Συνέντευξη στον Κώστας Πετρωτό
Έχει χτίσει το όνομα ενός κορυφαίου σεφ. Από τις αρχές του καλοκαιριού έχει αναλάβει την κουζίνα του «Μακεδονία Παλλάς» (στο οποίο δούλεψε και από το 1996 έως το 2004), ζώντας την ευτυχή συγκυρία να συνεργάζεται με τον ιδιοκτήτη της ομάδας την οποία λατρεύει από μικρό παιδί. Ο Σωτήρης Ευαγγέλου είναι άρρωστος ΠΑΟΚτσής, γι’ αυτό και η Μαρία Γκοντσάρεβα του χάρισε μία «ασπρόμαυρη» με το νούμερο «10» που είναι κρεμασμένη στο γραφείο του.
Ο πολύπειρος σεφ έχει γυρίσει όλο τον κόσμο ως σεφ (έζησε στην Φραγκφούρτη, το Παρίσι, το Μονακό και την Προβηγκία, βρέθηκε στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τα Αραβικά Εμιράτα και την Αγηλία) και δεκάδες γήπεδα ως οπαδός του ΠΑΟΚ. Ζώντας επί χρόνια στην Αθήνα (δούλεψε σε κορυφαία ξενοδοχεία όπως το Κινγκ Τζορτζ και η Μεγάλη Βρετανία) είδε αμέτρητα ματς του Δικεφάλου στην πρωτεύουσα. Η «Μ», εκμεταλλεύτηκε την διπλή ιδιότητα του και έκανε μαζί του μία συνέντευξη διαφορετική από τις άλλες.
«Το μικρόβιο του ΠΑΟΚ το έχω από μικρό παιδί μέσα μου. Ήμουν τεσσάρων-πέντε χρονών, εγώο αδερφός μου και ορισμένα φιλαράκια γίναμε ΠΑΟΚτσήδες, Είχαμε επιρροές από το στενό περιβάλλον. Ήταν και η μεγάλη ομάδα το ’70. Είμαι άρρωστος με τον ΠΑΟΚ. Μπορεί να μεγάλωσα πλέον και η ένταση με την οποία βιώνω το δέσιμο με την ομάδα να μειώθηκε, αλλά η αγάπη παραμένει» μας λέει αρχικά και μας δίνει ρο ερέθισμα για τη συνέχεια.
Έπαιξε ρόλο στο να επιστρέψεις στο “Μακεδονία Παλλάς”, το γεγονός ότι υπάρχει κοινός ιδιοκτήτης με τον ΠΑΟΚ;
“Αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Δεν μπορώ να πω ότι αποφάσισα με γνώμονα ότι είμαι ΠΑΟΚ. Έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια με τη δουλειά μου, έχω πετύχει αρκετά πράγματα και προσέχω πάντα τις επιλογές μου. Θα έλεγα ότι ήταν μία ευτυχής συγκυρία ο Ιβάν Σαββίδης να έχει τα ηνία και του ΠΑΟΚ και του “Μακεδονία Παλλάς” και να είμαι τόσο κοντά με την ομάδα. Βέβαια, πάντα ήμουν στο πλευρό της. Όταν βρισκόμουν στην Αθήνα δεν έχανα παιχνίδι. Τώρα την ζω και στην καθημερινότητά της, γιατί έρχεται πολλές φορές εδώ.
Πώς διατηρούσες την επαφή με τον ΠΑΟΚ όταν βρισκόσουν στο εξωτερικό;
“Έβλεπα ματς μέσω internet, ήμουν συνεχώς στα τηλέφωνα. Θυμάμαι, στα δύσκολα χρόνια, με Γούμενο ήμουν στο Παρίσι και υπήρχε θέμα με τον Μαχλά. Περιμέναμε να γίνει η μεταγραφή, πήραμε τηλέφωνο, μάθαμε ότι ο Μαχλάς πήγε στον Ηρακλή και εμείς πήραμε τον αδερφό του Αμαφούλε. Μου έπεσε το τηλέφωνο από το χέρι. Έπαθα σοκ... (σ.σ. γέλια)”.
