Επιχειρηματικές συμφωνίες, κινητικότητα στα έργα, προσδοκίες για το Ταμείο Ανάκαμψης και την επενδυτική βαθμίδα και νέες προοπτικές για τις τράπεζες φέρνουν τον Γενικό Δείκτη σε άνοδο 5,78% από την αρχή του έτους, ενώ υποχωρούν οι δείκτες σε Ευρώπη και Wall Street.
Με τους καλύτερους οιωνούς έχει μπει το νέο έτος για την εγχώρια επιχειρηματικότητα, την οικονομία και το χρηματιστήριο, καθώς πριν συμπληρωθούν σαράντα ημέρες στο 2022, υπάρχει ένα εντυπωσιακό κρεσέντο από συμφωνίες που πιστοποιούν την ελκυστικότητα των ελληνικών assets, αναθέσεις σημαντικότατων έργων υποδομών, που με τη σειρά τους επηρεάζουν μια ολόκληρη αλυσίδα υπηρεσιών, αλλά και μπαράζ αναβαθμίσεων και θετικών εκθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες.
Μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πολύ καλύτερη συμπεριφορά έναντι των ξένων αγορών στις ανοδικές ημέρες, ενώ όταν το κλίμα επιδεινώνεται διεθνώς, το Χ.Α. παρουσιάζει αντοχές και άμυνες σε βαθμό και συχνότητα που δεν μας είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι το νέο έτος έχει μπει με… φόρα για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, ενώ οι τράπεζες ήδη έχουν σχεδόν διπλάσιες αποδόσεις από πέρυσι όπου ο κλάδος είχε ενισχυθεί 10,72%.
Η προσμονή για ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, η σημαντική βελτίωση της εικόνας των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, αλλά και η μεγάλη κινητικότητα και η πληθώρα από deals που καταγράφονται στην τεχνολογία, στα τρόφιμα αλλά και σε άλλους κλάδους, είναι παράγοντες που βάζουν ξανά στον «χάρτη» των διεθνών επενδυτών το Χ.Α.
Η Ελλάδα και ευρύτερα η ελληνική οικονομία, παρά την εγχώρια εσωστρέφεια και μιζέρια που σαν πέπλο σκεπάζει οτιδήποτε καλό λαμβάνει χώρα δημιουργώντας μια αίσθηση λανθάνουσας πραγματικότητας σε πάρα πολλούς, βγαίνει από μια υπερδεκαετή απομόνωση και από το «γύψο» των μνημονίων και της δημοσιονομικής επιτήρησης.
Τα deals που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα αναβαθμίζουν πολλά ελληνικά assets καθώς αποδεικνύουν – στην πράξη – την ελκυστικότητά τους, ενώ τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και αν φέρνουν αρρυθμίες και προβλήματα στην απορρόφησή τους, λειτουργούν ως επιταχυντής για το «τρέξιμο» και το ξεμπλοκάρισμα δεκάδων projects στις υποδομές, στην ενέργεια, στις κατασκευές και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.
Σχεδόν καθημερινά ανακοινώνονται διαγωνισμοί και αναδοχές για κομβικά έργα μεγάλης κλίμακας, που με τη σειρά τους φέρουν προστιθέμενη αξία σ’ όλη την «αλυσίδα» που περιλαμβάνουν οι ανάγκες υλοποίησης αυτών των έργων. Η Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης (FlyOver), το οδικό έργο «Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη», τα έργα της ΕΡΓΟΣΕ, ο οδικός άξονας Λαμία – Καρπενήσι, η επέκταση της λεωφόρου Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό είναι μερικά μόνο από τα έργα που απασχολούν την κατασκευαστική κοινότητα αυτό το διάστημα.
Το «ξύπνημα» του κατασκευαστικού κλάδου είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς μπορεί με τη σειρά του να «μεταγγίσει» ανάπτυξη, κινητικότητα και νέες δουλειές σε πληθώρα άλλων κλάδων πέριξ των κατασκευών και των υποδομών, ενώ ήδη καταγράφονται πολλές συμμαχίες από μεγάλους ομίλους με στόχο την ισχυροποίηση και τη διεκδίκηση εξειδικευμένων projects.
