Ένας άνδρας στη Βόρεια Κορέα εκτελέστηκε με πυροβολισμό στην πλατεία μετά από εντολή του Κιμ Γιονγκ Ουν, παρουσία 500 ατόμων -ανάμεσά τους η σύζυγος, η κόρη και ο γιος του- για παράνομη πώληση μουσικής και ταινιών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής ταμπλόιντ The Sun, o μηχανικός, του οποίου το επώνυμο ήταν Lee, εκτελέστηκε 40 ημέρες μετά τη σύλληψή του στο Wonsan, επαρχία Gangwon.
Την εκτέλεση διέταξε ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν, δίνοντας το μήνυμα ότι η Βόρεια Κορέα δεν σκοπεύει να ξεφύγει από την εσωστρέφεια και την παράνοια ενός «ηγέτη» που δεν υπολογίζει τη ζωή ή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν αρκέστηκε στη διαταγή για την εκτέλεση του Λι. Ζήτησε επιπλέον να γίνει στην πλατεία με πυροβολισμό και να παρακολουθεί σύσσωμη η οικογένεια του άνδρα, προκειμένου να παραδειγματιστούν όλοι και να μην «διαπραχθεί ξανά το σοβαρότατο αυτό αδίκημα».
Ο άνδρας που εκτελέστηκε ήταν διευθυντής παραγωγής στην εταιρεία Wonsan Farming Management Commission. Κατηγορήθηκε από τις τοπικές αρχές για αντισοσιαλιστική δράση και εμπόριο Νοτιοκορεατικών προπαγανδιστικών βίντεο. Η κατηγορία των τοπικών αρχόντων ήταν αρκετή, προκειμένου ο Κιμ Γιονγκ Ουν να διατάξει την εκτέλεση του Λι.
Όπως αναφέρθηκε στο κατηγορητήριο, ο Λι συνελήφθη από την τοπική ομάδα ελέγχου, τη στιγμή που πουλούσε παράνομα τα CD με τις νοτιοκορεάτικες ταινίες και τη μουσική. Στην εκτέλεση υποχρεώθηκαν να παρακολουθούν η σύζυγός του, η κόρη και ο γιος του, καθιστώντας ακόμα πιο αποτρόπαια την πράξη.
Σε ανακοίνωσή τους οι βορειοκορεατικές αρχές ανέφεραν ότι «ήταν η πρώτη εκτέλεση για αντισοσιαλιστική δράση στην επαρχία Gangwon, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους». «Δεν πρέπει οι αντιδραστικοί να ζουν χωρίς τον φόβο στην κοινωνία μας», πρόσθεσαν οι βορειοκορεατικές αρχές στην ανακοίνωσή τους.
Το άψυχο σώμα του Λι τοποθετήθηκε σε ένα σακί για άχυρα και ακολούθως μέσα σε ένα κουτί, χωρίς να γίνει κηδεία, ώστε να αναδειχθεί το «ντροπιαστικό του αδίκημα».
Τοπικά Μέσα ανέφεραν ότι οι γνωστοί του Λι και οι γείτονές του ξέσπασαν σε κλάματα όταν είδαν το «τσουβαλιασμένο σώμα» του να το πετάνε σε ένα φορτηγό. Προσπαθούσαν ωστόσο να συγκρατηθούν και να κλαίνε σιωπηλά, καθώς η πιθανότητα να θεωρηθεί ότι ασπάζονται τις «ριζοσπαστικές ιδέες» του Λι, ήταν αρκετά μεγάλη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λι ομολόγησε πως πουλούσε τα CD και USB. Ήδη οι βορειοκορεατικές αρχές έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση των ανθρώπων που προμηθεύτηκαν τα CD από τον Λι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τουλάχιστον 20 άτομα έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται. Η ποινή για όλους, όπως αναφέρουν πηγές της Πιονγκγιάνγκ, είναι ο θάνατος.
Στη Βόρεια Κορέα τιμωρείται κάποιος με 7 χρόνια φυλάκιση μόνο και μόνο αν υπάρχει υπόνοια ότι διαπίστωσε ριζοσπαστική κίνηση συμπολίτη του και δεν την ανέφερε στις αρχές.
Η Βόρεια Κορέα απαγορεύει τα στενά τζιν ως σύμβολο του «καπιταλιστικού τρόπου ζωής»
Κανείς δεν ξέρει πώς είναι ακριβώς η ζωή στην Βόρεια Κορέα, εκτός από τους ίδιους τους κατοίκους της. Δημοσίευμα του Guardian αναφέρει τα αξεσουάρ και τις τάσεις της μόδας που απαγορεύονται στην συγκεκριμένη χώρα. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν (Kim Jong-un) φέρεται να έχει απαγορεύσει τα εφαρμοστά τζιν, τη χαίτη στα μαλλιά και τα body piercing ως σύμβολα του «καπιταλιστικού τρόπου ζωής».
Ακολουθεί η επίσημη εφημερίδα της Βόρειας Κορέας η οποία προειδοποιεί ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να σταματήσει η «καπιταλιστική κουλτούρα» στην χώρας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας.
Η επίσημη εφημερίδα της κεντρικής επιτροπής του Εργατικού Κόμματος του Βορρά «Rodong Sinmum», δημοσίευσε ένα άρθρο που εξέφρασε την ανησυχία για τους νεαρούς Βορειοκορεάτες που αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο τις τάσεις της δυτικής μόδας. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ακόμη και για το παραμικρό σημάδι του καπιταλιστικού τρόπου ζωής και να αγωνιστούμε να το ξεφορτωθούμε», ανέφερε το άρθρο.
Το καθεστώς έχει εκδώσει έντυπο που δείχνει πώς πρέπει να είναι η εικόνα των ρούχων, και των χτενισμάτων για κάθε άνδρα και γυναίκα. Έτσι για τα μαλλιά στους άντρες δεν επιτρέπεται η χαίτη, τα καρφάκια, και η βαφή. Τα μέλη της κρατικής οργάνωσης νεολαίας ενεργούν συχνά ως «αστυνομία μόδας» και τα καθήκοντά τους είναι να σταματήσουν όποιον φορά ρούχα που φαίνονται πολύ «ξένα». Απαγορεύονται επίσης τα στενά τζιν, τα τρυπήματα στη μύτη και στα χείλη, καθώς και επώνυμα μπλουζάκια, σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Metro».
πηγή: ethnos.gr