Σε καθεστώς εντατικής επιτήρησης και υψηλής επαγρύπνησης έχουν τεθεί οι οικισμοί και οι συνοικίες του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στους οποίους διαμένουν Ρομά. Μετά τα κρούσματα κορωνοϊού που παρατηρήθηκαν σε αντίστοιχους οικισμούς στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας και στο Δροσερό της Ξάνθης οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, στα διοικητικά όρια των οποίων υπάρχουν τέτοιοι οικισμοί, σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία, έχουν εντείνει τις ενέργειές τους για την αποτελεσματικότερη προστασία όσων διαμένουν σε αυτούς τους οικισμούς.
Στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης οι δύο μεγαλύτεροι οικισμοί είναι αυτός του Δενδροποτάμου, στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης και της Αγίας Σοφίας στο δήμο Δέλτα. Στον ίδιο δήμο υπάρχουν ακόμη δύο περιοχές στις οποίες διαμένουν Ρομά, στα υψώματα των Διαβατών και στα Κύμινα. Επίσης, υπάρχει και ο οικισμός των Ρομά, στην περιοχή Τσαΐρια, του δήμου Θερμαϊκού. Μέχρι στιγμής σε κανέναν από αυτούς τους οικισμούς δεν έχει υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα covid-19 ενώ, όπως δηλώνουν στην Voria.gr οι δήμαρχοι των περιοχών αυτών, οι κάτοικοι είναι πειθαρχημένοι και συνεργάσιμοι και τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, στο μέτρο του δυνατού. Παράλληλα, οι τρεις δήμοι έχουν ενισχυθεί με το ποσόν των 40.000 ευρώ έκαστος το οποίο διατίθεται για την κάλυψη των αναγκών των Ρομά.
Ο οικισμός «Αγία Σοφία»
Δυσκολότερη περίπτωση όλων είναι ο οικισμός «Αγία Σοφία» στον δήμο Δέλτα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι στον συγκεκριμένο οικισμό δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της κοινωνικής απόστασης. «Ο οικισμός προέβλεπε τη φιλοξενία περίπου 220 έως 240 οικογενειών και σήμερα είναι περίπου 800, δηλαδή σχεδόν 3.000 άτομα και πλέον. Επίσης, οι συνθήκες διαβίωσης είναι πάρα πολύ κακές. Δεν υπάρχουν σπίτια, τα περισσότερα είναι παραπήγματα τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε βάρος του δημόσιου χώρου».
Πριν από μερικές ημέρες ο δήμαρχος απέστειλε έγγραφο προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά με το οποίο του ζητά να υπάρξει στενότερη υγειονομική επιτήρηση στους κατοίκους του οικισμού. «Να γίνεται έστω θερμομέτρηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα».
Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη ο δήμος έχει μοιράσει στους κατοίκους του οικισμού αντισηπτικά, έχει κάνει απολυμάνσεις ενώ προχωρά σε τακτικές διανομές τροφίμων με την τελευταία να έχει γίνει προ ολίγων ημερών. «Πέρα από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ διαθέτουμε και επιπλέον τρόφιμα τα οποία προσφέρουν επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ τις επόμενες ημέρες θα διανείμουμε και νερά», αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης. Παράλληλα τους διανεμήθηκαν οδηγίες του ΕΟΔΥ, με τα μέτρα προφύλαξης, γραμμένες στη γλώσσα τους. (δείτε ΕΔΩ)
Στον ίδιο δήμο υπάρχουν άλλες δύο περιοχές στις οποίες διαμένουν Ρομά. Η πρώτη είναι στα υψώματα Διαβατών και η δεύτερη στα Κύμινα. Όμως και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για ανθρώπους που μένουν σε σπίτια και οι περισσότεροι είναι σχεδόν πλήρως ενσωματωμένοι στον κοινωνικό ιστό. «Στα Κύμινα μένουν περί τις 70 οικογένειες, ο οικισμός διαθέτει πολιτιστικό σύλλογο με τον οποίο είμαστε σε άριστη συνεργασία. Και σε αυτές τις οικογένειες γίνεται διανομή τροφίμων, καθώς οι περισσότεροι εργάζονται σε λαϊκές και έχουν υποστεί απώλεια εισοδήματος», αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης.