Μήπως ήρθε όμως η ώρα ο ΠΑΟΚ να καλύψει τα κενά σε τίτλους;
“Υπάρχει ισχυρός ιδιοκτήτης, έπεσαν πολλά χρήματα. Τώρα έχουμε παικταράδες και το θέμα είναι να φτιάξουμε ομάδα. Να φτιάξει το μέταλλο που είχε με τον Σάντος, με Γκαρσία, Κοντρέρας, και Βιεϊρίνια. Την πίστευες την ομάδα τότε, σε αντίθεση με τα επόμενα χρόνια που κατεβαίναμε πηγαίναμε στην Αθήνα και λέγαμε "τώρα θα φάμε το γκολ".
Σας έχω ακούσει να λέτε ότι “για να φτιάξεις ένα καλό φαγητό, η πρώτη προϋπόθεση είναι τα καλά υλικά;”. Πιστεύετε ότι αυτό ισχύει και στον ΠΑΟΚ;
“Είναι σίγουρα το πρώτο ζητούμενο, αλλά δεν φτάνει αυτό. Πρέπει να υπάρχει το σωστό δέσιμο. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα, οι παίκτες πρέπει να γίνουν οικογένεια. Ο προπονητής πρέπει να είναι αρχηγός, ένα πρόσωπο που θα το σέβονται όλοι. Να βάζει το πλάνο και να μεταδίδει αυτοπεποίθηση. Αν συμβεί αυτό θα πάρει το πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να βγάζει τσαμπουκά, να γυαλίζει το μάτι των παικτών του. Να μπαίνουν στο γήπεδο και να πιάνουν τον αντίπαλο με τη μία από τον λαιμό, όχι τσούκου-τσούκου χωρίς αποτέλεσμα”.
Είναι παρόμοια με τη δουλειά του προπονητή αυτή του σεφ;
“Κατά κάποιο τρόπο ναι. Είναι ομαδική. Σκεφτείτε ότι εδώ μέσα στην κουζίνα έχουμε 35 μαγείρους και άλλα 15 άτομα που συμμετέχουν στις καθαριότητες. Για να βγει ωραίο αποτέλεσμα απαιτείται αρμονική συνεργασία”.
Ποια είναι η πιο έντονη στιγμή που θυμάστε;
“Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ζήσαμε φοβερές στιγμές στο ξενοδοχείο. Εμάς τους ΠΑΟΚτσήδες, βέβαια, μας “καίει” το Πρωτάθλημα. Όχι να το πάρουμε ως κομήτες. Να γίνει μία μόνιμη κατάσταση. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος”.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σου παίκτης;
Πρόλαβα τη φουρνιά του Κούδα, του Σαράφη, του Αποστολίδη. Ο Κούδας είναι η ζωντανή ιστορία του ΠΑΟΚ. Πρώτα αυτός και μετά όλοι άλλοι. Μου άρεσε πολύ και ο Γκαρσία, όχι για τον τσαμπουκά, αλλά για το ποδόσφαιρο που έπαιζε. Όταν έβλεπα τον Γκαρσία, τον Κοντρέρας έλεγα μέσα μου «θα σας... σκίσουμε τώρα”.
Παρατηρώντας το πώς κινείται μία ομάδα εντός ξενοδοχείο, την ώρα του φαγητού, μπορεί να καταλάβεις αν είναι σε καλή κατάσταση ή όχι;
“Σαφέστατα. Έχω μεγάλη πείρα, έχω δει πολλές ομάδες, όπως η Ίντερ, η Άρσεναλ, Μπάγερν Μονάχου και η Ρεάλ. Και εδώ στο “Μακεδονία Παλλάς”, παλιά, όταν είχαμε την Άρσεναλ και την Ατλέτικο Μαδρίτης. Θυμάμαι τη μέρα που κληρωθήκαμε με την Άρσεναλ, το ίδιο απόγευμα, οι άνθρωποί της ήταν εδώ και έκαναν αυτοψία στο ξενοδοχείο. Οργάνωση σε άλλα επίπεδα. Εμείς ήμασταν χωριό τότε”.
