Ένα ηφαίστειο που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από τη Ρώμη και παραμένει σε λήθαργο εδώ και χιλιάδες χρόνια φαίνεται πως έχει αρχίσει να ξυπνά, εγείροντας φόβους ότι μια μέρα θα σαρώσει την ιταλική πρωτεύουσα με σύννεφα από τέφρα.
Το έδαφος γύρω από το ηφαίστειο Κόλι Αλμπάνι ανυψώνεται έως και κατά 3 χιλιοστά το χρόνο, ένδειξη ότι υπόγειοι θάλαμοι που βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια έχουν αρχίσει να γεμίζουν, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στην έγκριτη επιθεώρηση Geophysical Research Letters.
Σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις, το ηφαίστειο εκρήγνυται κάθε 40.000 χρόνια. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν πριν από 36.000 χρόνια.
Σύμφωνα όμως με τη νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε δορυφορικά και σεισμολογικά δεδομένα, το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις εκρήξεις είναι πιθανώς μικρότερο, γύρω στα 30.000 χρόνια.
Η επόμενη έκρηξη εκτιμάται ότι θα συμβεί κάποια στιγμή τα επόμενα 1.000 χρόνια και δεν αποκλείεται να κατακλύσει τη Ρώμη με ηφαιστειακά υλικά, λένε οι ερευνητές.
«Η έκρηξη θα ήταν σαν να ανοίγεις ένα μπουκάλι σαμπάνιας αφού πρώτα το κουνήσεις» δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica o Φαμπρίτσιο Μάρα του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας στη Ρώμη, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.
Η ενεργοποίηση του Κόλι Αλμπάνι, πάντως, δεν έχει καμία άμεση σχέση με τους πρόσφατους σεισμούς στην κεντρική Ιταλία.
πηγή: in.gr