Ο κορωνοϊός και η αντιμετώπισή είναι σε πρώτο πλάνο παγκοσμίως. Οπως προκύπτει, λοιπόν, πρέπει να προσέχουμε και τα μάτια, καθώς μεταδίδεται και με τα δάκρυα.
Η χειρουργός-οφθαλμίατρος, τέως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, Κωνσταντίνα Κουφαλά, μετέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χρήσιμα στοιχεία από τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Οθφαλμολογίας.
Η ομιλία, το βήξιμο, το φτάρνισμα ή ακόμη και το γέλιο σε κοντινή απόσταση από ένα άτομο, μπορεί να ψεκάσουν τα σωματίδια του ιού, από το στόμα ή τη μύτη τους στο πρόσωπο ενός άλλου προσώπου, το οποίο θα τα εισπνεύσει, πιθανότερα από το στόμα ή τη μύτη, αλλά μπορούν επίσης να εισέλθουν και στα μάτια, και η ασθένεια να εξαπλωθεί από τα δάκρυα.
Κάποιος μπορεί επίσης να μολυνθεί αγγίζοντας κάτι που έχει τον ιό – όπως τραπέζι ή πόμολο – και στη συνέχεια πιάνοντας το πρόσωπο ή τρίβοντας τα μάτια του.
Αν δείτε κάποιον με ροζ μάτια, μην πανικοβληθείτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο έχει μολυνθεί από κοροναϊό. Το ιογενές ροζ μάτι, ή η επιπεφυκίτιδα, αναπτύσσεται σε περίπου 1% έως 3% των ανθρώπων με κορωνοϊό.
Εάν φοράτε φακούς επαφής, καλό είναι να επιστρέψετε στα γυαλιά σας για λίγο
Οι διορθωτικοί φακοί ή τα γυαλιά ηλίου μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια από μολυσμένα σταγονίδια αναπνοής. Αλλά δεν παρέχουν 100% ασφάλεια.
Ο ιός μπορεί ακόμα να φτάσει στα μάτια σας από τις εκτεθειμένες πλευρές. Εάν φροντίζετε ασθενή ή πιθανώς εκτεθειμένο άτομο, τα γυαλιά ασφαλείας μπορεί να προσφέρουν περισσότερη κάλυψη.
Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας
Είναι μία κίνηση που κάνουμε όλοι. Μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσει κάποιος αυτή τη φυσική συνήθεια, ωστόσο αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.
Αν νιώθετε την επιθυμία να τρίψετε το μάτι σας ή ακόμα και να προσαρμόσετε τα γυαλιά σας, χρησιμοποιήστε έναν χαρτί αντί για τα δάχτυλά σας.
Αν πρέπει να αγγίξετε τα μάτια σας για οποιονδήποτε λόγο – ακόμη και για να χορηγήσετε φάρμακο για τα μάτια – πλύνετε πρώτα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.