Για τις συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζονται οι γιατροί, τα διαθέσιμα κρεβάτια νοσηλείας και ΜΕΘ αλλά και για την ανάγκη πρόσληψης νέου ειδικού προσωπικού μίλησε ο ιατρός του Ιπποκρατείου, Γιάννης Κούτρας, στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Στη Σέντρα».
Αναλυτικά όσα είπε:
«Σήμερα ξεκίνησε η γενική εφημερία. Νοσηλευόντουσαν 170 ασθενείς ήδη από το πρωί και το ερώτημα είναι αν θα αυξηθεί και πόσο ο αριθμός. Ο αρχικός σχεδιασμός καθημερινά ξεπερνιέται. Από εκεί που ήταν 35 οι νοσηλευόμενοι, έφτασαν τους 200 και τώρα είναι 170. Οι νοσούντες που θα έρθουν είναι πάνω από 50 καθημερινά. Πρακτικά αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα ξεπεράσουμε το νούμερο 200. Τα που θα βρεθούν τα κρεβάτια είναι ένα ερώτημα. Βρίσκεται τρόπος. Φανταστείτε ότι όλο το μπλε κτίριο είναι για τον κορωνοϊό».
Για ΜΕΘ: «Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με αυτό. Υπήρχαν περιορισμένα όρια εξαρχής. Υπήρχαν 8 κρεβάτια διαθέσιμα, τα οποία όσο περνούσε ο καιρός μετατράπηκαν σε κρεβάτια κορωνοϊού. Στόχος είναι να διπλασιαστούν. Μέχρι στιγμής είναι γύρω στα 11 με 12. Ήδη έχουμε βγάλει ανακοίνωση και εξηγούμε ότι αυτό που λέει η Πολιτεία ότι ανοίγουν νέες ΜΕΘ απέχει πολύ από την κανονικότητα καθώς μιλάμε απλά για μια πρόχειρη μετατροπή κλινών που δεν έχει το 100% των προδιαγραφών πάντα. Πριν από μια ώρα υπήρχαν ένα δύο κρεβάτια κενά αλλά τις επόμενες ώρες δεν μπορεί να ξέρουμε τι θα γίνει. Διασωλήνωση μπορεί να χρειαστούν και άτομα που ήδη νοσηλεύονται».
Για τους γιατρούς που δίνει μάχη με τον ιό: «Οι συνάδελφοι που βρίσκονται εκεί, είναι εξαντλημένοι και δέχονται πίεση. Στους 200 νοσηλευόμενους υπήρχαν 4 γιατροί ειδικευόμενοι (από το μεσημέρι και μετά) και αντίστοιχοι ειδικοί. Ο αριθμός είναι πολύ μικρός. Φυσικά ζήτησαν από τη διοίκηση να βοηθήσει και με άλλους ειδικευόμενους. Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι η διάλυση των άλλων τμημάτων καθώς μέλη τους βοηθούν και, επίσης, το προσωπικό το οποίο καλείται χωρίς εμπειρία να βοηθήσει. Δεν μπορούν όλοι να βοηθήσουν στις ΜΕΘ. Αυτές είναι οι συνθήκες τώρα».
Για το υγειονομικό πρωτόκολλο: «Υπάρχουν οδηγίες. Η βασική είναι να μην έρχονται σε επαφή με άλλους και το τμήμα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απομονωμένο από τα άλλα. Αυτά εφαρμόζονται. Προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν όταν συνάδελφοι που δεν γνωρίζουν από ΜΕΘ, για παράδειγμα, να αναγκάζονται να βοηθήσουν».
Τέλος, σημείωσε: «Φαίνεται ότι δικαιωνόμαστε όλοι εμείς που λέγαμε ότι χρειάζονται προσλήψεις. Να παρθούν τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την οχύρωση της υγείας ».