Αν έπρεπε με μια φράση να περιγράψουμε τη ζωή και την καριέρα της Κέιτι Τέιλορ, η εξής φράση θα ταίριαζε όσο καμία άλλη: Ποτέ δεν είναι αργά για να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Η 36χρονη παγκόσμια πρωταθλήτρια πυγμαχίας στην κατηγορία lightweight (ελαφρών βαρών) παράτησε το ποδόσφαιρο για να κυνηγήσει τη μεγάλη της αγάπη, την πυγμαχία, και η απόφαση που πήρε πριν 12 χρόνια σίγουρα την έχει δικαιώσει.
Δεν είναι σύνηθες – μέχρι και σπάνιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το παράδειγμα της Τέιλορ – επαγγελματίες αθλητές να αλλάζουν καριέρα μετά τα 20 έτη τους και πόσο μάλλον να γίνονται πρωταθλητές σε άλλο άθλημα. Αυτό το δύσκολο δρόμο επέλεξε η Ιρλανδή πυγμάχος, έχοντας έναν και μοναδικό στόχο. Να φτάσει στην κορυφή της γυναικείας πυγμαχίας.
Προσποιούταν ότι ήταν αγόρι για να μπορέσει να μπει στα ρινγκ
Η Τέιλορ μεγάλωσε σε μια οικογένεια που η πυγμαχία ήταν το Α και το Ω, καθώς ο πατέρας της ήταν πρωταθλητής στην κατηγορία ελαφρών βαρέων βαρών και μετέπειτα προπονητής. Τα πρώτα της βήματα στον αθλητισμό έγιναν με δύο γάντια στα χέρια, αλλά στην Ιρλανδία υπήρχε ένα πρόβλημα, δεν την άφησαν να αγωνιστεί επειδή ήταν γυναίκα.
Έτσι, η Τέιλορ προσποιούταν ότι ήταν αγόρι για να μπορέσει να μπει στο ρινγκ και να αγωνιστεί, αλλάζοντας το όνομα της σε Κάι Τέιλορ. «Νομίζω ότι ήμουν η μόνη γυναίκα πυγμάχος στη χώρα, οπότε έπρεπε να προσποιούμαι ότι είμαι αγόρι για να μπω σε αυτούς τους αγώνες», είχε δηλώσει η Κέιτι.
«Συνήθιζα να σηκώνω τα μαλλιά μου και να τα κρύβω στην κάσκα μου, ενώ με έλεγαν Kay Taylor (Κάι Τέιλορ). Όταν σε έναν αγώνα έβγαλα την κάσκα και κατάλαβαν ότι ήμουν κορίτσι, έγινε σάλος. Τη στιγμή που άρχισα την πυγμαχία, μου πήρε την καρδιά», είχε προσθέσει.
Μάλιστα, σε ηλικία μόλις 15 ετών έγραψε ιστορία στην ιρλανδική πυγμαχία, καθώς στις 31 Οκτωβρίου του 2002 πήρε μέρος στον πρώτο εγκεκριμένο αγώνα γυναικών που έγινε στην ιστορία της Ιρλανδίας.
Η απόφαση που άλλαξε τη ζωή της
Πέρα από το πάθος για την πυγμαχία η Τέιλορ είχε και άλλη αγάπη μακριά από τα μαχητικά αθλήματα, με αποτέλεσμα να αποφασίσει να γνωρίσει και τον κόσμο του ποδοσφαίρου, ενώ παράλληλα συνέχιζε να δίνει αγώνες μέσα στο ρινγκ.
Η ποδοσφαιρική της καριέρα διήρκησε μέχρι το 2011, έχοντας καταγράψει συμμετοχές στην Κ-17, στην Κ-19 και στη γυναικεία ομάδα της Εθνικής Ιρλανδίας. «Νομίζω ότι σε ένα στάδιο κατά τη διάρκεια της εφηβείας μου, ήταν πιθανότατα το νούμερο ένα άθλημά μου (σ.σ. ποδόσφαιρο) και σκεφτόμουν να το ακολουθήσω επαγγελματικά κάποια στιγμή», είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή της.
«Πέρασα υπέροχα παίζοντας ποδόσφαιρο και η συμμετοχή στην Εθνική Ιρλανδίας ήταν απίστευτη. Οι καλύτεροι φίλοι μου προέρχονταν πάντα από την εποχή του ποδοσφαίρου μου, άνθρωποι με τους οποίους εξακολουθώ έχω σχέσεις μέχρι σήμερα, πέρασα υπέροχες στιγμές και τους λάτρεψα», είχε προσθέσει.
