Είναι πιθανό να έρθει και στην Ελλάδα μια πολική βόμβα», σημειώνει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, με αφορμή τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αφήνοντας πίσω της δεκάδες νεκρούς. «Μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά σε διαφορετική κλίμακα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα».
Παράλληλα συμπλήρωσε: «Η κλίμακα των φαινομένων στη Βόρεια Αμερική είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορούμε βέβαια να τη δούμε στον ευρωπαϊκό χώρο, ούτε βέβαια στην Ελλάδα, αλλά, τηρουμένων των αναλογιών, μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί στον ελληνικό χώρο αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο».
«Έτσι, λοιπόν, εκείνο το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πώς θα ανταποκριθούμε σε όλες αυτές τις διαδικασίες, πώς θα δομήσουμε ένα σύστημα το οποίο θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο να "υποδεχτεί" μία τέτοια κακοκαιρία και βέβαια πώς θα δομήσουμε ένα σύστημα για τη διακινδύνευση, δηλαδή πώς θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις κάθε είδους απώλειες που προέρχονται από ένα τέτοιο γεγονός».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λέκκας, μιλώντας την Τετάρτη (28/12) στην ΕΡΤ, επισήμανε για την κακοκαιρία σε ΗΠΑ και Καναδά: «Ακόμα δεν έχουμε μπει σε πλήρη αποσταθεροποίηση. Βλέπουμε γεγονότα τα οποία αφορούν το παγκόσμιο γίγνεσθαι και επίπεδο και φαινόμενα τα οποία αφορούν περιοχές, ολόκληρες ηπείρους, ακόμα και κράτη. Αυτά είναι πρωτοφανή και έχουν να εμφανιστούν, όπως προαναφέρθηκε, τουλάχιστον εκατό χρόνια. Θεωρούμε ότι είναι το έναυσμα ουσιαστικά της κλιματικής κρίσης».
«Βλέπουμε μία πλήρη αναστροφή της κατάστασης. Τώρα που θα έπρεπε να υπάρχει χειμώνας υπάρχει σχεδόν καλοκαιρία και αυτό το δούμε και να εξελίσσεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με αντίθετα φαινόμενα», είπε ακόμα ο κ. Λέκκας. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι εκείνο το οποίο θα πρέπει εμείς να κάνουμε ως χώρα είναι να προσαρμοστούμε γι’ αυτές τις καταστάσεις που είναι απόρροια της κλιματικής κρίσης. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε και πάρα πολλά πράγματα. Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε σε ένα μεγάλο βαθμό είναι να θωρακιστούμε, να έχουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα ως ένα βαθμό και οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες. Όλες αυτές οι δράσεις εντάσσονται σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, που σημαίνει προπαρασκευή και ετοιμότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και όλα αυτά τα φαινόμενα», ανέφερε επίσης ο καθηγητής Γεωλογίας
πηγή: reader
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook