Τα λαδερά κυριαρχούν τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο θα πρέπει να έχουμε μέτρο, γιατί περιέχουν πολλές θερμίδες.
Με τον όρο «λαδερά» αναφερόμαστε φυσικά στα μαγειρεμένα λαχανικά όπως τα φασολάκια, οι μπάμιες, τα κολοκυθάκια, οι μελιτζάνες, οι αγκινάρες.
Πρόκειται για πιάτα με μεγάλη διατροφική αξία, αλλά και με πολλές θερμίδες κυρίως λόγω του προστιθέμενου ελαιόλαδου. Τα λαδερά γεύματα προσφέρουν φυτικές ίνες, αλλά και σημαντικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία στη διατροφή μας. Θεωρούνται οι πρωταγωνιστές του καλοκαιριού και δεν πρέπει να χάνουμε την ευκαιρία να τα καταναλώνουμε.
Δεδομένου ότι οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι χαμηλής βιολογικής αξίας (δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό) θα πρέπει να συνδυάζονται με κάποια πηγή ζωικής πρωτεΐνης όπως τυρί, κοτόπουλο, κρέας για να αποτελέσουν ένα πλήρες πιάτο.
Το μόνο που πρέπει να προσέχετε είναι η ποσότητα του λαδιού που ρίχνετε στο μαγείρεμα. Εάν σκεφτείτε ότι μια κουταλιά ελαιόλαδο έχει περίπου 135 θερμίδες, αντιλαμβάνεστε ότι τι δεν είναι και πολύ καλή ιδέα τα λαδερά πιάτα να είναι και πολύ… λαδερά!
Να θυμάστε επίσης να βάζετε το λάδι στο φαγητό στο τέλος του μαγειρέματος επειδή έτσι διατηρεί αναλλοίωτο το θρεπτικό του πλούτο.
Πηγή: ygeiamou.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook