Λίγες ώρες πριν το εναρκτήριο λάκτισμα του τελικού του Euro 2024 ανάμεσα σε Ισπανία και Αγγλία, ο Μαρκ Κουκουρέγια φρόντισε να επιβεβαιώσει ότι θα τηρήσει την υπόσχεση του αρκεί να μη φαίνεται σα γοργόνα.
Ο Ισπανός αμυντικός είχε δεσμευθεί να βάψει τα μαλλιά του κόκκινα σε περίπτωση που το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα έφτανε στον τελικό και έπαιρνε το τρόπαιο και επιβεβαίωσε ότι θα το κάνει αλλά θα βρει τρόπο για να μη φαίνεται σα γοργόνα. «Ναι, ναι, ναι... Το είχα υποσχεθεί, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή. Αν κερδίσουμε, αν κερδίσουμε... Δεν μπορώ να βγω στον τελικό στα κόκκινα. Πρέπει να το κάνω και σκεφτόμουν τον τρόπο για να μη φαίνομαι σαν τη μικρή γοργόνα. Κάτι θα κάνουμε», τόνισε γελώντας.
Ο Κουκουρέγια οδηγήθηκε στο ποδόσφαιρο με παρότρυνση των γονιών του. Έκανε τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο σάλας, έπειτα μετέβη στην Εσπανιόλ και οι ικανότητες του τον έφεραν στην πόρτα της La Masia. Ανεβαίνοντας στην πρώτη ομάδα, δεν θέλησε να βρίσκεται στη σκιά του Ζόρντι Άλμπα και έκανε ένα μίνι ταξίδι ως δανεικός μέχρι να «πετάξει» στο Νησί.
Η «αφάνα» είναι δέσμευση προς τη μαμά του
Ως μικρό παιδί ακολούθησε την παράδοση της μητέρας του, Πατρίσια, η οποία τον στήριξε στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα και παράλληλα, τον παρακίνησε να κρατήσει τα σγουρά μαλλιά του. Οι χαρακτηριστικές μπούκλες του Μαρκ είναι αποτέλεσμα της δεισιδαιμονικής πεποίθησης της μητέρας του. Η Πατρίσια επέμενε ο γιος της να συνεχίσει να μεγαλώνει τα μαλλιά του καθώς πίστευε ότι θα του δώσει τη δύναμη να ξεχωρίσει στους αγωνιστικούς χώρους και θα του έφερναν καλή τύχη.
Ο Μαρκ μη θέλοντας να χαλάσει το χατίρι της μητέρας του φρόντισε να περιποιείται τα μαλλιά του καθημερινά και να διατηρεί τις μπούκλες του, Μάλιστα, είναι ένα στοιχείο που τον ξεχώριζε από νεαρή ηλικία αλλά πλέον, το φίλαθλο κοινό εκτιμά τον αριστερό μπακ για τις ικανότητες του στο χορτάρι. Πρόκειται για έναν παίκτη που μοιράζει ασταμάτητος κάθε φορά που είναι σε καλή ημέρα. Ο αριστερός οπισθοφύλακας που συνάμα μπορεί να λειτουργήσει και ως εξτρέμ είναι ένα σύγχρονος ποδοσφαιριστής και η ενέργεια του είναι κάτι παραπάνω από κανονική.
Τα πρώτα βήματα στο futsal, η Εσπανιόλ και η μετακίνηση στη LaMasia
Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου του 1998 στην Αλέγια, ένα χωριό στην κομητεία Μαρεσμέ της Καταλονίας που μετρά κάτι λιγότερο από 10.000 κατοίκους. Είναι το πρώτο παιδί της οικογένειας και έχει άλλα τρία αδέρφια. Ο Μαρκ ποτέ δεν ήταν μόνος ως παιδί και χρειάστηκε να εκτελεί και χρέη προστάτη καθώς συχνά πυκνά πρόσεχε τα μικρότερα αδέργια του. Ως ο πρώτος καρπός της αγάπης των γονιών του, Πατρίσια και Όσκαρ, ήρθε αντιμέτωπος με τις υψηλές προσδοκίες του. Οι γονείς του, ειδικά η μητέρα του, ήθελαν να γίνει ποδοσφαιριστής. Για αυτό φρόντισαν να του δίνουν τα κατάλληλα ερεθίσματα και θυσίασαν αρκετά πράγματα ώστε να μπορέσουν να του παρέχουν τα απαραίτητα εφόδια εξέλιξης.