Η περιοχή του Δενδροποτάμου
Στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης οι Ρομά διαμένουν στον οικισμό του Δενδροποτάμου, ένας μεικτός οικισμός περίπου 5.000 ατόμων στον οποίο οι Ρομά είναι το 55% του πληθυσμού. Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου ο Δενδροπόταμος υπήρξε η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που έκλεισαν τα σχολεία και μάλιστα με απόφαση δημάρχου. Αυτό συνέβη γιατί το τρίτο κρούσμα covid-19 στη χώρα αφορούσε εκπαιδευτικό η οποία εργαζόταν σε δημοτικό σχολείο της περιοχής. Στον οικισμό λειτουργούν παιδικός σταθμός, δύο δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγείο, γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις, σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας καθώς και ΚΔΑΠ. «Όλα αυτά έκλεισαν ήδη από το τέλος Φεβρουαρίου για καθαρά προληπτικούς λόγους», σημειώνει ο κ. Κυρίζογλου. Τονίζει επίσης, ότι γίνονται πιο επιτακτικές απολυμάνσεις σε δρόμους, πλατείες και κάδους απορριμμάτων, ενώ είχαν γίνει απολυμάνσεις και στα σχολεία.
Οι Ρομά της περιοχής έχουν υποστεί και αυτοί σημαντική απώλεια εισοδήματος καθώς όσοι είχαν καταστήματα στην περιοχή, εκτός από αυτά που πουλάνε τρόφιμα, τα έχουν κλείσει, ενώ όσοι δουλεύουν σε λαϊκές αγορές βγάζουν ελάχιστα αυτήν την περίοδο. Για το λόγο αυτό ο δήμος έχει διευρύνει τα προγράμματα υποστήριξης τα οποία είναι κυρίως τρία. Το πρώτο αφορά τους δικαιούχους ΚΕΑ και του προγράμματος ΤΕΒΑ οι οποίοι λαμβάνουν μηνιαίως 200 ευρώ σε μετρητά και άλλα 100 ευρώ σε τρόφιμα. Όσοι είναι εκτός ΚΕΑ υποστηρίζονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου. Όσοι, τέλος, δεν δικαιούνται ούτε το ένα, ούτε το άλλο, σε αυτούς ο δήμος διέθεσε προ ημερών τρόφιμα και είδη ατομικής υγιεινής καθώς και καθαριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια στενότερη επιτήρηση στην περιοχή από την αστυνομία η οποία καλεί με μεγάφωνα τους κατοίκους να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις άνω των δέκα κατοίκων.
Ο οικισμός στα Τσαΐρια
Ευκολότερα διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση με τον οικισμό των Ρομά στην περιοχή Τσαΐρια του δήμου Θερμαϊκού, ανάμεσα στο αεροδρόμιο και στην Περαία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργο Τσαμασλή εκεί διαμένουν περίπου 200 άτομα σε καμιά τριανταριά παραπήγματα. «Τους έχουμε μοιράσει γάντια, μάσκες και απολυμαντικά, έχουμε μοιράσει και τρόφιμα και θα τους δώσουμε και άλλα τις επόμενες ημέρες. Επίσης, έχουμε κάνει απολύμανση πριν από μερικές ημέρες και κάνουμε και νέα σήμερα Μ. Πέμπτη».
Όπως εξήγησε ο κ. Τσαμασλής πριν από μερικές ημέρες έγινε σύσκεψη στο δημαρχείο στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Ρομά. «Τους εξηγήσαμε ποια μέτρα προφύλαξης πρέπει να πάρουν, τους δώσαμε και φυλλάδιο με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και θα τους δώσουμε και ένα νέο, γραμμένο στη γλώσσα τους. Είναι συνεργάσιμοι και πειθαρχημένοι». Ο δήμος έχει ζητήσει από τους «Γιατρούς του Κόσμου» να επισκεφθούν τον οικισμό, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ενώ παράλληλα, υπάρχει αυξημένη επιτήρηση της περιοχής από την αστυνομία.
Πηγή: voria.gr