Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί στους ειδικούς η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας αφού για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα ξεπέρασαν τα 200 στον αριθμό.
Το Σάββατο ανακοινώθηκαν 230 κρούσματα, την Παρασκευή 254, την Πέμπτη 204 και την Τετάρτη 262 (αρνητικό ρεκόρ μέχρι σήμερα από την έναρξη της πανδημίας) την Τρίτη για μόλις τέσσερα κρούσματα δεν έγραψε τον αριθμό «2» μπροστά ο τριψήφιος αριθμός (είχαν ανακοινωθεί 196) και την Δευτέρα 126. Η αυγουστιάτικη υπερμετάδοση του ιού οδήγησε την κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων ενισχυμένων μέτρων αφού συνολικά από την Δευτέρα 10 Αυγούστου έχουν καταγραφεί 1272 κρούσματα στη χώρα μας.
Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί, δε, το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε και τη διασωλήνωση μιας νεαρής κοπέλας, μόλις 17 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεαρή νοσηλευόταν από την Παρασκευή στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη με την κατάστασή της να παρουσιάζει επιδείνωση και τους γιατρούς να κρίνουν ότι έπρεπε να διασωληνωθεί.
Η εν λόγω είδηση αποτελεί ένα ηχηρό «καμπανάκι» για τους νέους που, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει και εκείνοι με τη σειρά τους να συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας καθώς είναι κάθε άλλο παρά... άτρωτοι μπροστά στον φονικό ιό. Τόσο η επιτροπή του ΕΟΔΥ, όσο και μέλη της κυβέρνησης έχουν τονίσει αρκετές φορές τη σημασία που έχει οι νέοι να τηρούν τα μέτρα. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τακτική σύσκεψη για τον κορωνοϊό στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής απηύθυνε έκκληση στους νέους.
Η επιστροφή από τα νησιά προβληματίζει τους ειδικούς
Η μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών είναι η επιστροφή από τα νησιά των νέων που έκαναν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η πιθανή μετάδοση του ιού σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους είναι αυτό που τρομάζει τους ειδικούς κι αυτός είναι ο λόγος που ελήφθησαν και έκτακτα μέτρα για δειγματοληπτικούς ελέγχους στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Αυτή τη στιγμή το μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων έχει μειωθεί, ωστόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σταθερός το τελευταίο διάστημα. Αυτό που βεβαίως δεν θέλουν με τίποτα οι Αρχές είναι η αύξηση των ανθρώπων που χρειάζεται να νοσηλευτούν στις ΜΕΘ.
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας ανέφερε ότι υπάρχει ο φόβος ότι ταξιδιώτες μπορεί να πυροδοτήσουν την επιδημία με την επιστροφή τους, γι' αυτό και συμβουλεύει όσους επιστρέφουν από διακοπές να «θεωρήσουν τον εαυτό τους μολυσμένο» και να τεθούν σε ένα 7ήμερο οικειοθελή αυτοπεριορισμό.
«Πρέπει να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους στην οικογένειά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «δεν χρειάζεται να επιβληθεί ή να δοθεί κάποια οδηγία από την πολιτεία, είναι ευθύνη του καθενός μας να προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, είναι αυτονόητο».
Προβληματισμός για τα σχολεία
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό στη χώρα μας μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στην υπόθεση των σχολείων που είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν τις πύλες τους στις αρχές Σεπτέμβρη. Ο ίδιος υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά ο τρόπος που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα, ενώ επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα.
Μίλησε μάλιστα για την υπαρκτή πιθανότητα να εφαρμοστεί μοντέλο με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, κάτι που υλοποιήθηκε στο Ισραήλ και άλλες χώρες. Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (όπως και στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς), ενώ θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες 10-19 ετών. Οταν τα ημερήσια κρούσματα αρχίσουν να υποχωρούν, τότε σταδιακά θα επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.
Η αγωνία για την επόμενη εβδομάδα
Τώρα, το βλέμμα των ειδικών στρέφεται πλέον στην επόμενη εβδομάδα όπου και αναμένεται να επιστρέψει ένας μεγάλος αριθμός από τους εκδρομείς του Αυγούστου από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία του ιού στην χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλοι οι ειδικοί που προσπαθούν να επικοινωνήσουν την ανάγκη να υπάρξει εγρήγορση επισημαίνουν την ανάγκη για μεγάλη προσοχή - έως και εθελοντικού τύπου καραντίνα επτά ημερών - για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους με χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.
Ο αριθμός 16 των περιοχών που έχουν κριθεί επιδημιολογικά επιβαρυμένες και για τις οποίες έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα δείχνει την έκταση των κρουσμάτων σε πολύ μεγάλο μέρος της επικράτειας.
Υπενθυμίζεται ότι στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες από τη Δευτέρα ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:
- η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και - οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω
Ethnos.gr