Με δεδομένη την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι τη Δευτέρα για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν μια βδομάδα τα κρούσματα μειώθηκαν κάτω από τα 200 σε ένα 24ωρο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει μία σειρά έκτακτων μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στη χώρα μας.
Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και από την τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με στελέχη της κυβέρνησης και λοιμωξιόλογους, καθώς ο ίδιος ανέφερε ότι είναι έτοιμος να αποφασίσει και μέτρα τοπικού lockdown αν χρειαστεί.
Μάλιστα, ειδική αναφορά στην πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας μετά τα αυξανόμενα κρούσματα αναμένεται να κάνει και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη ενημέρωση του κοινού για τον κορωνοϊό το μεσημέρι της Τρίτης.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στην τηλεδιάσκεψη που είναι προγραμματισμένη να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη, 19 Αυγούστου, με τους λοιμωξιολόγους, θα συζητηθούν οι εξής παρεμβάσεις:
Αξιολόγηση μέτρων προηγούμενων ημερών με βάση την πορεία των κρουσμάτων και τα επιδημιολογικά δεδομένα για να δουν αν αυτά έχουν αποδώσει
Αν θα γίνει η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους
Τηλεργασία – Πόσοι κλάδοι μπορούν να συνεχίσουν με αυτό
Στοχευμένα τεστ (ηλικιακές ομάδες – περιοχές)
Τοπικά lockdown
Μέτρα τύπου «Πόρου» σε μεγάλα αστικά κέντρα αν υπάρχει εξάπλωση του κορωνοϊού
Σε κάθε περίπτωση, όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό το αργότερο έως την Παρασκευή, 21 Αυγούστου.
Οι προτάσεις για τα σχολεία
Την ίδια ώρα, πάντως, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV, η καθηγήτρια Παθολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου, αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι να φοράμε μάσκα και να κρατούμε αποστάσεις. Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στο πώς θα πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία από τις 7 Σεπτεμβρίου (το άνοιγμά τους επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας).
«Στο χέρι μας είναι να απαλλαγούμε από το δεύτερο κύμα κορωνοϊού αν εφαρμόζουμε τα μέτρα», τονίζει η καθηγήτρια Παθολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου, μιλώντας στο OPEN, και τονίζει την αναγκαιότητα της μάσκας και των κοινωνικών αποστάσεων, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στη χώρα μας. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παθολογίας, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, που υπολογίζονται έως 15.000 θεωρούνται «βόμβες» διασποράς του ιού και γι’ αυτό πρέπει όλοι να φορούν μάσκα, ώστε να περιοριστεί ο ιός.
Κληθείσα να σχολιάσει τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων και πώς οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία, η κυρία Γιαμαρέλλου έφερε ως παράδειγμα το μέτρο που πρότειναν Δανία και Φινλανδία. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παθολογίας, τα παιδιά που είναι κάτω των 11 ετών δεν νοσούν και δεν μπορούν να κολλήσουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες. Γι’ αυτό και αναφερόμενη στη χρήση μάσκας από τους μαθητές, προτείνει τα εξής:
Τα παιδιά του Δημοτικού μπορούν να μην φορούν μάσκα
Να βρεθούν μεγαλύτερες αίθουσες και να τηρηθούν αποστάσεις
Να μην κάνουν διαλείμματα όλοι μαζί για να αποφευχθεί ο συνωστισμός
Να χωριστούν σε δύο βάρδιες οι μαθητές που θα πηγαίνουν σχολείο
Να φορούν υποχρεωτικά μάσκα δάσκαλοι, καθηγητής και μαθητές
Ethnos.gr