Τι απαντά στην ερώτηση με ποιο φαγητό θα παρομοίαζε τον ΠΑΟΚ; «Ο ΠΑΟΚ είναι δυνατός, αλλά του ύψους ή του βάθους, Εκεί που παίρνεις χαρά, έρχονται και κάτι απογοητεύσεις. Όσοι τον αγαπάνε είναι πολύ φανατισμένοι μαζί του. Είναι το DNA τέτοιο που σε πάει στα άκρα. Έχουμε φάει και πολλές πίκρες, Ίσως αυτό μας κάνει πιο πωρωμένους».
Τον ρωτήσαμε τι θα έγραφε αν δίπλα στην λέξη ΠΑΟΚ του βάζαμε ένα ίσον και απάντησε;
«ΠΑΟΚ ως το τέλος...». Και πρόσθεσε: «Η κατάσταση έχει αλλάξει με τον Ιβάν Σαββίδη. Εμείς, βέβαια, δεν γίναμε ΠΑΟΚ για τα Κύπελλα και τα Πρωταθλήματα, αλλά για την τρέλα μας για τον Δικέφαλο Αετό. Θα είμαστε ΠΑΟΚτσήδες ως το τέλος”.
Ψάρια παίκτες και Ιβάν, μπάρμπεκιου στους οπαδούς
Ο Σωτήρης Ευαγγέλλου αποκάλυψε και τις διατροφικές συνήθειες των παικτών του ΠΑΟΚ, αλλά και του Ιβάν Σαββίδη. «Τα δικά μου στάνταρ είναι πολύ υψηλά και μου αρέσει όταν μου ζητάνε νέα πράγματα. Δεν είναι δύσκολοι οι ποδοσφαιριστές. Ο ΠΑΟΚ λειτουργεί πλέον σαν ευρωπαϊκό κλαμπ, δεν έχει σχέση με το παρελθόν. Για ό,τι χρειάζονται οι παίκτες εμείς είμαστε εδώ. Το ξενοδοχείο εκπληρώνει όλα όσα θέλουν, ανεξάρτητα από το ότι εμείς είμαστε ΠΑΟΚτσήδες και τους αγαπάμε.
Αλλάζουμε το μενού τέσσερις φορές τον χρόνο, ανάλογα με την εποχικότητα στα φρέσκα προϊόντα. Αυτή την περίοδο διαθέτουμε πολύ φρέσκο αστακό», σημείωσε αρχικά και πρόσθεσε: «Το μενού των παικτών βγαίνει σε συνεννόηση με την διαιτολόγο την κυρία Πασπαλά. Ακολουθούμε τις οδηγίες της. Περιέχει κυρίως τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (ζυμαρικά κυρίως), μοσχαράκι και ψάρια, μπόλικες σαλάτες και λαχανικά”.
Ο μεγαλομέτοχος είναι απαιτητικός στο φαγητό; Έχετε συζητήσεις μαζί του;
“Δεν είναι καθόλου δύσκολος. Είναι ένας πολύ απλός άνθρωπος. Περιορίζεται γύρω από το ψάρι. Κυρίως ψαρόσουπα, αυτό είναι που ζητά. Μιλάμε για θέματα του ξενοδοχείου, όχι όμως για τον ΠΑΟΚ. Ξέρει, όμως, ότι είμαι οπαδός της ομάδας”.
Αν έκανες το γεύμα σε μία παρέα αποτελούμενη από τους φανατικούς οπαδούς στη θύρα-4, τι θα μαγείρευες;
"Καλή ερώτηση, δεν το σκέφτηκα αλλά τώρα που μου το λες. Κοψίδια, με ρετσίνα και κόκα-κόλα. Μπάρμπεκιου”.
