Το lockdown εκτιμάται ότι οι θα προκαλέσει μείωση του τζίρου στο σύνολο των επιχειρήσεων της τάξης των 5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εμπειρία του προηγούμενου lockdown, με βάση την ανάλυση της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνει ότι ο κύκλος εργασιών στο σύνολο της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 διαμορφώθηκε σε 58,988 δις. ευρώ από 78,800 δισ. ευρώ δηλαδή μειώθηκε κατά 19,8 δις. ευρώ η 25,1%.
Αυτό σημαίνει ότι το μήνα οι απώλειες κινήθηκαν στα 6,6 δις. ευρώ, ποσό που με αναγωγή σε τρεις εβδομάδες βγάζει αυτό το ποσό. Το χτύπημα στα ταμεία των επιχειρήσεων προήλθε από τη συρρίκνωση κατά 12,7% της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών η οποία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε στα 28,4 δις. ευρώ από 32,5 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρξε μείωση κατά 4,1 δισ. ευρώ στο τρίμηνο ή 1,36 δισ. ευρώ το μήνα.
Στην κόψη του ξυραφιού κινούνταν ήδη έξι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις παρενέργειες της πανδημίας του κορωνοϊού από τον περασμένο Μάρτιο. Καταλύματα, εστίαση, ταξιδιωτικά πρακτορεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές και λιανεμπόριο που συνδράμουν στην ελληνική οικονομία με ετήσια έσοδα της τάξης των 30 δισ. ευρώ, αντιμετωπίζουν με αγωνία το μέλλον τους.
Οι επιχειρηματίες αυτών των κλάδων αντιμετωπίζουν δύο παραμέτρους που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την επιβίωση και τις προοπτικές ανάκαμψης τους:
Τη διάρκεια και την περαιτέρω ένταση της υγειονομικής κρίσης που παραμένει ένας άγνωστος Χ, παρά τις προσδοκίες που δημιουργεί η προοπτική εμβολίων και εμποδίζει μακροπρόθεσμη στρατηγική και υπονομεύει άμεσα σχέδια.
Τις δυσκολίες τραπεζικής δανειοδότησης που θα τους επιτρέπει να κρατηθούν όρθιοι σε αυτές τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες και να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Με δεδομένο ότι τα δάνεια είναι ο πήχης-κριτήριο για να κερδίσει μια επιχείρηση τη θέση της στη νέα εποχή, καθίσταται σαφές ότι τα πράγματα μοιάζουν δύσκολα για τις μικρές επιχειρήσεις. Οι τράπεζες δανείζουν κατά προτεραιότητα τις πιο μεγάλες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δικαιούνται επιδότηση και δίνουν νέα δάνεια που κινούνται στις περισσότερες περιπτώσεις όσο πιο κοντά γίνεται στο πλαφόν των 500.000 ευρώ, ακολουθώντας τον κανόνα «περισσότερα δάνεια σε λιγότερους» και αφήνοντας «εκτός νυμφώνος» τις μικρότερες επιχειρήσεις.
imerisia.gr