Οι αγοραστές ελέγχουν το παιχνίδι στο ΧΑ
Με φόντο όλα τα ανωτέρω, το Χ.Α. συνεχίζει να παρουσιάζει ένα συμπαγές προφίλ, με τους αγοραστές να ελέγχουν το παιχνίδι διαρκώς, ενώ και στις πτωτικές συνεδριάσεις φαινόμενα πανικού ή ξεπουλήματος δεν καταγράφονται. Ακόμα και την περασμένη εβδομάδα, σε ένα πενθήμερο που διεθνώς υπήρξαν έντονοι κλυδωνισμοί τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street, το ελληνικό χρηματιστήριο ολοκλήρωσε ανοδικά, κάνοντας μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, ενώ οι τράπεζες συνέχισαν το ράλι τους και την εμφατική επιστροφή τους.
Ο Γενικός Δείκτης, σε μια εβδομάδα πτώσης των ευρωπαϊκών δεικτών, ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,23%, ο FTSE 25 κέρδισε 2,61%, ο Mid Cap έκλεισε στο +2,05%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με νέα άνοδο 5,64%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου και σε μόλις 24 συνεδριάσεις που έχουν γίνει το ’22, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 5,78%, ο FTSE 25 είναι στο +6,85%, ο Mid Cap +2,05% και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει «κούρσα» σε ποσοστό +20,88%.
Οι κίνδυνοι
Φυσικά, για ακόμη μια φορά πρέπει να αναφέρουμε πως καμιά αγορά και δη μικρή, ρηχή και περιφερειακή, όπως η ελληνική, δεν μπορεί να πηγαίνει επί μακρόν κόντρα στο διεθνές momentum. Ο κίνδυνος λοιπόν για την ελληνική αγορά έγκειται στο να υπάρξει γενικευμένη πτωτική «στροφή» των ξένων δεικτών, τέτοια, που θα άλλαζε παγκόσμια το momentum, ύστερα από την… υπερφόρτωση των τελευταίων περίπου δώδεκα ετών.
Μπορεί οι αγορές να έδειξαν ότι ξεπέρασαν τις αρχικές ανησυχίες για το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής, όμως το παγκόσμιο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον είναι… ναρκοθετημένο. Πληθωρισμός, αλλαγή πολιτικής στα επιτόκια, παγκόσμιο χρέος, ενεργειακή κρίση και γεωπολιτικές εξελίξεις, είναι παράγοντες που μπορούν να αλλάζουν άρδην το κλίμα. Έτσι, απαιτείται εγρήγορση και αντανακλαστικά.
Με τις τράπεζες στο «τιμόνι»...
Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό η Ελλάδα να πετύχει τη βαθμολογία BB+ το 2022, από τουλάχιστον έναν από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή να βρεθεί ένα μόλις σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Συνάμα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Ελλάδα θα αυξήσει τη βαρύτητά της στους παγκόσμιους δείκτες MSCI, καθώς μετά την προσθήκη των Eurobank, Alpha Bank και ΔΕΗ το 2021, εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να εισαχθούν δύο ακόμη μετοχές (Εθνική και Μυτιληναίος).
Αργά αλλά σταθερά, η ελληνική αγορά μπαίνει εκ νέου στα ραντάρ των διεθνών χαρτοφυλακίων ενώ μόλις αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, με την προοπτική να επιστρέψει και στην κατάταξη των ανεπτυγμένων αγορών, θα αυξηθούν οι ξένοι θεσμικοί που επενδύουν –βάσει πρωτοκόλλου– μόνο σε αγορές που βρίσκονται στο «χάρτη» των μεγάλων και παγκόσμια αναγνωρισμένων οίκων αξιολόγησης.
Ο τραπεζικός κλάδος είναι ο πιο… ευαίσθητος δείκτης κάθε θετικής (ή αρνητικής) αλλαγής στο επενδυτικό και δημοσιονομικό προφίλ μιας χώρας, καθώς είναι ο κλάδος που αντανακλά όλη την οικονομική δραστηριότητα, την κίνηση του χρήματος.
Όπως προαναφέρθηκε, ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ήδη ράλι +20,88% στις πρώτες 24 συνεδριάσεις του 2022, ξεκινώντας το έτος με άριστους οιωνούς, ενώ οι εισροές, κυρίως σε Alpha Bank και Εθνική, είναι πολύ εμφατικές. Άλλωστε, ο λόγος της ενίσχυσης της αξίας συναλλαγών φέτος, είναι οι σημαντικές εισροές που καταγράφονται στον τραπεζικό κλάδο. Ο τραπεζικός δείκτης έχει μόλις εφτά πτωτικές συνεδριάσεις το 2022 έναντι 17 ανοδικών, ενώ βρίσκεται σε υψηλά 23 μηνών, προσπαθώντας να «σβήσει» τη ζημιά από τον Covid-19.
