Οι δανεικοί ποδοσφαιριστές δεν είναι μία νέα πρακτική στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο ο “θόρυβος” που έχει σηκωθεί, γύρω από αυτό το θέμα φέτος, ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
Αφορμή ήταν η απουσία των έξι δανεικών ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ στον Βόλο από το μεταξύ τους παιχνίδι πριν λίγες μέρες, παρότι μόλις δύο-τρεις από αυτούς αγωνίζονταιι σταθερά από την αρχή της σεζόν στους νεοφώτιστους. Ακόμη και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μπήκε στη διαδικασία να σχολιάσει, κάνοντας λόγο για “μοναδικό φαινόμενο” και σηκώνοντας ακόμη μεγαλύτερη σκόνη.
Το ίδιο ζήτημα είχε τεθεί, με ελαφρώς μικρότερη ένταση και την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Ο Δικέφαλος βρισκόταν και πάλι στη θέση του “κατηγορούμενου” για τους παίκτες που είχε δώσει στον Ατρόμητο και απουσίαζαν από τα μεταξύ τους παιχνίδια. Οι «Περιστεριώτες», παρότι δεν είχαν στη σύνθεσή τους τους δανεικούς του ΠΑΟΚ, ήταν όι πρώτοι που του έκοψαν βαθμούς.
Αντίθετα, ελάχιστοι... θυμήθηκαν να αναφέρουν ότι ότανο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό βρήκε απέναντι του Μυστακίδη και Κάτσε.
Ο ΠΑΟΚ δέχεται συνεχώς βέλη όταν οι παίκτες που δανείζει δεν παίζουν αντίπαλοί του, είναι όμως η μόνη ομάδα που το κάνει; Η απόφασή του αποτελεί πρωτοτυπία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο;
Τι ισχύει για τους δανεικούς στα πρωταθλήματα της Ευρώπης
Το “metrosport.gr” έψαξε και σας παρουσιάζει τι ακριβώς ισχύει στα μεγαλύτερα Πρωταθλήματα της Ευρώπης και τα ευρήματα είναι άκρως ενδιαφέροντα και σίγουρα αποδομούν την πρόχειρη-αλλά καθόλα στοχευμένη-κριτική που δέχονται οι νταμπλούχοι.
Το βασικότερο συμπέρασμα της μίνι έρευνας; Στα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα οι δανεικοί δεν αγωνίζονται κόντρα στις ομάδες όπου ανήκουν.
Γενικότερα, οι δανεισμοί παικτών είναι μία πρακτική που ακολουθούν τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, καθώς δίνει την ευκαιρία σε νεαρούς παίκτες τους να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους. Φυσικά καλύπτουν τα «νώτα» τους για να μην «πληγωθούν» από την κατά κάποιο τρόπο δική τους περιουσία. Οι περισσότερες βάζουν ως όρο στο συμβόλαιο ότι δεν θα τους βρουν αντιπάλους, αν προκύψει τέτοια πιθανότητα
Πάμε να δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει:
Ο Λούα Λούα άλλαξε το σκεπτικό των Αγγλων
Οι Άγγλοι έπαθαν και έμαθαν. Το 2004 ο Λομάνα Λούα Λούα έδωσε το φιλί της ζωής στην Πόρτσμουθ στο 89ο λεπτό του παιχνιδιού με τη Νιούκαστλ, όντας δανεικός από τις «καρακάξες». Αυτό το γεγονός έγινε η αφορμή για να αλλάξει ο κανονισμός περί των δανεικών. Έκτοτε, στο Νησί οι δανεικοί απαγορεύεται να αγωνίζονται στα παιχνίδια όπου αντίπαλος είναι η ομάδα στην οποία ανήκουν. Το ίδιο ισχύει και στο Λιγκ Καπ Αγγλίας, όπου ο ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να αγωνιστεί ενάντια στο σύλλογο που ανήκει εκτός εάν έχουν συμφωνήσει και οι δύο σύλλογοι. Περιορισμοί υπάρχουν και στον αριθμό των παικτών που παραχωρούνται ως δανεικοί. Δεν μπορούν να υπερβαίνουν τους οχτώ συνολικά και τον έναν ανά κλαμπ.