Η αγάπη της για την πυγμαχία ήταν όμως μεγαλύτερη, οπότε το 2011 πραγματοποιεί την τελευταία της εμφάνιση με την Εθνική Ιρλανδίας κόντρα στο Καζακστάν, μπαίνοντας ξανά δυναμικά στο χώρο της πυγμαχίας. «Είχα την ευκαιρία να πάρω μια υποτροφία ποδοσφαίρου στην Αμερική όταν άφησα το σχολείο, αλλά η πυγμαχία ήταν πάντα το πάθος μου. Ήξερα ότι έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στα δύο αθλήματα και προφανώς επέλεξα την πυγμαχία», είχε δηλώσει το 2019 στο SkySports.
Η σπουδαία καριέρας της και η προφητική δήλωση
Η επαγγελματική της καριέρα στο χώρο της πυγμαχίας ξεκίνησε το 2016, ενώ στο ερασιτεχνικό παλμαρέ της μεταξύ άλλων έχει ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012 και πέντε κατακτήσεις Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων. Η Τέιλορ μέχρι σήμερα έχει δώσει 22 αγώνες σε επαγγελματικό επίπεδο και μετράει ισάριθμές νίκες (22), έχοντας 6 νοκ-άουτ!
Επίσης, είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια σε δύο κατηγορίες βαρών και παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κατηγορία ελαφρών βαρών, καθώς έχει τον τίτλο του WBA από το 2017, τον τίτλο της IBF από το 2018 και τους τίτλους WBC, WBO και The Ring από το 2019, ενώ έχει και τον τίτλο του WBO junior-welterweight το 2019.
Μάλιστα, το 2019, μετά τη νίκη της επί της Ντελφίν Πέρσουν, έγινε μία από τους μόλις οκτώ πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος (γυναίκες και άνδρες ) που κατέχει και τους τέσσερις μεγάλους παγκόσμιους τίτλους στην πυγμαχία (WBA, WBC, IBF και WBO) ταυτόχρονα.
Γυρνώντας το χρόνο πίσω και συγκεκριμένα το 2015 μπορούμε να βρούμε μια δήλωση της Τέιλορ που σήμερα μοιάζει προφητική: «Θέλω να μείνω στα βιβλία της ιστορίας ως μία από τις μεγαλύτερες γυναίκες μποξέρ όλων των εποχών και νομίζω ότι είμαι στο σωστό δρόμο».
Η μέρα που άλλαξε το ρου της ιστορίας στην πυγμαχία
Η γυναικεία πυγμαχία τα τελευταία χρόνια κάνει άλματα όσο αφορά την εξέλιξή της και τη δημοφιλία της, αλλά υπάρχει μια μέρα που θα μνημονεύεται για χρόνια ως σημείο αναφοράς και αυτή είναι η 30η
Απριλίου του 2022, με την Κέιτι Τέιλορ και τη Αμάντα Σεράνο να γράφουν ιστορία όχι μόνο στη γυναικεία αλλά στην παγκόσμια πυγμαχία, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του Madison Square Garden το main event ήταν γυναικείος αγώνας.
Η ανταπόκριση του κόσμου εκείνο το βράδυ ήταν εντυπωσιακή, αφού 19.187 θεατές κατέκλυσαν τις κερκίδες του γηπέδου, κάνοντας sold-out, για να παρακολουθήσουν έναν συναρπαστικό αγώνα. Η Τέιλορ επικράτησε επί της Σεράνο στα σημεία και διατήρησε τίτλους WBA, WBC, IBF, WBO και The Ring στην κατηγορία των ελαφρών βαρών.
Σχεδόν μετά από έναν χρόνο οι δύο κορυφαίες αθλήτριες ήταν να τεθούν ξανά αντιμέτωπες στο ρινγκ, στο "σπίτι" της Τέιλορ, στο Δουβλίνο, αλλά ο τραυματισμός της Σεράνο είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο αγώνας, ενώ τη θέση της πήρε η Σαντέλ Κάμερον. Παρά την απουσία της Σεράνο, ο αγώνας μεταξύ της Τέιλορ και της Κάμερον έχει μαγνητίσει τα βλέμματα, με τη σημερινή μέρα να είναι ξεχωριστή για την Ιρλανδή πυγμάχο, καθώς είναι ο πρώτος επαγγελματικός της αγώνας στη χώρα της, ενώ παράλληλα είναι η πρώτη φορά που στην Ιρλανδία το main event είναι γυναικείος αγώνας.
Η Κέιτι Τέιλορ είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ότι τα όνειρά σου τα κυνηγάς μέχρι τέλους, όσο και αν σου κοστίσουν. Η Ιρλανδή πυγμάχος σήμερα το βράδυ γυρνάει στη χώρα της για να αγωνιστεί μπροστά σε χιλιάδες κόσμο, αλλά αυτή τη φορά δεν θα κρύψει ότι είναι γυναίκα.