Με δύο αρνητικές ψήφους (Αρβανίτης, Νασιούλας) και επτά λευκά (Ζαριανόπουλος, Κουράκης, Κωνσταντινίδης, Αηδονά, Ξενόπουλος, Καλφακάκου, Ρακκάς) ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το έργο της Νέας Τούμπας σε μία ιστορική απόφαση.
Πλέον, ο φάκελος θα πάει στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων που είναι υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά η διαδικασία είναι τυπική αφού από εκεί ο φάκελος πέρασε πριν το Δημοτικό Συμβούλιο. Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου αναμένεται να προωθηθεί στο ΣτΕ. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε στην τοποθέτηση του: «Είμαι συγκινημένος γιατί φτάνουμε σε ένα τελικό στάδιο μετά από τέσσερις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου για να δώσουμε την έγκρισή μας. Ετσι κλείνει ένας μακρύς κύκλος που συζητήσαμε κάθε είδους θέμα. Είναι ένα πρότζεκτ που πρέπει να γίνει, το αξίζει η πόλη, το αξίζει ο ΠΑΟΚ. Η εισήγηση 20 σελίδων της κυρίας Δαδανιάδου είναι απόλυτα άρτια. Θα οδηγήσει στο κανονιστικό πλαίσιο. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει σχέδιο, χρήζουν όλα αποφάσεων. Πλέον υπάρχει ο νόμος για το ΕΧΣ. Με άλλο τρόπο χτίστηκε το Καραϊσκάκη, με άλλο το γήπεδο της Λάρισας. Ίσως η Νέα Τούμπα είναι κοντά με αυτό της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά εκεί δεν εκπονήθηκε Ειδικό Χωρικό Σχέδιο.
Ο ΠΑΟΚ κατέχει 31 στρέμματα, το 2018 παραχωρήθηκαν για 99 χρόνια άλλα 29 στρέμματα. Συμπεριλαμβάνονται όροι για νηπιαγωγείο, για παιδικό σταθμό, ακόμη και για άλλο σχολείο, ο Δήμος θα απαιτήσει κάθε δημόσιος χώρος να παραδοθεί με δαπάνες του πρότζεκτ.
Δεν μπορώ να σας απαντήσω ακόμη πώς θα χρηματοδοτηθούν, υπάρχουν διάφορα πλάνα για να απορροφηθούν κονδύλια και ο κύριος Τζιτζικώστας είναι θετικός. Ακόμη και για το κολυμβητήριο υπάρχει πρόβλεψη να γίνει στέγη. Επίσης, θα υπάρχουν πολλές χρήσεις.
Είδα μία μελέτη που κυκλοφορεί ενός νεαρού επιστήμονα και αναλύει τα οφέλη από ένα νέο γήπεδο και για τους αθλητικούς συλλόγους που δημιουργούν νέα έσοδα πέρα από τα εισιτήρια και για τους ιδιοκτήτες των γύρω ακινήτων. Θα υπάρχει η δυνατότητα για διάφορα event που θα αναβαθμίσουν την εικόνα της πόλης. Το πρότζεκτ πρέπει να έχει βιωσιμότητα και περιμένουμε την εταιρία ειδικού σκοπού που θα συσταθεί με την συμμετοχή του επενδυτή, του Ερασιτέχνη για να δούμε πώς θα κινηθεί.
Βοηθάμε και τους άλλους συλλόγους, θα δούμε την διαδικασία ανακαίνισης του Κλ. Βικελίδης”.
Επίσης, έδωσε διευκρινίσεις για θέματα κυκλοφοριακής φύσης και ασφάλειας.
Και κατέληξε: “Είναι μία ιστορική στιγμή που ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα εγκρίνει το πλάνο και να πάμε στο επόμενο βήμα, στο σχέδιο και στην κατασκευή του γηπέδου και να είμαι τυχερός σαν τον πατέρα μου να εγκαινιάσω νέο γήπεδο”.
Μία μόνο ένσταση πολίτη
Η Κατερίνα
Δαναδιάδου σημείωσε ότι η μοναδική
ένσταση πολίτη είχε κριθεί αβάσιμη από
την επιτροπή ποιότητας ζωής. Όπως
ανέφερε στην εισήγησή της η προϊσταμένη
του τμήματος Αστικού Σχεδιασμού, μετά
την έγκριση της χρήσης γης με το Ειδικό
Χωρικό Σχέδιο ο δήμος ήταν συμμέτοχος
και αρωγός στην προσπάθεια, ώστε να
επιλυθούν τα επιμέρους προβλήματα. Η
ίδια τόνισε ότι στο ρυθμιστικό σχέδιο
έχει ενσωματωθεί η πλειοψηφία των
επισημάνσεων του δήμου, ο οποίος διατηρεί
κάποιες επισημάνσεις για ενδεχόμενες
βελτιώσεις, όπως η γίνει με τον ηπιότερο
τρόπο η προβλεπόμενη υπογειοποίηση και
να βελτιωθούν οι όροι δόμησης του
νηπιαγωγείου. Σε ό,τι αφορά την ένσταση
πολίτη, η κ. Δαναδιάδου σημείωσε ότι
είναι αβάσιμη, καθώς οι επιφυλάξεις που
εκφράστηκαν αίρονται επί της ουσίας
από τις διατάξεις του νόμου.