Με την ιταλική κυβέρνηση κατηγορείται ότι συνωμότησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αποσύροντας έκθεσή του για την κακοδιαχείριση στα αρχικά στάδια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Την έκθεση είχαν εκπονήσει τον περασμένο Μάιο επιστημονικοί συνεργάτες του ΠΟΥ, με στόχο την ενημέρωση κρατών και την πρόληψη θανάτων από την COVID-19, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα The Guardian.
Η Ιταλία υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη από την πανδημία, ενώ η ομάδα του Φραντσέσκο Ζαμπόν και οι 10 συνεργάτες του σε όλη την Ευρώπη, που συνέταξαν την έκθεση, δημοσίευσαν τις 102 σελίδες της στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ.
Η έκθεση αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο του Οργανισμού ένα 24ωρο αργότερα, καθώς αποκάλυπτε ότι οι διαδοχικές ιταλικές κυβερνήσεις δεν εκσυγχρόνισαν τα σχέδια αντιμετώπισης πανδημίας από το 2006 και ότι εξαιτίας της έλλειψης προετοιμασίας η αρχική διαχείριση από τα νοσοκομεία αποδείχθηκε «προϊόν αυτοσχεδιασμού».
Οι κρατικές υπηρεσίες χρειάσθηκαν πολύ χρόνο έως ότου εκδώσουν σαφείς οδηγίες προς τα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς.
Την αφαίρεση της έκθεσης από τη σελίδα του ΠΟΥ φέρεται να ζήτησε ο Ρανιέρι Γκουέρα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στρατηγικών πρωτοβουλιών, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή ειδικών λοιμωξιολόγων της ιταλικής κυβέρνησης.
Η υπόθεση της ανανέωσης των υγειονομικών σχεδίων βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας που έχει διατάξει η εισαγγελία του Μπέργκαμο στη Λομβαρδία για ενδεχόμενη εγκληματική αμέλεια από μέρους των Αρχών. Οι θάνατοι από COVID-19 ξεπέρασαν την Κυριακή τις 60.000 στην Ιταλία. Η εισαγγελία εξετάζει επίσης έκθεση του απόστρατου στρατηγού Πιερ Πάολο Λουνέλι, η οποία καταλήγει λέγοντας ότι 10.000 θάνατοι οφείλονται στις ελλείψεις επιδημικού πρωτοκόλλου.
Ο συντάκτης της έκθεσης του ΠΟΥ, Ζαμπόν, έλαβε τρεις κλήσεις για να καταθέσει ενώπιον της Δικαιοσύνης, με τον ΠΟΥ να του απαγορεύει να καταθέσει εφόσον αυτός και οι συνεργάτες του δεν έχουν εξασφαλίσει προκαταβολικά ασυλία από την εισαγγελία του Μπέργκαμο. Ο Ζαμπόν ισχυρίζεται ότι ο Γκουέρα τον απείλησε με απόλυση, εφόσον δεν τροποποιούσε το εδάφιο για τα απαρχαιωμένα σχέδια, ενώ ο ερευνητής καταγγέλλει ότι παρότι ενημέρωσε την ιεραρχία του ΠΟΥ, δεν διατάχθηκε εσωτερική έρευνα.
Αν η εισαγγελία του Μπέργκαμο διαπιστώσει ότι η ιταλική κυβέρνηση αμέλησε να ανανεώσει τα υγειονομικά σχέδιά της, τότε όλοι οι υπουργοί Υγείας, αλλά και οι πρωθυπουργοί της χώρας από το 2013 μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες.