Νέες τροποποιήσεις στα δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, κατά την έξαρση του κορωνοϊού, έφερε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).
Πλέον, όπως εξηγεί o εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, με το ΦΕΚ/928/Β/18-03-2020 διευρύονται οι ομάδες που μπορούν να λάβουν ειδική άδεια προκειμένου να προστατευθούν από τον κορωνοϊό.
Ακολουθούν οι οδηγίες του εργατολόγου Γιάννη Καρούζου:
Σε ποιες ομάδες επεκτείνεται η ειδική άδεια;
«Εντύπωση είχε προκαλέσει η διαφορετική μεταχείριση των ευπαθών ομάδων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, και ενώ στην πρόσφατη ΠΝΠ και στην ειδική ερμηνευτική εγκύκλιο, προβλέφθηκε ότι όλες οι ευπαθείς ομάδες των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα, δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας, με πλήρεις αποδοχές, για το δημόσιο τομέα, είχε προβλεφθεί ότι μόνον οι καρκινοπαθείς δημόσιοι υπάλληλοι που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση δικαιούνται την ανωτέρω άδεια. Αντιθέτως για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους, που ανήκουν σε διαφορετικού είδους ομάδες υψηλού κινδύνου, δεν είχε υιοθετηθεί κανένα, ανάλογης σημασίας, προστατευτικό της υγείας τους μέτρο.
Την εν λόγω ανισότητα, ήρθε να αποκαταστήσει η νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 18-03-2020, και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ/928/Β/18-03-2020. Με την εν λόγω απόφαση θεσπίστηκε επέκταση της διευκολυντικής ειδικής άδειας και σε άλλες ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19.
Οι ομάδες υπαλλήλων που δικαιούνται να λάβουν ειδική άδεια προκειμένου να θωρακίσουν την υγεία τους από τη μετάδοση του ιού είναι οι κάτωθι:
1) Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια.
2) Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια.
3) Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη.
4) Καρκινοπαθείς υπό ενεργό ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία».
Τι πρέπει να κάνει ο υπάλληλος που ανήκει σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες;
Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος εξηγεί ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι ανήκουν στις παραπάνω ευπαθείς ομάδες:
«Ο υπάλληλος που ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες, πρέπει να ενημερώσει άμεσα την υπηρεσία του, πληροφορώντας τον αρμόδιο υπάλληλο πλήρως για το πρόβλημα υγείας του, ενημερώνοντας ότι θα κάνει χρήση της εν ανωτέρω ειδικής άδειας. Πιθανόν, να χρειαστεί να αποστείλει και κάποια ιατρική γνωμάτευση- βεβαίωση , που να πιστοποιεί το πρόβλημα υγείας του , αν και η αποστολή του άνω δικαιολογητικού, δεν προβλέπεται ρητά ούτε στο άρθρο 25 της από 14-03-2020 ΠΝΠ, ούτε στην από 18-03-2020 ΚΥΑ.
Η άδεια αυτή είναι μετά αποδοχών, οπότε ο υπάλληλος, απουσιάζει δικαιολογημένα από την υπηρεσία του και οι πλήρεις αποδοχές του καταβάλλονται κατά τον συνήθη τρόπο.»
Η χορήγηση της ειδικής άδειας εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της υπηρεσίας του;
Ο Γιάννης Καρούζος απαντά: «Η υποχρέωση χορήγησης της άνω ειδικής άδειας, είναι δεσμευτική για τις οικείες αρμόδιες υπηρεσίες. Επομένως, ο υπάλληλος οφείλει μόνον να ενημερώσει με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο την υπηρεσία του για την κατάσταση της υγείας του, για την ένταξή του σε κάποια από τις άνω ευπαθείς ομάδες , πληροφορώντας ότι θα κάνει χρήση της παραπάνω άδειας, η οποία του χορηγείται υποχρεωτικά».
*Ο Γιάννης Κ. Καρούζος είναι δικηγόρος - εργατολόγος με έδρα την Αθήνα
Πηγή: iefimerida.gr