Ο πλανήτης θα μπορούσε να έχει ένα χρόνο ή και λιγότερο πριν τα εμβόλια Covid-19 πρώτης γενιάς να ξεκινήσουν να είναι αναποτελεσματικά και να χρειάζονται τροποποιήσεις σύμφωνα με μια έρευνα ειδικών επιδημιολόγων που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Guardian.
Οι επιστήμονες τονίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι απαιτείται μια παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού για την ικανοποιητική εξουδετέρωση της απειλής του Covid-19. Αυτό οφείλεται στην απειλή των παραλλαγών και μεταλλάξεων του ιού - από τις οποίες κάποιες είναι πιο μεταδοτικές και θανατηφόρες.
Η ζοφερή πρόβλεψη ενός έτους ή λιγότερο προέρχεται από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, σύμφωνα με το People's Vaccine Alliance, έναν συνασπισμό οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Oxfam και η UNAIDS, οι οποίες πραγματοποίησαν την έρευνα 77 επιστημόνων από 28 χώρες. Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφερε ότι το χρονικό πλαίσιο ήταν πιθανότατα εννέα μήνες ή λιγότερο.
Η επίμονη χαμηλή κάλυψη εμβολίων σε πολλές χώρες θα καθιστούσε πιο πιθανό την εμφάνιση ανθεκτικών σε εμβόλια μεταλλάξεων, δήλωσε το 88% των ερωτηθέντων, οι οποίοι εργάζονται σε διάσημα ιδρύματα όπως οι Johns Hopkins, Yale, Imperial College, London School of Hygiene & Tropical Medicine και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Η τρέχουσα κατάσταση εμβολίων που έχουν λάβει άδειες σε διάφορα μέρη του κόσμου είναι ένας συνδυασμός παλαιών και νέων τεχνολογιών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση mRNA, που χρησιμοποιείται από τις εταιρείες Pfizer / BioNTech και Moderna, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί με ταχύτητα (εντός εβδομάδων ή μηνών) για να φιλοξενήσει νέες παραλλαγές στα εμβόλια αυτά.
Ωστόσο, είναι απίθανο να φθάσουν στις φτωχότερες χώρες, δεδομένου ότι αυτό το σύνολο εμβολίων είναι πολύ πιο ακριβό και έχει συγκριτικά υψηλές απαιτήσεις αποθήκευσης θερμοκρασίας.
Εν τω μεταξύ, πλούσιες σε πόρους χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σε περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού τους και έχουν εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια προμήθειες. Αντίθετα, έθνη όπως η Νότια Αφρική και η Ταϊλάνδη δεν κατάφεραν καν να εμβολιάσουν ακόμη το 1% του πληθυσμού τους ενώ, ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμη χορηγήσει την πρώτη τους δόση.
«Ο επείγων χαρακτήρας που βλέπουμε στα πλούσια έθνη να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους, με στόχο όλους τους ενήλικες μέχρι το καλοκαίρι, απλώς δεν αντικατοπτρίζεται παγκοσμίως δήλωσε ο Max Lawson, επικεφαλής της πολιτικής ανισότητας στην Oxfam και πρόεδρος της Λαϊκής Συμμαχίας για τα Εμβόλια, η οποία καλεί τους προγραμματιστές εμβολίων Covid-19 να μοιράζονται ανοιχτά την τεχνολογία και την πνευματική ιδιοκτησία τους για την ενίσχυση της παραγωγής».
dikaiologitika.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook