Mέτρα για τον περιορισμό των αναστολών συμβάσεων εργασίας, των εργαζομένων σε πληττόμενες επιχειρήσεις δρομολογούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, καθώς έχουν στοιχεία για τεράστια καταστρατήγηση του μέτρου.
Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες, ενώ λειτουργούν ή υπολειτουργούν, εμφανίζονται να έχουν θέσει σε αναστολή όλους τους εργαζόμενους που απασχολούν, οι οποίοι φυσικά πληρώνονται με 534 ευρώ τον μήνα και ασφαλίζονται από το Κράτος, για το διάστημα της αναστολής.
Παρά την αυστηροποίηση των απαγορευτικών μέτρων, χθες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά τρόπους για τον περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων, που δύνανται να βγαίνουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, καθώς είναι τεράστιο το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό.
Ενδεικτικά, στις αναστολές των συμβάσεων για τον μήνα Ιανουάριο μπήκαν 610.000 εργαζόμενοι πληττόμενων ή κλειστών επιχειρήσεων, στους οποίους καταβλήθηκε ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Με τον συνυπολογισμό και των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλει το κράτος στον ΕΦΚΑ, το μηνιαίο κόστος υπερβαίνει το ποσό των 500 εκατ. ευρώ.
Εάν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς -ανάλογα φυσικά και με την εξέλιξη της πανδημίας- είναι κόστος που δεν αντέχουν τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν τον Ιανουάριο καταγράφηκε σημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων και υπάρχει αβεβαιόπτητα γιαα τους επόμενους μήνες της δύσκολης χρονιάς.
Τι εξετάζεται
Διαπιστώθηκε ότι πολλές επιχειρήσεις, χρησιμοποιούσαν κανονικά τους εργαζόμενους που απασχολούν και κατόπιν δήλωναν στην ΕΡΓΑΝΗ, ότι όλοι ή ένα μέρος αυτών ήταν σε αναστολή. Έτσι δεν τους κατέβαλαν αποδοχές οι εργοδότες, αλλά ελάμβαναν την αποζημίωση των 534 ευρώ.
Η διαδικασία αυτή άλλαξε από τον τρέχοντα μήνα, Φεβρουάριο. Πλέον δηλώνονται εκ των προτέρων οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή και όχι εκ των υστέρων, γεγονός που αποτρέπει εν μέρει τη καταστρατήγηση.
Συμπληρωματικά, με το μέτρο αυτό, εξετάζεται να αναθεωρηθούν οι ΚΑΔ που θα έχουν την ευχέρεια χρήσης των αναστολών, αλλά και να μπει ποσοστιαίο όριο των εργαζομένων που θα «παρκάρονται».
Ακόμη, στο τραπέζι είναι να μπει και κριτήριο ύψους και μείωσης του τζίρου, την επίμαχη περίοδο, ώστε να διαπιστώνεται εάν δικαιολογείται το πλήθος των αναστολών.
Οι όποιες παρεμβάσεις στο καθεστώς των αναστολών συμβάσεων εργασίας, θα συνδυαστούν και με αυξημένους ελέγχους από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Οι εντολές που δόθηκαν από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, κατά την προχθεσινή σύσκεψη με τους επιτελείς του ΣΕΠΕ αφορούσαν βασικά στον έλεγχο των «μαϊμού» αναστολών εργασίας, την εφαρμογή της τηλεργασίας και γενικά αν τα πραγματικά δεδομένα λειτουργίας των επιχειρήσεων ανταποκρίνονται με εκείνα που δηλώνονται στον ΕΡΓΑΝΗ.