Πριν από περίπου μια εβδομάδα εφτά ομάδες της Φόρμουλα 1 ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και ήδη υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα.
Η ομάδα της Mercedes στη Φόρμουλα 1 και πιο συγκεκριμένα οι μηχανικοί του τμήματος των συστημάτων πρόωσης υψηλής απόδοσης (High Performance Powertrains- HPP) συνεργάστηκαν με τους συναδέλφους τους στο UCL (University College of London) καθώς και με γιατρούς του UCL Hospital και εξέλιξαν σε χρόνο ρεκόρ αναπνευστήρες. Ο πρώτος μάλιστα ήταν έτοιμος έπειτα από μόλις 100 ώρες εργασίας, πράγμα που σημαίνει πως μπροστά στον κίνδυνο της πανδημίας ο χρόνος εξέλιξης συμπιέστηκα από μήνες ή και έτη σε μερικές μόνο ώρες.
Οι εκατό αναπνευστήρες που έχουν ήδη κατασκευαστεί έχουν δοθεί στο UCL Hospital για δοκιμές, ενώ η Mercedes και οι συνεργάτες της αναφέρουν πως θα μπορούσαν να κατασκευάζουν 1.000 κιτ CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) ημερησίως.
Οι συγκεκριμένοι αναπνευστήρες είναι φυσικά πιο απλοί από τους νοσοκομειακούς και είναι θετικής πίεσης. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ένας συνεχής ρυθμός πίεσης μίγματος αέρα και οξυγόνου προκειμένου οι πνεύμονες να είναι πάντα γεμάτοι αέρα. Ο ασθενής φορά μάσκα ενώ μια μικρή μονάδα ελέγχου ρυθμίζει τη ροή, τη σύσταση και την πίεση του μίγματος αέρα- οξυγόνου.
Οι ιατρικές αναφορές από την Ιταλία επισημαίνουν πως το 50% των ασθενών με κορωνοϊό που είχαν υποστήριξε από CPAP δεν χρειάστηκε να συνδεθούν με νοσοκομειακό αναπνευστήρα.
Πέρα από αυτό πάντως η γερμανική εταιρεία έχει θέσει στη διάθεση των αρχών και τις δυνατότητές της για 3D κατασκευή εξαρτημάτων που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.