Ίδια τακτική στην Ισπανία
Οι σύλλογοι του ισπανικού πρωταθλήματος βαδίζουν σε παρόμοιο μονοπάτι. Συγκεκριμένα, στα συμβόλαια που υπογράφονται υπάρχει ρητός όρος που απαγορεύει τη συμμετοχή του δανεικού ποδοσφαιριστή σε αγώνα ενάντια στην ομάδα όπου ανήκει. Ωστόσο, την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο αποφασίστηκε εν μέρει να μην ισχύει ο κανονισμός. Ήδη οι Όσκαρ Ροντρίγκες και Αντρέι Λουνίν, οι οποίοι είναι δανεικοί από τη Ρεάλ Μαδρίτης σε Λεγανές και Βαγιαδολίδ αντίστοιχα, αγωνίστηκαν εναντίον της «Βασίλισσας» ενώ και ο Μαρκ Κουκουρέγια αντιμετώπισε με τη φανέλα της Χετάφε την Μπαρτσελόνα, όπου ανήκει.
Πιο ευέλικτοι οι Πορτογάλοι
Στην Πορτογαλία ο κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες να αποφασίσουν εάν θέλουν ή όχι να αγωνίζεται ο παίκτης που δίνουν ως δανεικό εναντίον τους. Κάτι που προσπαθούν να το αλλάξουν καθώς θεωρούν προσβολή προς τους εργαζόμενους ποδοσφαιριστές να μην τους επιτρέπεται η συμμετοχή ακόμη και σε αυτή την περίπτωση.
Οι Ιταλοί δεν βάζουν περιορισμούς
Όσο για την Ιταλία; Εκεί οι παίκτες αγωνίζονται κανονικά κόντρα στις ομάδες που ανήκουν παρόλο που δεν είναι λίγες οι φορές που τις έχουν «πληγώσει». Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ντιμάρκο, ο οποίος είχε δοθεί δανεικός από την Ίντερ στην Πάρμα και είχε σημειώσει το γκολ της νίκης στο παιχνίδι των δύο ομάδων.
“Φρένο” σε Γαλλία, Γερμανία
Σε Γαλλία και Γερμανία συνηθίζεται να υπάρχει όρος στα συμβόλαια των παικτών ώστε να μην χρησιμοποιούνται στα παιχνίδια εναντίον των ομάδων που ανήκουν.
Τι ισχύει στις διοργανώσεις της UEFA
Εδώ τα δεδομένα αλλάζουν. Οι δανεικοί παίκτες μπορούν να αγωνιστούν ενάντια στο σύλλογο που ανήκουν εκτός και εάν στο συμβόλαιο του υπάρχει όρος που του απαγορεύει τη συμμετοχή. Κάτι σπάνιο αφού η ιστορία διαθέτει παραδείγματα δανεικών που καθόρισαν ένα παιχνίδι. Ας δούμε ορισμένα “χτυπητά” παραδείγματα:
Φερνάντο Μοριέντες: Η Ρεάλ Μαδρίτης τον παραχώρησε στη Μονακό. Οι δύο σύλλογοι συναντήθηκαν στην προημιτελική φάση του Champions League όπου ο Ισπανός επιθετικός σκόραρε δυο γκολ στο τελικό 5-5.
Ταλίσκα: Το 2016 δόθηκε δανεικός από την Μπενφίκα στην Μπεσίκτας και φρόντισε να κάνει τους ανθρώπους του πορτογαλικού συλλόγου να μετανιώσουν για την επιλογή τους όταν στο μεταξύ τους παιχνίδι σημείωσε ένα πανέμορφο τέρμα στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού και ενώ το σκορ ήταν 1-0 υπέρ των «αετών».
Τιμπό Κουρτουά: Η Τσέλσι έκανε το λάθος να τον παραχωρήσει στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Στα ημιτελικά του Champions League, όπου οι δύο ομάδες συναντήθηκαν, ο Βέλγος τερματοφύλακας ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του.
H FIFA έχει προαναγγείλει μέτρα
Οι δανεικοί είναι μια υπόθεση που προβληματίζει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και για αυτό η Παγκόσμια Ομοσπονδία ετοιμάζεται να λάβει δραστικά μέτρα. Από την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα περιοριστούν σε οκτώ ανά σύλλογο και τη μεθεπόμενη σε έξι.
Το ερώτημα, όμως, είναι αν τελικά θα αλλάξει η νοοτροπία στην Ελλάδας; Θα σταματήσουν να υπάρχουν οι σκέψεις για σχέσεις εξάρτησης μεταξύ των ομάδων; Δύσκολα. Είτε παίζει είτε δεν παίζει ένας ποδοσφαιριστής, πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που καταφεύγουν στην σεναριολογία και θα προσπαθούν να δημιουργούν “σκιές”.