Εθνική και Alpha Bank δεν δεσπόζουν μόνο σε όγκους και τζίρους, αλλά ηγούνται της ανόδου όλης της αγοράς έχοντας απόδοση +24,15% και +23,77% αντίστοιχα, ενώ στο +17,8% και +15,35% είναι οι Eurobank και Πειραιώς αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ισολογισμών, σε συνδυασμό με τις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών δικαιολογούν υψηλότερους πολλαπλασιαστές αποτίμησης και ένα μικρότερο discount σε σχέση με τους ομοειδείς της περιφέρειας της Ε.Ε.. Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν πλέον στην κανονικότητα, με τον δείκτη NPE να αναμένεται να υποχωρήσει στο 5% το επόμενο έτος για το σύνολο του κλάδου. Οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις έπεσαν σε νέο χαμηλό στο εννεάμηνο (13,6%) φέρνοντας πλέον τον κλάδο πιο κοντά προς την κανονικότητα των δραστηριοτήτων του.
Τι λένε οι αναλυτές
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή, Νικόλαος Καυκάς, σημειώνει πως «σε ένα τουλάχιστον σταθεροποιητικό διεθνές περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να κινηθεί περαιτέρω ανοδικά προσεγγίζοντας την περιοχή των 970 μονάδων, οριακά πάνω και από το εκτιμώμενο εύρος τιμών της περιόδου». Παράλληλα, σημειώνει πως «από το χαμηλό τις 20ης Δεκεμβρίου 2021 ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη 28%, ενώ έχει υπεραποδώσει του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη EuroStoxx Banks κατά 11,5% κλείνοντας την ψαλίδα των αποτιμήσεων περίπου στο 25% σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας με τον εν λόγω δείκτη».
Στις ιδιαίτερα δυνατές άμυνες που έδειξε και την περασμένη εβδομάδα το Χ.Α. αναφέρεται ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η καλύτερη σε απόδοση ευρωπαϊκή αγορά και μέσα στις πέντε πρώτες παγκοσμίως τις πρώτες 35 ημέρες του 2022. Για τις τράπεζες σημειώνει ότι έχουν αλλάξει συμπεριφορά στο ταμπλό η οποία συνδέεται με την παρουσία ισχυρότερων επενδυτικών δυνάμεων στα μετοχολόγια τους, οι οποίες έχουν την υπομονή για την επιστροφή του κλάδου σε ένα υγιές επαναλαμβανόμενο μοντέλο κερδοφορίας.
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής σημειώνει πως «η περιοχή μεταξύ 950 - 960 μονάδων φαίνεται να δυσκολεύει επί του παρόντος την Αγορά καθώς παρατηρείται αμηχανία ως προς την συνέχιση της τάσης πέραν αυτών των επιπέδων. Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να μένει από δυνάμεις πάνω από τις 950 μονάδες τις οποίες έχει υπερβεί τέσσερις φορές φέτος. Οι αγοραστές ωστόσο δεν δείχνουν διατεθειμένοι να απολέσουν τα ανοδικά κεκτημένα δηλώνοντας την παρουσία τους σε κομβικά σημεία της τάσης. Οι ταλαντωτές σαφώς αποφορτισμένοι από την άνοδο του Ιανουαρίου έχουν ανανεώσει το βραχυπρόθεσμο ανοδικό περιθώριο ως τις 980 μονάδες κινούμενοι σε ουδέτερες ζώνες τιμών».
Για την τρέχουσα εβδομάδα ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως «αναμένουμε τη νέα εβδομάδα ο Γ.Δ. να δοκιμάσει εκ νέου την περιοχή των 950 – 960 μονάδων όπου και αναμένεται αύξηση της προσφοράς. Η αύξηση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών προς τα 90 εκατ. ευρώ είναι ένα από τα τεχνικά ζητούμενα για να υπάρξει ανοδική διαφυγή και αλλαγή του σκηνικού συσσώρευσης».
Πηγή: businessdaily.gr