Στην Κοζάνη, 70 χρόνια μετά έφτασε η ώρα της αναστήλωσης για το «Γεφύρι του Πασά». Το ιστορικό κτίσμα ανατινάχθηκε από Νεοζηλανδούς σαμποτέρ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Την Τρίτη (24/8) στην Κοζάνη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα παραστεί στην τελετή υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης για την αναστήλωση ενός από τα σημαντικότερα γεφύρια της Δυτικής Μακεδονίας, της «Πέτρινης Γέφυρας του Πασά».
Πληροφορίες για την πέτρινη γέφυρα του Πασά συναντούμε στις διηγήσεις του περιηγητή Φραγκίσκου Πουκεβίλ που υπηρέτησε ως πρόξενος της Γαλλίας στην αυλή του Αλή Πασά το έτος 1806.
Ο Πουκεβίλ σημειώνει μάλιστα ότι το γεφύρι κτίστηκε από κάποιον βαλή της Ρούμελης, ο οποίος το έκανε αυτό ως προσφορά για να ευχαριστήσει τον Θεό, γιατί μία από τις γυναίκες του η οποία έπεσε στα νερά του Αλιάκμονα, σώθηκε από θαύμα.
Το μήκος του έφτανε τα 100 μέτρα, το πλάτος του ήταν ενάμισι μέτρο, είχε επτά καμάρες και το ύψος της μεσαίας καμάρας έφτανε τα 15 μέτρα.
Το «Γεφύρι του Πασά» ανατινάχθηκε από Νεοζηλανδούς σαμποτέρ στις 14 Απριλίου 1941 κατά την οπισθοχώρησή τους μετά τη μάχη με τους Ναζί στο Κλειδί του Αμυνταίου Φλώρινας.
Το τελειωτικό χτύπημα δόθηκε με τον ισχυρό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ που έγινε το 1995 στην Κοζάνη και τα Γρεβενά, με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντικές καταστροφές τα εναπομείναντα στοιχεία του γεφυριού.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