Ο γνωστός σεφ είναι υπέρ της ελληνικής κουζίνας «είναι απίστευτα υγιεινή και νόστιμη και είναι λόγος, μαζί με τα προϊόντα μας, να έρχονται εδώ οι τουρίστες». Ακόμη, έχει συγκροτημένη άποψη και για τον τουρισμό στη Θεσσαλονίκη και θεωρεί ότι θα είναι λάθος να προσπαθεί να μιμηθεί την Αθήνα που είναι πρωτεύουσα και τα έχει όλα. “Έχει ιδιαίτερη θέση στα Βαλκάνια, διαθέτει λιμάνι, πρέπει να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της”, σημειώνει και προσθέτει ότι το “Μακεδονία Παλλάς” αποτελεί κόσμημά της, άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθημερινότητά της. Είναι αισιόδοξος, καθώς βλέπει, ότι πλέον το καλοκαίρι υπάρχει τουριστική κίνηση σε αντίθεση με το παρελθόν που τη αντίστοιχη περίοδο η Θεσσαλονίκη νέκρωνε.
Κορυφαίος ο Σάντος, έχει θέση στον ΠΑΟΚ ο Αναστασιάδης
Ενδιαφέρον έχει και η άποψή του για τους προπονητές που ξεχωρίζει από τα χρόνια της ενασχόλησής του με τον ΠΑΟΚ. «Θεωρώ ότι ο Σάντος ήταν ο κορυφαίος, ολοκληρωμένος. Αν και για να πω την αλήθεια γουστάρω τον Άγγελο Αναστασιάδη. Τον γουστάρω γιατί είναι ΠΑΟΚτσής και καθαρός άνθρωπος. Ορισμένες φορές έτυχε να τον ακούσω να μιλά για τον ΠΑΟΚ. Θυμάμαι τη σεζόν που είχε φύγει και μετά από λίγο ξανάρθε. Είχε γίνει κουβέντα εδώ πάνω στο μπαρ του «Μακεδονία Παλλάς» με τον Καλύβα και κάποιον Παυλόπουλο που είχε ο Μπατατούδης στην ομάδα. Ήμουν δύο τραπέζια παραδίπλα, αλλά ούτως ή άλλως φώναζε δυνατά και ακουγόταν. Τον άκουσα για πρώτη φορά να μιλά για τον ΠΑΟΚ και μου άρεσε πολύ. Αυτά που έλεγε, ο τρόπος που μιλούσε. Είναι κρίμα που ο Αναστασιάδης δεν κατάφερε κάτι πολύ μεγάλο με τον ΠΑΟΚ. Είναι κεφάλαιο. Μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει για να έχει ρόλο προπονητή, θα έπρεπε, όμως, με κάποιο τρόπο να υπάρχει μέσα στην ομάδα. Είναι σημαντική προσωπικότητα στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Χρειάζεται τέτοιους ανθρώπους”.
«Είναι τρελοί με τον ΠΑΟΚ στην οικογένεια Σαββίδη»
Ζώντας από κοντά το περιβάλλον της οικογένειας Σαββίδη και τους συνεργάτες του, σου έχει κάνει κάτι ιδιαίτερη εντύπωση;
“Μου έχει κάνει εντύπωση ότι ακόμη και συνεργάτες του Σαββίδη που δεν είχαν σχέση με τον ΠΑΟΚ έχουν “αρρωστήσει” με την ομάδα. Παθιάζονται, την έχουν αγαπήσει. Καλά δεν συζητάω για τον Ιβάν Σαββίδη και την οικογένειά του... Αυτοί είναι τρελοί με τον ΠΑΟΚ”.
«Πήρα τα λεφτά της ΔΕΗ και πήγα Τούμπα»
Ποιο είναι το πιο τρελό πράγμα που έχει κάνει για τον ΠΑΟΚ; «Ήμουν πιτσιρικάς, στο γυμνάσιο. Μου έδωσε η μάνα μου χρήματα να πληρώσω τη ΔΕΗ και εγώ με έναν φίλο μου φύγαμε από τον Τύρναβο και πήγαμε στην Θεσσαλονίκη με το τρένο για να δούμε ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός. Και με την Άιντραχτ είχα έρθει όταν αποκλειστήκαμε στα πέναλτι, με τη Σοσό, ματς στο Χαριλάου θυμάμαι”.