Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο Αλέξανδρος Κόπτσης
O Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε για το πιθανό κλείσιμο των σχολείων λόγω της διασποράς του κορωνοϊού.
Επίσης αναφέρθηκε και στο φλέγον θέμα της τηλεκπαίδευσης.
Μεταξύ άλλων ο Αλέξανδρος Κόπτσης δήλωσε:
Για το κλείσιμο των σχολείων: «Είναι κεντρικές αποφάσεις, δεν μπορώ να πω κάτι. Ακούγονται πολλά, περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την υπουργό παιδείας και τους λοιμοξιωλόγους. Είμαστε έτοιμοι για τηλεκπαίδευση και στα δημοτικά. Εμείς δίνουμε στατιστικά δεδομένα. Είναι δύσκολες αποφάσεις που παίρνονται με βάση επιδημιολογικά δεδομένα. Στα σχολεία η κατάσταση είναι πολύ καλή με αναστολή σε 140-150 τμήματα και με ένα ποσοστό 0,2 θετικά κρούσματα. Εισηγούμαστε ότι τα σχολεία είναι ασφαλή. Ήμουν σε σχολείο και ήταν πάνω από 20 γονείς με μάσκες μεν αλλά σε απόσταση μισού μέτρου. Στο σχολείο παίρνονται όλα τα μέτρα και όλα γίνονται από εξωτερικούς παράγοντες.
Γιατί να κλείσουν τα σχολεία: «Δεν μπορώ να σας πω, πρέπει να βγει επίσημη ανακοίνωση. Τα κρούσματα βγαίνουν από εξωτερικές δραστηριότητες. Πρέπει όλοι να είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι και να ακολουθούμε τις οδηγίες μέχρι να περάσει το δεύτερο κύμα»
Για τους υπολογιστές στα σχολεία: «Από τον Μάρτιο υπάρχουν 40.000 υπολογιστές στα σχολεία και συνολικά θα είναι 91.000 μέχρι των Φεβρουάριο. Υπάρχει μια διαδικασία στους μαθητές που έχουν ανάγκη. Θα τους δανείζονται και τους θα τους επιστρέφουν στα σχολεία. Δίνουμε σε παιδιά με ειδικά κριτήρια όπως χαμηλό εισόδημα ή ανεργία γονέων. Δεν μπορούμε να πέτυχουμε στο 100% τα μέτρα. Θα δίνονται σε όσος μαθητές είναι αναγκαίο για να μην υπάρχει πρόβλημα με την τηλεκπαίδευση. Είναι πρωτόγνωρη κατάσταση, δε λύνονται όλα εξ ουρανού».
Για το αν αντέξει η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης: «Η εταιρία που είναι ο επίσημος φορέας έχει υποσχεθεί ότι θα αντέξει. Έχει αναβαθμιστεί το σχολικό δίκτυο τους τελευταίους μήνες, έχουν δοθεί δωρεάν data για να μπορούν ακόμα και από το τηλέφωνο να παρακολουθούν την τηλεκπαίδευση. Οι εταιρίες κινητής έχουν δώσει εφαρμογή και η χρέωση να έρχεται και στο σταθερό. Έχουμε μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν μπορούν να μπουν στο διαδίκτυο και γινόνται ενέργειες για να αντιμετωπιστούν και αυτές»