραμα. Πηγαίντε σε μία αλάνα που παίζουν παιδιά, πετάξτε τους μία μπάλα και παρατηρήστε στα μάτια τους την ευτυχία. Τόσο αθώο είναι το ποδόσφαιρο».
Ακόμη, μίλησε για τα φαινόμενα που εκμεταλλεύονται το ποδόσφαιρο: «Τα οικονομικά συμφέροντα προκαλούν μέχρι και πολέμους με χιλιάδες θύματα, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο το ποδόσφαιρο που είναι και απροστάτευτο από εκείνους που υποτίθεται πρέπει να το προστατεύουν.
Δείτε καθημερινά πόσα φαινόμενα βίας βλέπουμε, με κορυφαίο τον πόλεμο. Μιλάμε βέβαια αφοριστικά όλοι και βγάζουμε απ’ έξω το μερίδιο που μας αναλογεί ως γονείς, εκπαιδευτικοί κ.α. Πρέπει να κάνουμε και την αυτοκριτική μας. Ετσι και για το ποδόσφαιρο ας αναλογιστούμε την ευθύνη που μας αναλογεί ως μέλη της ποδοσφαιρικής οικογένειας».
Τέλος, για την αναφορά του προέδρου του ΠΣΑΤ, Γιάννη Θεοδωρακόπουλου σε γκάλοπ που αποδίδει σχετικά μικρό ποσοστό ευθύνης στον Τύπο για τα φαινόμενα βίας στον αθλητισμό, ο κ. Λυσσαρίδης, σημείωσε: «Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω αυτό που σημείωσε ο φίλος μου ο Γιάννης. Αυτό που είπα είναι ότι ο ίδιος ο Τύπος πρέπει να αναλογιστεί την ευθύνη που έχει να παίξει και έναν παιδευτικό ρόλο.
Χρειάζεται να γίνουν πολλά για να επιβεβαιώσει ο Τύπος ότι επιτελεί έναν τέτοιο ρόλο. Μπορεί μετά την δολοφονία του Αλκη Καμπανού που σόκαρε τους πάντες να πατήθηκε ένα φρένο σε αναφορές εμπρηστικές, όμως αν ξαφνικά αφήσουμε το φρένο και πατήσουμε ξανά γκάζι τα αποτελέσματα θα είναι χειρότερα. Γι΄ αυτό θα μου επιτρέψετε να κρατώ μικρό καλάθι, παρά τις επαινετέες πρωτοβουλίες, αλλά να μην είναι πρόσκαιρες και παροδικές. Μία κινέζικη παροιμία λέει η λάβα αιφνιδιάζει όσους δεν βλέπουν το ηφαίστειο ή θα μου επιτρέψετε να πω, εκείνους που κάνουν πως δεν το βλέπουν. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το ηφαίστειο παραμένει ενεργό».
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook