Η επόμενη μεγάλη σπαζοκεφαλιά για την κυβέρνηση είναι η ρύθμιση των χρεών που έχει προκύψει μέσα στην πανδημία. Το υπουργείο Οικονομικών μέσα από διάφορες αποφάσεις έχει μεταφέρει το πρόβλημα για το άμεσο μέλλον, αλλά δεν έχει προσφέρει λύσεις.
Και αυτό διότι θέλει να δει την πανδημία να γίνεται παρελθόν και μετά να λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Βασική επιδίωξη είναι να μην βάλει την θηλιά στο λαιμό επιχειρήσεων και εργαζομένων για να πληρωθούν οι ρυθμίσεις χρεών, αλλά από την άλλη να μην προσφέρει μία λύση, στην οποία θα βρουν καταφύγιο και εκείνοι που δεν έχουν πληγεί από τον πανδημία.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εκπονήσει ένα βασικό σχέδιο, το οποίο ωστόσο μένει να λάβει την έγκριση των δανειστών, πράγμα που είναι πολύ πιθανό να συμβεί στο προσεχές Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη 17 Ιουνίου.
Εφόσον λάβει την έγκριση είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί επισήμως, ακόμη και στο τέλος του μήνα ή το αργότερο αρχές Ιουλίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν τα χρέη της πανδημίας προς την Εφορία θα ρυθμιστούν σε πολλές δόσεις, ο αριθμός των οποίων θα κινηθεί από 60 έως και 72. Παράλληλα θα αναβιώσουν οι 100 και οι 120 δόσεις για εκείνους που έχουν χάσει την ρύθμιση μέσα στην περίοδο της πανδημίας.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό, αφενός θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν μία νέα γενιά δημιουργίας χρεών προς το δημόσιο και αφετέρου να μην ανοίξουν νέες δημοσιονομικές τρύπες, που θα επηρεάσουν την κατάσταση στο μέλλον.
Σήμερα τα συνολικά χρέη προς την Εφορία ανέρχονται σε περίπου 109 δισ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων βέβαια, απλά αναγράφονται, αφού δεν μπορούν αντικειμενικά να εισπραχθούν. Από αυτά τα χρέη της πανδημίας, εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 7 δισ., ενώ μόνο μέσα στο πρώτο 4μηνο του έτους, οι απλήρωτοι φόροι διαμορφώνονται σε 2,33 δισ..
Σήμερα ένα μεγάλο ύψος οφειλών έχουν «παγώσει» έως το τέλος του έτους και εν συνεχεία προβλέπεται η εξόφλησή τους, σε 24 ή 48 δόσεις. Προφανώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζυγίζοντας την εικόνα που υπάρχει στην αγορά και τα μηνύματα που λαμβάνουν από τον επιχειρηματικό κόσμο, εκτιμούν ότι δεν φτάνουν.
Ρύθμιση χρεών σε 72 δόσεις
Έτσι προχωρά στην επέκταση των δόσεων που δεν θα ξεπερνούν τις 72. Σε αυτή εξετάζεται να ενταχθούν περισσότερες φορολογικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που επίσης διογκώνονται μήνα με τον μήνα.
Παράλληλα σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν θα διατηρηθούν οι 24 άτοκες δόσεις, ενώ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει περισσότερες δόσεις αυτές θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%.
Εφόσον ο σχεδιασμός εγκριθεί και τεθεί σε εφαρμογή τότε, η νέα ρύθμιση θα «τρέξει» από το 2022 με την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Ιανουαρίου.
Επίσης προβλέπεται ότι θα υπάρξει αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων, για όλους εκείνους τους φορολογούμενους που έχει αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και έχασαν την ρύθμιση από τον Μάρτιο του 2020 και μετά.
Αν αυτό συμβεί θα είναι η τρίτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει τις πύλες των 100 και 120 δόσεων για τους οφειλέτες της Εφορίας.
Την τελευταία φορά που είχε δοθεί ανάλογη ευκαιρία να ενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις, αφορούσε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου το 2020, καθώς εργαζομένους σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή το 2020.
Τα κριτήρια ήταν τα εξής:
- Είχαν χάσει τις ρυθμίσεις αυτές κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Νοεμβρίου 2020.
- Θα πλήρωναν εμπρόθεσμα τη δόση του Δεκεμβρίου 2020 των ρυθμίσεων αυτών.
- Είχαν τακτοποιήσει ή εξοφλήσει με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31-12-2020.
- Είχαν εξοφλήσει όλες σχεδόν τις προ πανδημίας μηνιαίες δόσεις των 100 ή των 120 δόσεων.