Την οργή της Άγκυρας φαίνεται πως έχει προκαλέσει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι επαφές του με αμερικανικά think tanks.
Με πρωτοσέλιδό της, η τουρκική Millyet κάνει λόγο για αντιτουρκικό λόμπι από πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρόσφατα επέκρινε την Άγκυρα για το σχεδιαζόμενο έργο υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ενώ χαρακτήρισε ως λανθασμένη την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.
«Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις ιδέες του αυτές σε μια κλειστή συζήτηση που διοργανώθηκε από το Center for American Progress. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι διαφόρων think tanks, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Brookings, του Διεθνούς Ιδρύματος Ειρήνης Carnegie και του Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής, καθώς και μέλη του Πανεπιστημίου George Washington», υποστήριξε η τουρκική εφημερίδα.
Στο μεταξύ, ο επί 15ετίας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook σχετικά με τις συναντήσεις που είχε με δεξαμενές σκέψεις στην Ουάσιγκτον που βρίσκεται προσκεκλημένος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, σημειώνοντας:
«Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, ιδίως σε αυτήν την περίοδο αποσταθεροποίησης. Προσέθεσα ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις πρέπει να προωθηθούν στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίου οφέλους.
Τόνισα ότι η κινητοποίηση τουρκικών πολεμικών πλοίων απέναντι στην πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου στο Αιγαίο είναι απαράδεκτη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμβάλουν, ώστε η Ελλάδα να ασκήσει απρόσκοπτα τα δικαιώματά της βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Υπογράμμισα, επίσης, ότι η πώληση F35 στην Τουρκία δεν πρέπει να προχωρήσει, καθώς θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία, αλλά και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Τέλος, επανέλαβα την πρότασή μου για επανεκκίνηση των συνομιλιών για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στη Χάγη και διασύνδεσή τους με τις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Τουρκίας για μια νέα οικονομική συμφωνία, όπως και τη στήριξή μου στην επανεκκίνηση συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Γκουτέρρες».