Το ethnos.gr με τη βοήθεια ειδικού αλγόριθμου που χρησιμοποιεί ο ΠΟΥ και επεξεργάστηκε ο Νίκος Καρδούλας αποκαλύπτει την ημέρα που θεωρητικά μπορεί να γίνει και.. lockdown στις εντατικές των νοσοκομείων αναφοράς
Μέχρι τώρα συζητάμε για το lockdown στην κανονικότητα μας η οποία έτσι και αλλιώς έχει διαταραχτεί και έχει επηρεαστεί από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους περιορισμούς. Τη μέρα και την ώρα του δεύτερου γενικού lockdown στη σύγχρονη ιστορία της χώρας την όρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αρχίζει από τις 07:00 το πρωί του Σαββάτου 7/11.
Έχουμε σκεφτεί, όμως, πως θα μπορούσε να συμβεί πραγματικό lockdown στις ΜΕΘ όλης της χώρας που φιλοξενούν κορωνοϊό;
Τι θα γίνει όταν γεμίσουν όλες οι διαθέσιμες κλίνες διασωληνωμένων και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας;
Η ταχύτητα του 400% και ποιότητα νοσηλείας
Προφανώς και η δεύτερη καραντίνα έρχεται λόγω της τεράστιας ταχύτητας με την οποία τρέχει η μεταδοτικότητα (Rt) και που σύμφωνα με έρευνα του ethnos.gr και του Νίκου Καρδούλα μετρήθηκε στο 400% αυξημένη σε σχέση με το πρώτο κύμα. Για τη σημασία της ταχύτητας μετάδοσης αναφέρθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (5/11) και ο Σωτήρης Τσιόδρας. H καραντίνα όμως έρχεται και για να προστατευτεί το σύστημα υγείας, ώστε να μην έχουμε πληρότητα στις ΜΕΘ και γενικό μπλακ άουτ στο σύστημα υγείας. Ωστε οι ασθενείς να έχουν ποιοτικές παρεχόμενες υπηρεσίες που τόσο μεγάλη σημασία έχουν όπως άλλωστε αποδείχτηκε και σε πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Ιταλία.
Η ημέρα «μηδέν»
Το ethnos.gr κάνει υπόθεση εργασίας που σίγουρα γίνεται κάθε ώρα και στα επιτελεία του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης. λαμβάνοντας τα στοιχεία που δημοσιοποιεί κάθε ημέρα ο ΕΟΔΥ σχετικά με τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ και τον αριθμό των διασωληνωμένων εκτίμησε μέσω ειδικού αλγορίθμου την ημέρα «μηδέν», δηλαδή, την ημέρα που με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων και την αύξηση των αναγκών για νέα κρεβάτια θα γεμίσουν μέχρι τελευταίου αναγκάζοντας τους γιατρούς να κάνουν επιλογές τρόμου αλλά και το υγειονομικό σύστημα να δοκιμάζει τα όρια κατάρρευσης του.
Οι 348 θέσεις covid-19 και οι εναλλακτικές λύσεις
Βεβαίως στην ενημέρωση που έγινε από την κυβέρνηση προς τους πολίτες την Πέμπτη 5/11 τονίστηκε πως υπάρχουν πολλά και εναλλακτικές σενάρια για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ. Κάθε μέρα προστίθενται νέες κλίνες από χορηγίες, προσφορές φορέων αλλά και από το πρόγραμμα αναβάθμισης που έχει εκπονήσει το υπουργείο υγείας. Οι συνολικές κλίνες στις ΜΕΘ είναι 1.013 εκ των οποίων οι 348 είναι για covid-19. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει πλάνο να αυξηθούν οι κλίνες covid-19 αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και είναι σε συνάρτηση με την υποδομή των νοσοκομείων για να υποστηρίξουν το υγειονομικό πρωτόκολλο και το ειδικό περιβάλλον που χρειάζεται για ποιοτική νοσηλεία σε έναν ασθενή με covid-19.
Η 16η Νοεμβρίου η ημέρα «μηδέν»
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας οι ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ για τον covid-19 είναι από χθες (4/11) 128, από τις συνολικά 348 που έχουν διατεθεί για τις ανάγκες της επιδημίας. Αυτό σημαίνει πως οι 220 είναι ήδη καλυμμένες. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 179 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ του covid-19, αλλά στις ΜΕΘ υπάρχουν και ασθενείς που δεν είναι διασωληνωμένοι, γεγονός που προκύπτει από σύνολο των 220 που ήδη νοσηλεύονται στις ΜΕΘ του covid-19.
Ο αλγόριθμος που δε λαθεύει
Στην παρούσα μελέτη έγινε μία προσπάθεια να προβλεφθεί για το πόσο ακόμα οι ΜΕΘ του covid-19 θα μπορούν να δέχονται νοσηλευόμενους, με το μαθηματικό μοντέλο του Νίκου Καρδούλα. Η αναλογία των ημερήσιων κρουσμάτων σε σχέση με τις ημερήσιες εισαγωγές στις ΜΕΘ του covid-19 ενσωματώθηκε στο μαθηματικό μοντέλο, έγινε προσομοίωση στις 5 Νοεμβρίου λαμβάνοντας υπόψη ότι τις επόμενες ημέρες η κατάσταση θα είναι η ίδια και στη συνέχεια έγινε εκτίμηση των πιθανών εισαγωγών στις ΜΕΘ του covid-19 το αμέσως προσεχές διάστημα. Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι οι ΜΕΘ του covid-19, εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, αντέχουν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, αφού τότε φθάνουμε σε αριθμό εισαγωγών 348, όσες δηλαδή είναι διαθέσιμες.
Υπάρχουν ρεζέρβες
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με δηλώσεις που έκανε στον AΝΤ-1 την Τετάρτη 4/11 δήλωσε ότι αν παραστεί ανάγκη θα διατεθούν για τις ανάγκες του covid-19 και άλλες από τις συνολικά 1013 ΜΕΘ που διαθέτει η χώρα ωστόσο σε αυτή την περίπτωση το σύστημα υγείας θα πρέπει να λειτουργεί πάνω από τα όρια του σε βάρδιες, προσωπικό και υλικοτεχνική υποστήριξη. Ολα αυτά είναι σε γνώση των υπευθύνων του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που το lockdown έρχεται νωρίτερα από ότι το περιμέναμε...