Έχοντας πάντα στόχο την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, κυβέρνηση και λοιμοξιωλόγοι αναζητούν το κατάλληλο χρονικό σημείο για το άνοιγμα σε λιανεμπόριο και εστίαση. Η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών δείχνει να είναι μονόδρομος για το υπουργείο Υγείας, μετά και την άκαρπη συνάντηση των δύο πλευρών το πρωί του Σαββάτου.
Με δεδομένη την κατάσταση, από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής και το κυβερνητικό επιτελείο και οι λοιμωξιολόγοι αναζητούν την κατάλληλη χρονική στιγμή προκειμένου να προχωρήσει ο βηματισμός προς το άνοιγμα της αγοράς. Αρκετοί επιστήμονες σημειώνουν πως με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, αμέσως μόλις η πανδημία εμφανίσει την πρώτη κάμψη, παράλληλα με την πορεία του εμβολιασμού, θα πρέπει οι πολίτες να μπορούν να μετακινηθούν και να λειτουργήσει το λιανεμπόριο έτσι ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού εντός των σπιτιών.
Οι σκέψεις για το λιανεμπόριο
Οι λοιμωξιολόγοι θα προχωρήσουν σε συνολική αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης και θα τεθούν επί τάπητος ποια μέτρα μπορούν να αλλάξουν. Αναγνωρίζεται ότι υπάρχει κόπωση, καθώς έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος μάχης με την πανδημία του κορωνοϊού και πλέον θα πρέπει να δοθεί ένας γενικός χρονικός ορίζοντας σταδιακής επανεκκίνησης ορισμένων δραστηριοτήτων, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους ή όχι στη διασπορά της νόσου.
Για την ιδέα του σταδιακού ανοίγματος πολλών κλάδων προς το τέλος Μαρτίου ήδη μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτό εξαρτάται και από τα επιδημιολογικά δεδομένα επομένως η ημερομηνία 29 Μαρτίου δεν είναι απόλυτο ότι θα αποτελέσει την ημερομηνία επανέναρξης του κλάδου του λιανεμπορίου. Στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο σκεπτικά. Το πρώτο, που εκφράζεται κυρίως από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι, όταν έρθει η ώρα, το λιανεμπόριο να λειτουργήσει κανονικά με μόνους περιορισμούς, την χρήση του 13032 και τον ανώτατο αριθμό ατόμων σε κάθε κατάστημα βάσει τετραγωνικών. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν αποτελεί θέσφατο, καθώς εάν οι επιστήμονες κρίνουν την ερχόμενη ή την επόμενη εβδομάδα πως το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει, για να διασφαλιστεί πως δεν θα έχουμε πισωγύρισμα, τότε θα επιλεγεί ο δοκιμασμένος τρόπος του click away.
Είτε στην μία, πάντως, είτε στην άλλη περίπτωση το 13032 θεωρείται σίγουρο πως θα μπει στην ζωή μας. Οι πολίτες θα στέλνουν SMS και θα έχουν την δυνατότητα να βγουν για τα ψώνια τους μία φορά την ημέρα και για χρονικό διάστημα τριών ωρών.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε την Παρασκευή ότι «τo 13032, είναι αυταπόδεικτο ότι ήδη λειτουργεί και είναι έτοιμο. Σε όλες αυτές τις διαδικασίες, το τεχνολογικό κομμάτι είναι το ευκολότερο, αν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους. Το ζητούμενο είναι τι θα ζητήσουν οι ειδικοί και πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Σε αυτό θα υπάρχει κόφτης, θα μπορεί να αποσταλεί μόνο ένα την ημέρα και με χρονική διάρκεια που θα ορίσουν οι ειδικοί».
Βασιλακόπουλος: «Ανοίξτε λιανεμπόριο και εστίαση σε ανοιχτούς χώρους»
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, είπε χαρακτηριστικά πως «θα υπάρχει μια κάμψη του ιού σε 1-2 εβδομάδες και ίσως να αρχίσουμε να τη βλέπουμε από την επόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μετάδοση μέσα στα σπίτια. Άρα πρέπει να μειώσουμε αυτές τις επαφές».
Επιπλέον, ο καθηγητής πρότεινε να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου για τις μικρές επιχειρήσεις με ραντεβού και SMS στο 13032 στις μεγάλες πόλεις ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα συνωστισμού και ελεύθερα τελείως στις κωμοπόλεις, ενώ τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας καφέ και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, καθώς όπως τόνισε, η πιθανότητα μετάδοσης έξω είναι μικρότερη.
Τα σενάρια για την εστίαση
Ο στόχος για το άνοιγμα της εστίασης έχει τεθεί για τις 15 Απριλίου και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, εάν μετατεθεί για αργότερα το λιανεμπόριο τότε θα πρέπει αφεθεί χρόνος μεταξύ των δύο ανοιγμάτων. Αυτό θα συμβεί προκειμένου επιστήμονες πριν ανάψουν το «πράσινο φως» να έχουν χειροπιαστά δεδομένα από την επιδημιολογική επιβάρυνση από το λιανεμπόριο. Έτσι, εάν καθυστερήσουν τα καταστήματα, θα καθυστερήσει ανάλογα και η εστίαση.
Σε όρους δημοσίων εσόδων, το κόστος από το καθεστώς καθολικού lockdown ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ τον μήνα, αν προστεθούν όμως και οι αξίες προϊόντων, εταιρειών, εμπορικών συμφωνιών κλπ, το κόστος είναι πολλαπλάσιο. Αυτό είχε τονίσει σε συνέντευξη ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Όσον αφορά το πρέπει να ανοίξει η εστίαση, ο γενικός γραμματέας είπε: «Είναι μια συζήτηση που δεν θα αργήσει να ξεκινήσει. Όμως δεν θα βοηθήσει επί του παρόντος να σας αναφέρω ημερομηνίες κλπ. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι τα ανοίγματα είναι μπροστά μας και τα κλεισίματα πίσω μας».
Το άνοιγμα των σχολείων
Δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, αφού δεν υπάρχει καμία εισήγηση ακόμη από τους λοιμωξιολόγους σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Παιδείας Σίσση Γκίκα. Μιλώντας στο Open σημείωσε ότι «Οι μαθητές του Δημοτικού ευτυχώς πήγαν περισσότερο χρόνο στο σχολείο σε σχέση με μαθητές άλλων βαθμίδων. Μέριμνά μας είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση», ανέφερε.
Όσον αφορά στην παράταση του σχολικού έτους υπογράμμισε ότι είναι ενδεχόμενο και όχι μια ειλημμένη απόφαση. «Δεν θα επηρεάσει τις διακοπές του Πάσχα αυτό. Ίσως έχουμε παράταση τον Ιούνιο για μια ή δύο εβδομάδες» είπε ενώ οι πανελλαδικές θα γίνουν με παρόμοιο τρόπο όπως πέρσι. Σχολιάζοντας τα τεστ για κορονοϊό σε εκπαιδευτικούς η κυρία Γκίκα τόνισε ότι από τον Ιανουάριο έχει ανακοινωθεί η πλατφόρμα ώστε να γίνονται δωρεάν τεστ, αλλά η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ χαμηλή και γίνονται πολύ λίγα τεστ.
Πηγή: Ethnos.gr