Μόλις στα τέσσερα του χρόνια έγινε μέλος της ακαδημίας futsal της περιοχής του. Ο Όσκαρ και η Πατρίσια επέλεξαν να αρχίσει το παιδί τους από το ποδόσφαιρο σάλας για να είναι πιο ευνοϊκό το περιβάλλον και να μπορέσει να αναπτύξει και εξελίξει τις δεξιότητες που θα του ήταν χρήσιμες όταν πατούσε το χορτάρι. Οι προπονήσεις του στο futsal ήταν ευεργετικές καθώς βοήθησαν τον τετράχρονο, τότε, Μαρκ να χτίσει την αυτοπεποίθηση του, να καλλιεργήσει την ικανότητα του να λαμβάνει αποφάσεις και φυσικά, να αντέχει στην πίεση. Μάλιστα, ήταν τόσο καλός που έγινε πρωταγωνιστής στην κατάκτηση του πρώτου τροπαίου της ομάδας του χωριού του.
Το 2006 με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών του, ο Μαρκ άφησε το ποδόσφαιρο σάλας και έγινε μέλος των ακαδημιών της Εσπανιόλ. Άρχισε με ένα δοκιμαστικό, στο οποίο εντυπωσίασε τους ανθρώπους της ομάδας που εισηγήθηκαν την απόκτηση του. Πέρασε την εφηβεία του στον ισπανικό σύλλογο και κάποια στιγμή οι σκάουτερ της Μπαρτσελόνα τον ανακάλυψαν. Αμόρ και Πουίγκ δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους όταν είδαν το μικρό αγόρι να περνά τους αντιπάλους του σα να ήταν σταματημένοι. Έτσι, φρόντισαν να αποσπάσουν τη θετική απάντηση των γονιών του και να φέρουν τον μικρό στη La Masia.
Το περιβραχιόνιο, η άρνηση να μείνει στη σκιά του Ζόρντι Άλμπα και το μαρκάρισμα στον Μέσι
Περνώντας την πόρτα της ακαδημίας, ο Μαρκ αποφάσισε να βάλει τον πήχη ψηλά και έθεσε ως στόχο να γίνει ένας από τους καλύτερους παίκτες που αποφοίτησαν. Δε δυσκολεύτηκε να κερδίσει τα κολακευτικά σχόλια των ανθρώπων του καταλανικού συλλόγου ενώ το εντυπωσιακό στυλ παιχνιδιού και η ωριμότητα του έπεισαν τους προπονητές του να του δώσουν το περιβραχιόνιο.
Το Νοέμβριο του 2016 κλήθηκε να συμμετέχει στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας. Ένα όνειρο του είχε γίνει αληθινό. Βρισκόταν μια ανάσα από τους αγαπημένους του ποδοσφαιριστές και μπορούσε να μιλήσει μαζί τους, να τους συμβουλευτεί και να μάθει από τις κινήσεις τους στο γήπεδο. Ο Μαρκ άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και καθημερινά γινόταν καλύτερος. Αφομοίωνε κάθε συμβουλή του τεχνικού επιτελείου και προσπαθούσε να πάρει χρόνο συμμετοχής.
