Επιμέλεια: Μάριος Καλυβιώτης
Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ρίχνονται στην... μάχη σε ένα ντέρμπι κορυφής, που είχε λείψει πολύ από την Premier League, αλλά και τον φίλαθλο κόσμο των δύο ομάδων. Για πρώτη φορά μετά την Σερ Άλεξ εποχή, οι «κόκκινοι διάβολοι» φαίνονται έτοιμοι να σπάσουν το δίπολο της Λίβερπουλ με την συμπολίτισσα Σίτι. Οιωνός πρωταθλήματος ή απλή σύμπτωση. Πάμε να αναλύσουμε διεξοδικά τις δύο ομάδες μέσα από το metrosport.gr
Είναι γεγονός πως έχουμε φτάσει στα μέσα του Γενάρη, και ακόμα δεν ξέρουμε ποιος είναι το φαβορί για τον τίτλο. Η Μάντσεστερ, διεκδικεί στα ίσα κάτι από την Λίβερπουλ αλλά και την Σίτι, μετά την εποχή του σπουδαίου Σερ Άλεξ. Σε ένα πρωτάθλημα που δεν λείπουν ποτέ οι εκπλήξεις (βλ. Λέστερ), η εικόνα της Γιουνάιτεντ αποτελεί θέμα τύχης ή αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς;
Η αλήθεια είναι πως η αρμάδα του Σόλκσκιερ, βρίσκεται ψηλά επειδή είναι πολύ αποτελεσματική και μετουσιώνει τις ευκαιρίες της σε γκολ. Οι δείκτες απόδοσής της, κοντεύουν να φτάσουν τα επίπεδα της Λίβερπουλ, που σαφώς είναι μια πιο ποιοτική και δουλεμένη ομάδα, όμως έχει χτυπηθεί όσο λίγες από τον κορωνοϊό, ενώ επίσης δεν υπολογίζει και στον Φαν Ντάικ, τον καλύτερο αμυντικό στο κόσμο. Αυτό βέβαια, αποτελεί μια ρηχή ανάγνωση, καθώς δεν μπορούμε να σταθούμε μόνο εκεί.
Αρχικά, έχει δεχθεί περισσότερα τέρματα από την Λίβερπουλ, ενώ έχε σκοράρει και λιγότερα από την ομάδα του Κλόπ. Τίθεται το ερώτημα, τότε πως βρίσκεται στην κορυφή; Η απάντηση θα δοθεί παρακάτω.
Η αγωνιστική συμπεριφορά των δύο λοιπόν, διαφέρει. Η Λίβερπουλ υπερέχει σε κατοχή της μπάλας (62,32% έναντι 54,49%), ενώ περνάει και περισσότερο χρόνο στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου, εκεί δηλαδή που φτάνει στο τελικό στάδιο των επιθέσεών της. Από την άλλη η Γιουνάιτεντ, περνάει λιγότερο χρόνο σε αυτό το κομμάτι, καθώς επιλέγει μια πιο «συντηρητική» νοοτροπία, η οποία όμως δεν βοηθάει ιδιαίτερα τους επιθετικούς της, καθώς έρχονται σε λιγότερο προνομιακή θέση για γκολ. Ο δείκτης προσδοκώμενων τερμάτων, δείχνει μια υπεροχή της Λίβερπουλ με 1,93% έναντι 1,83% της Γιουνάιτεντ.
Όσο περισσότερο διαβάζει κανείς τα στοιχεία των δύο συλλόγων, διαπιστώνει και αρκετά κοινά «σημεία».
1. Δέχονται τις ίδιες επιθέσεις από αντιπάλους
2. Δέχονται τις ίδιες τελικές προσπάθειες
3. Έχουν σχεδόν την ίδια ακρίβεια σε μεταβιβάσεις στην αντίπαλη περιοχή, εκεί όπου η Λίβερπουλ περνάει περισσότερο χρόνο λόγω τις πιεστικής άμυνας που έχει κάνει «master» ο Κλόπ, με την βοήθεια βεβαίως ποδοσφαιριστών όπως ο Ρόμπερτσον και ο Άρνολντ, οι οποίοι μπορούν να παίξουν μόνοι τους την αριστερή και δεξιά πλευρά αντίστοιχα.
Οργανωμένες επιθέσεις: 37.5 ο Σαλάχ έναντι 31.5 του Μπρούνο
Επιθετικές μονομαχίες: 73,4 - 68,6
Σαλάχ vs Φερνάντες
Οι δύο πρωταγωνιστές είναι οι Σαλάχ από την μια πλευρά και Μπρούνο Φερνάντες από την άλλη, ο οποίος προς έκπληξη πολλών, έχει γίνει ο ηγέτης της ομάδας εντός αγωνιστικού χώρου. Όμως, και την φετινή χρονιά ο Μο, φαίνεται πως δεν έχει αντίπαλο στην Αγγλία. Και τι εννοώ με αυτό;
17 συμμετοχές με 13 τέρματα ο Σαλάχ, 16 συμμετοχές με 11 τέρματα ο Πορτογάλος. 0,81 τέρματα ανα παιχνίδι ο Αιγύπτιος έναντι 0,65 του αντιπάλου του. 26 σουτ στον στόχο ο Σαλαχ, έναντι 25 του Μπρούνο.
Εν ολίγοις, είναι παράσιμο του Σόλσκιερ που κατάφερε να φτάσει την Γιουνάιτεντ σε τέτοια επίπεδα, δηλαδή σε επίπεδα πρωταθλητισμού μέχρι το τέλος της σεζόν, ανεξαρτήτου αποτελέσματος σην αυριανή αναμέτρηση. Όμως, χρειάζεται το κάτι παραπάνω, χρειάζεται να κάνει τους παίκτες του να πιστέψουν ότι μπορούν να καταφέρουν κάτι τέτοιο, διότι η Λίβερπουλ, είναι μια μηχανή, όπου ακόμα και με τις πολλές απουσίες που έχει, ουσιαστικά αγωνίζεται χωρίς κεντρικό αμυντικό, μπορεί να διεκδικήσει την κούπα. Μήπως είναι αυτή η διαφορά των δύο; Δηλαδή το «ταβάνι» της Γιουνάιτεντ να είναι η κακή χρονιά της Λίβερπουλ; Κανείς δεν ξέρει, ελπίζουμε να μάθουμε αύριο.