Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, παραθέτουν όλα τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα, με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να έχει ήδη φτάσει στη χώρα. Οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών για την αναμνηστική δόση στους κάτω των 50 ετών.
Πρόσφατα δεδομένα από το εβδομαδιαίο δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Μετάδοσης Νοσημάτων των ΗΠΑ CDC που συγκεντρώνει δεδομένα από πολλά νοσοκομεία έδειξαν ότι όσοι νόσησαν, είχαν 5,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν πάλι σε σχέση με εκείνους που είχαν εμβολιαστεί, ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.
Η καθηγήτρια αναφέρθηκε στη σημασία της τρίτης δόσης και τόνισε ότι μελετάτε πως σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλες ηλικιακής ομάδες. Επεσήμανε ακόμη ότι στοιχεία από πρόσφατη μελέτη δείχνουν τη σημαντική προστασία που προσφέρει η τρίτη δόση.
Ειδικότερα η καθηγήτρια ανέφερε: "Πρόσφατα δεδομένα δημοσιεύονται στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο του CDC και προέρχονται από ένα δίκτυο 187 νοσοκομείων διάφορων Πολιτειών των ΗΠΑ και αφορά σε 7.000 εισαγωγές ασθενών με συμπτώματα παρόμοια με της λοίμωξης Covid, όχι με Covid.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει με Covid 3 έως 5,5 μήνες πριν την εισαγωγή τους, είχαν 5,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν με Covid που διαπιστώθηκε εργαστηριακά κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Σε σχέση πάντα με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν προηγούμενη λοίμωξη".
"Τα δεδομένα αυτής της μελέτης ισχυροποιούν το γεγονός πως ο εμβολιασμός προσφέρει ψηλή και σταθερή ανοσία που υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση. Η μελέτη αυτή αποδυναμώνει όπως είναι σαφές τις απόψεις πολλών ατόμων που υποστηρίζουν ότι η νόσηση είναι ένα είδος φυσικού εμβολίου και γι’ αυτό και το προτιμούν. Η νόσος Covid όπως δείχνουν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι στη χώρα μας και παντού, είναι απειλητική και μπορεί να αφαιρέσει το πολύτιμο αγαθό της ζωής" σημείωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού.
"Από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματός, είχαμε προβληματισμούς για την προσφερόμενη διάρκεια ανοσίας. Σήμερα γνωρίζουμε πως διαρκεί έξι ή περισσότερους μήνες. Για άτομα που είχαν νοσήσει με Covid, υπάρχει σύσταση για μια δόση εμβολίου έξι μήνες μετά τη νόσηση. Η φυσική ανοσία συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου και λέγεται υβριδική, προστατεύοντας και από τη μετάλλαξη Δέλτα. Η ανοσία επηρεάζεται από ηλικία, υποκείμενα νοσήματα και μεταλλάξεις. Δεν έχουμε στοιχεία για ανοσία στην ασυμπτωματική λοίμωξη και στα παιδιά".
Συμπλήρωσε ακόμη ότι "Δεδομένα μελέτης του CDC έχουν δείξει πως η ανοσία από τον εμβολιασμό υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από την Covid. Η νόσος Covid όπως δείχνουν οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι, είναι απειλητική. Όσο για την τρίτη δόση, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Lancet μελέτη του Χάρβαρντ σύμφωνα με την οποία το mRNA εμβόλιο της Pfizer σε πάνω από 728.000 άτομα άνω των 12 ετών, στα οποία χορηγήθηκε τρίτη δόση από Ιούλιο ως Σεπτέμβριο του 2021 συγκρίθηκαν με την κατάστασή τους όταν είχαν κάνει δυο δόσεις πέντε μήνες πριν.
Οι παράγοντες που αναζητήθηκαν ήταν οι εισαγωγές και η σοβαρή νόσηση. Η αποτελεσματικότητα ελέγχθηκε επτά ημέρες μετά την τρίτη δόση. Τα ευρήματα ήταν: το 93% των ατόμων που έλαβαν τρίτη δόση είχαν μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο και 92% μικρότερη πιθανότητα σοβαρής νόσησης. Σχετικά με τους απρόθυμους να εμβολιαστούν, μελέτη έδειξε πως σε σημαντικό βαθμό ο κύριος λόγος μη εμβολιασμού ήταν η πεποίθηση πως είναι άτρωτοι στη λοίμωξη. Η μελέτη αφορούσε σε διάφορα κράτη και το φαινόμενο ήταν πιο έντονο σε κράτη που επικρατεί ο εγωκεντρισμός".
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι αύριο Τρίτη 2/11 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συζητήσει για το πότε θα μπορούν οι κάτω των 50 ετών να κάνουν τρίτη δόση.
Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ακόμη ότι τρίτη δόση με το εμβόλιο της Moderna θα γίνεται εφόσον λυθούν κάποια τεχνικά ζητήματα.