«Συναγερμός» έχει σημάνει στα επιτελεία των τραπεζών για τις επιπτώσεις του νέου lockdown στη συναλλακτική συμπεριφορά των δανειοληπτών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ύψος των νέων «κόκκινων» δανείων.
«Στα πλάνα που υπέβαλαν προ του νέου κύματος της πανδημίας οι τράπεζες στον SSM εκτιμούσαν σε περίπου πέντε δισ. ευρώ τα κορωνοδάνεια. Σήμερα, ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει», σχολιάζουν τραπεζικές πηγές, εκφράζοντας φόβους πως ακόμη και οι προβλέψεις για 10 δισ. ευρώ της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) θα είναι… αισιόδοξες εάν δεν ανακοπεί άμεσα το νέο «κύμα».
Αξίζει να αναφερθεί πως ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Aντρέα Ενρία, επανέλαβε πριν από λίγες ημέρες την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες της Ευρωζώνης που θα μπορούσαν να φθάσουν το 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ, κρούοντας το… καμπανάκι για τα δάνεια που βρίσκονται σε μορατόρια.
Σχετική προειδοποίηση έχει απευθύνει πολλάκις και η ΤτΕ, σημειώνοντας πως από τη συγκεκριμένη δεξαμενή θα προέλθει το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων «κόκκινων» δανείων.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα στοιχεία, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσέφεραν σε 370.000 δανειολήπτες αναστολές δόσεων, συνολικού ποσού 20 δισ. ευρώ.
«Θεωρητικά η ισχύς των μορατόριων λήγει στα τέλη του τρέχοντος έτους. Λαμβάνοντας υπόψη, ωστόσο, ότι έχουμε δεύτερο lockdown δεν αποκλείεται αυτά να επεκταθούν για τουλάχιστον το α’ εξάμηνο του 2021, αφού ακόμη και η λύση του step–up, της σταδιακής, δηλαδή, επαναφοράς της δόσης δεν θα είχε αποτελέσματα τη δεδομένη χρονική στιγμή», εξηγούν οι ίδιοι.
Στον «πάγο» Πτωχευτικός και “Κατσέλη”
Μικρό «καλάθι», τόσο ως προς την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Νόμου από τις αρχές του 2021, όσο και της εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη, κρατούν οι τράπεζες μετά και τις ανακοινώσεις για νέο lockdown.
«Στον πρώτο εκκρεμούν περίπου 40 υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θεωρείται τουλάχιστον αδύνατον να εκδοθούν ενόσω είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα. Όσον αφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης (σ.σ. το οποίο, μάλιστα, ψηφίζεται σήμερα, Πέμπτη), είναι μάλλον αμφίβολο ότι θα εκκαθαριστούν περίπου 40.000 υποθέσεις και δη, τη στιγμή που ο κόσμος θα προσπαθεί να συνέλθει από την πανδημία», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Πηγή: newmoney.gr