Ενα σύντομο ανέκδοτο κι ένας μύθος. Το ανέκδοτο: «Η ελληνική πολιτεία έχει από το 2002 τη βούληση να πατάξει τη βία». Και ο μύθος: «Η Θάτσερ είναι αυτή η οποία έβαλε τέλος στη βία στα γήπεδα της Αγγλίας».
Ας ξεκινήσουμε από τον μύθο. Τα όσα τραγικά έγιναν το Χέιζελ ήταν η αιτία η UEFA να αποκλείσει τις αγγλικές ομάδες, αρχικά επ’ αόριστον απ’ τις διοργανώσεις της, εξαιρώντας την Εθνική Αγγλίας.
Τελικά ο αποκλεισμός των συλλόγων κράτησε πέντε χρόνια και έξι για τη Λίβερπουλ. Απλώς η ΟΥΕΦΑ πριν από την τιμωρία επικοινώνησε με την Αγγλική Ομοσπονδία και ζήτησε να επιβάλουν αυτοί την τιμωρία. Κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν και απλώς θα έπρεπε να περιμένει την απόφαση της UEFA.
Πάμε στα όσα έχει επιχειρήσει διαχρονικά η ελληνική πολιτεία προκειμένου να μπει «φρένο» στην οπαδική βία.
Χθες έγινε γνωστό ότι ο κ. Γεραπετρίτης ταξίδευσε στην Ελβετία προκειμένου να έχει επαφές με αξιωματούχους της ΟΥΕΦΑ με θέμα την αθλητική βία. Το ταξίδι όμως διευκρινίστηκε ότι ήταν προγραμματισμένο και άσχετο με τη δολοφονία του Αλκη.
Αλλωστε το έχουν εμπεδώσει όλοι ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν νόμοι. Η βούληση είναι αυτή που λείπει. Θυμίζω ότι το 2020 το μνημόνιο που υπεγράφη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία μάλιστα του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και του αντιπροέδρου της FIFA Γκρεγκ Κλαρκ, περιελάβανε ρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση του ελληνικού ποδοσφαίρου σχετικά με οργανωτικά θέματα , τη διαιτησία, τη βία, τη χειραγώγηση παιχνιδιών κ.ά.
Από το 2002 η ελληνική πολιτεία νομοθετεί για θέματα αθλητικής βίας. Στο πέρασμα των χρόνων έγιναν και νέες νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες αφορούσαν τους συνδέσμους φιλάθλων οι οποίοι θεωρούνται το θερμοκήπιο ανάπτυξης της βίας. Το αποτέλεσμα ήταν μία τρύπα στο νερό.
Το πρώτο βήμα ήταν να ονομασθούν οι σύνδεσμοι «Λέσχες Φιλάθλων» και να έχουν την υποχρέωση, προκειμένου να πάρουν άδεια, να δίνουν όλα τα στοιχεία των μελών τους. Μετά ψηφίστηκε νόμος «οι μη αναγνωρισμένοι σύνδεσμοι δεν θα παίρνουν εισιτήρια», το ονομαστικό εισιτήριο κ.ο.κ. Κανείς δεν σκέφτηκε όμως να βγάλει έναν νόμο που θα υποχρεώνει τους εμπλεκόμενους να εφαρμόσουν τους νόμους κατά της βίας.
Οσα χρόνια κι αν περάσουν όλοι θα συμφωνούν ότι οι ΠΑΕ εξακολουθούν να είναι ισχυροί πολιορκητικοί κριοί για την εκάστοτε κυβέρνηση. Γι’ αυτό όλοι κάνουν είτε τα στραβά μάτια, είτε εφαρμόζουν επιλεκτικά το νόμο. Αλλωστε πολιτικά είναι περισσότερο χρήσιμο το οργισμένο πλήθος να εκτονώνεται στα γήπεδα, παρά στους δρόμους κι έξω από τη βουλή.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.