O Θανάσης Κωνσταντινίδης, πριν από λίγες ημέρες κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στην κορίνα. Είναι 54 ετών και έχει πολλές και σημαντικές διακρίσεις στη καριέρα του.
Μεταξύ άλλων κατέκτησε τέσσερα μετάλλια σε Παραολυμπιακούς αγώνες (2016,2021,2024), έχοντας καταρρίψει και τρεις φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στην κορίνα (2016,2017,2019).
Όλα αυτά έχοντας ξεκινήσει την ενασχόληση του με τον αθλητισμό το κοντινό...2010. Πρόκειται για έναν μαχητή της ζωής, που αναδεικνύει τη θέληση αυτών των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.
Ο ασημένιος Παραολυμπιονίκης του Παρισιού μίλησε στο Metrosport.gr για τα συναισθήματα του αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας αθλητής με ειδικές παθήσεις.
«Κάθε μετάλλιο είναι διαφορετικό»
«Είναι κάτι, που αγαπάω πολύ. Αν κάτι το αγαπάς πολύ, θα προσπαθήσεις και θα πετύχεις. Με επιμονή, θέληση και πίστη το αποτέλεσμα θα έρθει. Φέτος, ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για εμένα αλλά κατάφερα να συνεχίσω την παράδοση και πήρα άλλο ένα μετάλλιο.
Κάθε μετάλλιο είναι διαφορετικό και έχει άλλη αξία. Είναι σημαντικό ότι έχω ανθρώπους, που με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια και μου δίνουν δύναμη. Λαμβάνω πολλά μηνύματα αυτές τις ημέρες και με χαροποιεί πάρα πολύ. Ευχαριστώ τον Θεό που μου έδωσε τη χαρά και την τιμή να ζήσω αυτές τις μεγάλες στιγμές. Ήταν πραγματικά μοναδική στιγμή για μένα να ακούω τον εθνικό ύμνο και να βλέπω τη σημαία να κυματίζει ψηλότερα απ' όλες. Αυτές τις στιγμές δε θα τις αντάλλασσα με τίποτα στον κόσμο».
«Όσο μπορώ θα αγωνίζομαι»
«Γερός να είναι κάποιος, καθώς δεν παίζει ρόλο η ηλικία. Είδαμε ότι ο Ρονάλντο είναι 40 ετών και παίζει ακόμα σε αυτό το επίπεδο. Αν δεν κάνω λάθος σε εμάς ο γηραιότερος είναι 68 ετών. Πρέπει να πω όμως πως τα αγωνίσματα μας είναι τεχνικά κυρίως και δεν απαιτείται αντοχή ή δύναμη. Αυτό βοηθάει τα άτομα, που έχουν ειδικές παθήσεις όπως εμείς. Όσο μπορώ θα αγωνίζομαι και κάθε αγώνας είναι σημαντικός».
«Θέλει υπομονή το συγκεκαυμένο αγώνισμα»
«Πρέπει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα του αγωνίσματος και το αγώνισμα στις δικές μας ανάγκες. Καθόμαστε επάνω σε μια πατέντα. Δεν επιτρέπεται να σηκωθείς αλλιώς ακυρώνεται η προσπάθεια. Είναι δύσκολο αγώνισμα καθώς δεν έχουμε ισορροπία και ρίχνουμε με τον κορμό και τα χέρια. Πρέπει να εκτοξεύσουμε μια κορίνα όσο πιο μακριά μπορεί ο καθένας. Θέλει υπομονή πολύ το αγώνισμα».
«Δεν έχουμε κινητική σταθερότητά»
«Υπάρχουν διάφορες μορφές παθήσεων άλλα στο αγωνίσματα μας (κορίνα) συμμετέχουν άτομα με κινητικές και νευρολογικές παθήσεις. Δεν μπορείς να ελέγξεις την κίνηση σου. Ας πούμε και τώρα, που σας μιλάω, μπερδεύομαι και χάνω τη ροή μου. Υπάρχουν και άλλες μορφές αναπηρίας, ωστόσο, όπως η νοητική αναπηρία η ακόμα και να σου λείπουν κάποια μέλη του σώματος σου. Αναφέρομαι στα αγωνίσματα του στίβου. Θέλει πολύ καλή προσαρμογή και υπομονή να μάθεις υπό αυτήν την ανισορροπία του σώματος σου».