Τη στιγμή που στο επιστημονικό και το κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν τα «αποτελέσματα» των ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υπάρχει προβληματισμός για την πορεία του κορωνοϊού σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Οι επιστήμονες δηλώνουν σε κάθε τόνο ότι ακόμα και σήμερα η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν είναι αυτή που θα επέτρεπε να συζητήσουμε άρση των περιοριστικών μέτρων. Στα ευχάριστα νέα περιλαμβάνεται η νέα πτώση του δείκτη θετικότητας ο οποίος την Πρωτοχρονιά κινήθηκε στο 2,08, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.
Στην γενικότερη επιφυλακτικότητα συντείνει ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων συνολικά στην Αττική (210), αλλά και η τάση σταθεροποίησης στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
«Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας» επεσήμανε στην τελευταία ενημέρωση του 2020 η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στα 8.500 περίπου ενεργά κρούσματα στη χώρα, με περισσότερα από 2.000 στην Αττική και πάνω από 1.600 στην Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, με ιδιαίτερο προβληματισμό αντιμετωπίζει η επιτροπή ειδικών για την πανδημία του κορωνοϊού 11 περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες παραμένουν στο «κόκκινο».
Οι 11 περιοχές είναι οι εξής:
Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας, Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Δήμος Περιστερίου, Δήμος Ιλίου και Αχαρνών, Περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής, Κάλυμνος, Δήμος Ασπροπύργου, Δήμος Ελευσίνας, Κοζάνη, Δήμος Εορδαίας, Δήμος Βοΐου.
Πηγή: iefimerida.gr