Κάτι το οποίο, όπως είναι εύλογο, ήταν δύσκολο καθώς μπροστά του βρισκόταν ο Ζόρντι Άλμπα και ο Λούκας Ντίνι. Δεν παράτησε τα όπλα, όμως. Ζήτησε να μιλήσει με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, που ήταν τότε προπονητής στην Μπαρτσελόνα, και του εκμυστηρεύτηκε ότι θα ήθελε να του δοθούν ευκαιρίες και να μην έχει απλά το ρόλο του αναπληρωματικού. Η επιθυμία του ήταν σεβαστή αλλά πώς να βγάλεις τον Ζόρντι Άλμπα από το αρχικό σχήμα;
Ο Κουκουρέγια κατέγραψε μόλις επτά λεπτά με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα όταν αγωνίστηκε σε ένα παιχνίδι για το Copa Del Rey και επιλέχθηκε να δοθεί δανεικός στην Έιμπαρ, όπου μέτρησε 33 συμμετοχές, δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ. Ο Μαρκ ήταν απογοητευμένος που δεν του δόθηκε η ευκαιρία που ζήτησε στη Βαρκελώνη και όταν οι δυο ομάδες ήρθαν αντιμέτωπες, ανέλαβε το μαρκάρισμα του Λιονέλ Μέσι και η αλήθεια είναι ότι δεν άφησε τον Αργεντινό να πάρει ανάσα στα 90 λεπτά της αναμέτρησης. Η ομάδα θέλησε να τον κρατήσει αλλά η Μπαρτσελόνα για δικούς της λόγους αποφάσισε να ανεβάσει τη ρήτρα από δύο σε τέσσερα εκατομμύρια και να κρατήσει τον παίκτη.
Η εκτόξευση στη Χετάφε και το ταξίδι στο Νησί
Επόμενος δανεισμός ήταν στη Χετάφε, όπου κατάφερε να εντυπωσιάσει το ισπανικό κοινό αφού σε 31 συμμετοχές σημείωσε ένα γκολ και μοίρασε έξι ασίστ. Ο ισπανικός σύλλογος προχώρησε άμεσα στην αγορά του και δεν το μετάνιωσε ποτέ αφού ένα χρόνο αργότερα έβαλε στα ταμεία του το ποσό των 18 εκατομμυρίων αφού η Μπράιτον θέλησε να αποκτήσει τα δικαιώματα του ποδοσφαιριστή. Ο 24χρονος μπακ συνέχισε να αποδίδει τα μέγιστα και έγινε ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του προπονητή του. Αγωνίστηκε σε 38 παιχνίδια, βρήκε μια φορά δίχτυα και μοίρασε δύο ασίστ.
Τον Αύγουστο του 2022 η Τσέλσι έβγαλε από τα ταμεία της το ποσό των 65 εκατομμυρίων για να αγοράσει τον Κουκουρέγια, ο οποίος την πρώτη του σεζόν μέτρησε 34 ματς και δύο ασίστ ενώ στην επόμενη άρχισαν να μπαίνουν στο μυαλό του σκέψεις αποχώρησης.
Γνωρίζοντας καλύτερα τον Κουκουρέγια
1. Είναι παντρεμένος με την Κλαούντια Ροντρίγκες,, η οποία είναι ένα χρόνο μικρότερη του και ασχολείται με τη μόδα ενώ έχει σπουδάσει επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει δυο παιδιά.
2. Δε βάζει όρια στον εαυτό του και του αρέσει να δοκιμάζει καθετί που μπαίνει στο μυαλό του.
3. Όταν κρεμάσει τα παπούτσια του, σκέφτεται να βοηθήσει την κοινωνία να κατανοήσει καλύτερα τη σημασία του αθλητισμού και το πώς μπορεί να βελτιωθεί κάθε άνθρωπος όταν ασχολείται με τα αγωνίσματα.
4. Θέλει να συμβάλλει στην προώθηση των θετικών ποδοσφαιρικών αξιών και για αυτό έχει δημιουργήσει έναν ιστότοπο, όπου διάφορα παιδιά μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να λάβουν μέρος στα τουρνουά που διοργανώνει. Παρέχει στα παιδιά διαμονή και πλήρη αθλητικό εξοπλισμό ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και να μη νιώσουν ότι υστερούν.
5. Λατρεύει τη θάλασσα και να κάθεται με τις ώρες στην παραλία.
6. Αγαπά τα δελφίνια και δεν χάνει την ευκαιρία να κολυμπήσει μαζί τους ή να δει κάποια επίδειξη.
7. Ο πατέρας του είναι λάτρης του ποδοσφαίρου και συνεργάζεται με τον ατζέντη του για την πορεία του γιου του. Στα νιάτα του ήταν και εκείνος ποδοσφαιριστής αλλά ποτέ δεν έφτασε στο σημείο που είναι ο γιος του σήμερα. Ο μικρός του αδερφός, Λούκας, είναι ποδοσφαιριστής κα αγωνίζεται στην Ατλέτικο Μανσου.