Τη… ρετσινιά της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό «
κόκκινων» δανείων προσπαθεί να αποτινάξει η Ελλάδα - Οι φόβοι για αύξησή τους λόγω κορωνοϊού - Προσπάθειες να ενισχυθεί η «φαρέτρα» των τραπεζών με περισσότερα «όπλα».
Τη… ρετσινιά της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό σε
«κόκκινα» δάνεια προσπαθεί να αποτινάξει η Ελλάδα, με την κυβέρνηση να
επιδιώκει στις συζητήσεις της με τους θεσμούς να ενισχύσει τη «φαρέτρα» των τραπεζών με ολοένα και περισσότερα «όπλα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο επίμαχος δείκτης «άγγιξε» το γ’ τρίμηνο του 2020 το 28,85% για τις ελληνικές τράπεζες, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινήθηκε στο 2,82%. Η Ελλάδα, έτσι, φιγουράρει πρώτη στη σχετική λίστα, ακολουθούμενη από την Κύπρο, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Πορτογαλία, Ιταλία και Ιρλανδία. Στον αντίποδα, τις τελευταίες θέσεις, ήτοι με το χαμηλότερο ποσοστό προβληματικών δανείων, καταλαμβάνουν οι Λιθουανία, Γερμανία και Λουξεμβούργο.
Πρόκειται για δάνεια πέριξ των 60 δισ. ευρώ, τα οποία, όμως, θα ενισχυθούν περαιτέρω από τα νέα κορωνοδάνεια. Οι εκτιμήσεις για τα νέα επισφαλή δάνεια λόγο κορωνοϊού που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας ξεκινούν από τα 5 δισ. ευρώ (σ.σ. οι πλέον αισιόδοξες) για να φτάσουν ακόμη και τα 10 με 15 δισ. ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, ωστόσο, οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν αυξημένες προβλέψεις, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την κερδοφορία και τα κεφάλαιά τους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET 1 και Tier 1) διαμορφώθηκαν, επίσης, το γ’ τρίμηνο του 2020, κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, δηλαδή στο 15%, ενώ οριακά πιο πάνω από το 15% κινήθηκε ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.
Τα «όπλα»
Σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους για τον «Ηρακλή ΙΙ» βρίσκεται ήδη η κυβέρνηση, η οποία, μάλιστα, το αμέσως προηγούμενο διάστημα ζήτησε και έλαβε από τις τράπεζες τις προτάσεις τους για το πώς το διάδοχο σχήμα θα μπορούσε να βελτιωθεί. Για αύριο δε, έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη με τους τραπεζίτες, στην οποία θα μετέχει, τόσο ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο υφυπουργός αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, κ. Γιώργος Ζαββός, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις.
Όπως έχει γράψει το newmoney, στόχος της κυβέρνησης είναι ο «Ηρακλής ΙΙ» να τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο του 2021 έως και το τέλος του 2022, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τιτλοποιήσεις ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικά, η Πειραιώς αναμένεται να συμμετάσχει με δύο τιτλοποιήσεις, ύψους 7 δισ. ευρώ εκάστη, ενώ χαρτοφυλάκιο πέριξ των 8 δισ. ευρώ φέρεται να ετοιμάζει από την πλευρά της η Alpha Bank.
Όσον αφορά σε ΕΤΕ και Eurobank, η πρώτη που καταφέρνει με το Frontier να «καθαρίσει» από τα 2/3 των προβληματικών δανείων της ενδέχεται να εντάξει στον «Ηρακλή ΙΙ» χαρτοφυλάκιο, ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη, έχοντας ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξασφαλίζοντας δείκτη κάτω από 15%, προτίθεται να συμμετάσχει με ένα project, ύψους έως 5 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, στο προσκήνιο εξακολουθεί να βρίσκεται και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για τη δημιουργία Bad Bank. Μολονότι η κυβέρνηση έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να τοποθετηθεί επισήμως για το ζήτημα, πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις σχετικές συζητήσεις δεν αποκλείουν η προώθηση της AMC να γίνει παράλληλα με την επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής».
Όπως, ωστόσο, προειδοποιεί η Wood & Company, η δημιουργία μιας bad bank κινδυνεύει να αποτελέσει μια «καθυστερημένη λύση»: «Ακόμη κι αν η πρόταση ‘τρέξει’ έως τις αρχές του 2022, πιστεύουμε ότι οι τράπεζες θα έχουν ήδη εισέλθει σε διαδικασία αξιοποίησης του ‘Ηρακλή 2’, μειώνοντας σημαντικά το απόθεμα NPEs», σημειώνει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η κυβέρνηση να την υιοθετήσει άμεσα. Υπενθυμίζει δε ότι με βάση τον σχεδιασμό, οι τράπεζες θα καταβάλλουν στο Δημόσιο έναν ετήσιο φόρο εισόδου για μια πενταετία, που θα πληρώνεται κατά 61% με μετρητά και κατά 39% με αναβαλλόμενο φόρο (DTC).
Πηγή: newmoney.gr